Bad bank σε …κάθε συστημική τράπεζα

Τη δημιουργία σε κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες μιας bad bank υπό την οποία θα περιέλθουν τα προβληματικά δάνεια προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία επισημαίνει την ίδια στιγμή ότι τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά ακόμη και για το ακραίο σενάριο της εκτίναξης των επισφαλειών στο 40% του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Η έκθεση αναφέρει πως συμφωνήθηκε οι τράπεζες να προχωρήσουν στην δημιουργία κατάλληλων πλαισίων για εξυγίανση των προβληματικών δανείων, σημειώνοντας ότι πρέπει αυτά να μεταβισθούν σε ειδικές μονάδες που θα έχουν ξεχωριστή διοίκηση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές ότι οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να διαχωρίσουν τα προβληματικά δάνεια σε μια θυγατρική τους η οποία θα αναλάβει υπό ξεχωριστή διοίκηση τη διαχείρισή τους.

Η έκθεση αφήνει μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβιβασθούν τα προβληματικά δάνεια σεειδικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά παραπέμποντας σε ανάλυση της ΤτΕ ότι τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά ακόμη και αν στο ακραίο σενάριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέλθουν στο 40% του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου χορηγήσεων με το συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στο 50%.

Σημειώνει δε ότι σε περιπτώσεις χωρών που χρεοκόπησαν (Αργεντινή, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη) το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε ως το 20% με 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Πάντως με βάση το παραπάνω σενάριο οι επισφάλειες θα έφθαναν στα 100 δις ευρώ (!) και οι προβλέψεις στα 50 δισ. ευρώ, από 24,7 δισ. ευρώ, βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΤτΕ.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι ο αναβαλλόμενος φόρος που ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) δεν προσμετρήθηκε για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών αλλά θα συμβάλει στη δημιουργία νέων κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια.

Η έκθεση πρακτικά αναγάγει την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο κρισιμότερο παράγοντα για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, σημειώνοντας ότι το αν θα χρειασθούν τελικά νέα κεφάλαια οι τράπεζες θα κριθεί στο stress test που θα διενεργήσει η Τ.τ.Ε στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται και στο γνωστό χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημειώνοντας ότι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκδοση CoCos με πλήρη κάλυψή τους από το Τ.ΧΣ και ως το τέλος Απριλίου του 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες το Ταμείο θα καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Χρονοδιάγραμμα, πάντως, που στην πράξη θα αναιρεθεί καθώς ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά της ΕΤΕ προς τους μετόχους της Eurobank που θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς προκειμένου εν συνεχεία η ΕΤΕ να προχωρήσει στην απορρόφηση της Eurobank.

Για τις μη συστημικές τράπεζες επαναλαμβάνει τις πρόνοιες του MoU μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας. Αναφέρει δηλαδή είτε ότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από τους ιδιώτες, είτε θα συγχωνευθούν με business plan που θα κριθεί αξιόπιστο από την ΤτΕ ως το τέλος Ιουνίου ή θα διασπασθούν σε good-bad bank με πώληση των υγιών στοιχείων στις βιώσιμες τράπεζες.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι η Ελλάδα με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων θα αναπτύξει ένα νέο μοντέλο εκκαθάρισης που θα περιλαμβάνει ενισχυμένο ρόλο στον εκκαθαριστή και συγκέντρωση των υπό διαχείριση assets ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος.

Αναφορικά με την εν εξελίξη προαιρετική δημόσια προσφορά της ΕΤΕ για την απόκτηση του ελέγχου της Eurobank το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι αρχές θα επιτρέψουν να προχωρήσει η συγχώνευση ETE- Eurobank αλλά προειδοποιούν για την υπερβολική συγκέντρωση στο σύστημα καθώς το νέο σχήμα θα ελέγχει περίπου το 40% των καταθέσεων.

Σημειώνει δε ότι η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει τις αντιμονοπωλιακές πτυχές της συμφωνίας.

www.euro2day.gr

 

2 σχόλια σχετικά με το “Bad bank σε …κάθε συστημική τράπεζα”

  1. Κι αν τελικά όλα τα χρέη μας πάνε στις Bad Banks λέτε να υπάρξει καμμια πιο “ευελικτη” ρυθμιση ή ακόμα και κούρεμα? Ετσι κι αλλιώς χαμένα είναι….

    1. Εκεί κρύβεται το ζουμί της είδησης. Μάλλον θα πάμε για διαγραφές ή μεγάλα κουρέματα, αλλά φυσικά δεν θα το πουν ποτέ, διότι διαφορετικά θα σταματήσουν να πληρώνουν όλοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *