Aπαγορεύεται(!) πλέον να χρεοκοπήσουμε…

Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ από τη στιγμή όπου η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα αποτελεί προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης πληρωμής..

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χαρακτηρίσει κανείς το PSI Plus.
Άλλοι το βλέπουν σαν μισογεμάτο ποτήρι, ενώ άλλοι το βλέπουν σαν μισοάδειο.
Στους πρώτους αρέσει να τονίζουν τη σημαντική αύξηση της μέσης διάρκειας του δημοσίου χρέους στα 20 χρόνια περίπου από 7 προηγουμένως.

Η συγκεκριμένη ενέργεια οδηγεί σε μεγάλη μείωση των χρεολυτικών δόσεων και επομένως περιορίζει αισθητά το ρίσκο της αναχρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Στους ίδιους αρέσει επίσης να τονίζουν τη σημαντική μείωση των δόσεων για τόκους λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων που φέρουν τα νέα ομόλογα και τα νέα δάνεια, καθιστώντας ευκολότερη τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Όλοι αυτοί δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη βελτίωση των ταμειακών ροών του κράτους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν το PSI Plus σαν μισοάδειο ποτήρι.

Οι τελευταίοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ανταλλαγή των ομολόγων και το συνακόλουθο κούρεμα κατά 53,5% του ονομαστικού ποσού δεν μειώνουν σημαντικά το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ.

Κοινώς, δεν το καθιστούν πιο πολύ φερέγγυο απ’ ό,τι ήταν.

Από 164% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011, ο λόγος χρέους αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 150% και του 161% στα τέλη του 2012, ανάλογα με την πορεία των εκταμιεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.τ.λ.

Η Ελλάδα δέχεται να διαγράψει χρέος ύψους 100 δισ. ευρώ περίπου αντί νέων δανείων ύψους 130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 19% περίπου, ή 25 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για τις ανάγκες του ελληνικού κράτους.

Ακόμη πιο χειρότερο, τα νέα ελληνικά ομόλογα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, καθιστώντας πιο δύσκολη μια μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Επί του πρακτέου, και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο.

Από τη μια πλευρά, οι ταμειακές ροές του δημοσίου βελτιώνονται, όμως από την άλλη το ελληνικό χρέος δεν καθίσταται πιο φερέγγυο.

Όμως, η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI Plus είναι προαπαιτούμενο για το νέο δάνειο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όπου προβλέπεται επίσης η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των πιστωτών της χώρας κατά προτεραιότητα.

Ο υπουργός οικονομικών μάλιστα, Ε. Βενιζέλος, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πριν από λίγο καιρό ότι αυτό είναι λογικό.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ανωτέρω εξέλιξη σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ από τη στιγμή όπου η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα αποτελεί προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης πληρωμής.

Πολύ περισσότερο όταν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους θα βρίσκεται στα χέρια των χωρών της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, και επομένως θα κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες απώλειες αυτοί.

Ουσιαστικά, ο μόνος άλλος τρόπος για να κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα θα ήταν να φύγει από την ευρωζώνη και να αποκηρύξει το εξωτερικό χρέος της που είναι εκφρασμένο σε ευρώ.

Εξυπακούεται ότι η έξοδος από την ευρωζώνη και η υιοθέτηση της δραχμής χωρίς αποκήρυξη του χρέους σε ευρώ δεν είναι επίσης επιλογή για τη χώρα μετά το PSI, αφού τα νέα ομόλογα υπάγονται σε αγγλικό δίκαιο και δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε δραχμές.

Πέρα λοιπόν από την άποψη που μπορεί να έχει κανείς για τα συν και τα πλην του PSI Plus, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο:

Δεν επιτρέπει να βαρέσουμε κανόνι ως χώρα και να παραμείνουμε στο ευρώ.

Dr. Money


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.