Alpha Bank: Η ανάκαμψη θα έρθει γρηγορότερα, εάν σταματήσει η φοροεπιδρομή

Συνθήκες για πολύ μικρότερη ύφεση από αυτή του 5,9% που προβλέπει για φέτος το ΔΝΤ δημιουργούν η πολύ ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών του 2012 και του 2013 και η επιδιωκόμενη ανάκαμψη της οικονομίας από τα τέλη του τρέχοντος έτους (με την παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας να σημειώνει θετική μεταβολή από τα τέλη του 2012). Αυτό αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της η Alpha Bank.

Οι καταθλιπτικές προβλέψεις του ΔΝΤ, αν και δεν δικαιολογούνται ούτε στο ελάχιστο με βάση τα δεδομένα της οικονομίας στις αρχές του 2013, μπορεί, όμως, και να επαληθευτούν, αν αρχίσουν και πάλι η Τρόικα με την κυβέρνηση να συζητούν και να σχεδιάζουν, από τα μέσα του 2013, τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο νέα μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών, ύψους 2,8 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,9 δισ. ευρώ για το 2016, τονίζει το τμήμα οικονομικών μελετών της Alpha Bank, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μιχάλης Μασουράκης.

Μία τέτοια εξειδίκευση μέτρων, χωρίς να υπάρχει διαπιστωμένη η αναγκαιότητα λήψης αυτών των μέτρων, παρά μόνον στις ασκήσεις επί χάρτου που εύκολα γίνονται και εύκολα ανατρέπονται, θα οδηγήσει για άλλη μία φορά (όπως συνέβη το 2011 και το 2012) στην καταστροφή του καλού κλίματος που επικρατεί σήμερα και που αποτελεί την βασική προϋπόθεση για να οδηγηθεί η οικονομία στην ανάκαμψη, τονίζει η τράπεζα.

Βεβαίως, εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει και η ασκούμενη μηδενιστική αντιπολίτευση των έτοιμων και μαγικών λύσεων, που συντηρεί την προοπτική πολιτικής αστάθειας και έτσι δρα αποτρεπτικά για την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και την αύξηση της απασχόλησης, προσθέτει.

“Τέλος, οι προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας δυστυχώς υπονομεύονται περαιτέρω από την εφαρμοζόμενη πολιτική αλλοτριωτικής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας”, αναφέρει.

Η είσπραξη των ΦΑΠ 2011 και 2012 και η φημολογούμενη θέσπιση, για το 2013 και μετά, φορολογικών συντελεστών κλιμακούμενων μέχρι και 1,5% ετησίως επί της σημαντικά υπερτιμημένης σημερινής αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με την φορολόγηση και της υπεραξίας από την πώληση αυτής της περιουσίας από τον Ιούλιο του 2013, θα έχει ως συνέπεια την πλήρη διακοπή των οικοδομικών εργασιών και των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.

Ήδη, το Νοέμβριο 2012 σημειώθηκε δραματική πτώση κατά 66,1% σε ετήσια βάση του όγκου των εκδοθεισών αδειών ιδιωτικών οικοδομών τον Νοέμβριο του 2012, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον στις 667 χιλ. m3, από 10.048 χιλ. m3 το Νοέμβριο του 2005. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, η φορολόγηση της περιουσίας δεν πρόκειται να έχει το αναμενόμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα ενώ ο φόρος επί της υπεραξίας από την πώληση ακινήτων, θα έχει μηδενική απόδοση, όχι μόνο λόγω της υπερφορολόγησης της κατοχής περιουσίας, αλλά και λόγω της αποθάρρυνσης πιθανών αγοραστών, καθώς οι χαμηλές τιμές τους σήμερα θα αντισταθμίζονται από την επίπτωση της φορολόγησης της υπεραξίας στο μέλλον, τονίζει η τράπεζα.

Όλα αυτά γίνονται σε μία συγκυρία όπου είναι ευχής έργον, για την ανάκαμψη της οικονομίας, η σταδιακή επανεκκίνηση των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, και με το πρόγραμμα αξιοποίησης της, ακίνητης περιουσίας του δημοσίου αλλά και λόγω της διαθεσιμότητας προς πώληση εκατοντάδων χιλιάδων οικιστικών ακινήτων σε μειωμένες τιμές, καταλήγει η Alpha.

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *