Bank run: O μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα σήμερα – μετά την ορθή, πλην ριψοκίνδυνη, αναγγελία δημοψηφίσματος για την έγκριση της νέας συμφωνίας δανεισμού από τον λαό του πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου, που πήγε άπατη μετά το ‘ξύλο’ στις Κάνες και το ‘άδειασμα’ του Παπανδρέου από κορυφαία στελέχη του κόμματός του;

Όχι, δεν είναι η άτακτη χρεοκοπία ή η έξοδος από το ευρώ ή η καθυστέρηση της 6ης δόσης. Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι ένα bank run στις ελληνικές τράπεζες – το ενδεχόμενο μιας μαζικής απόσυρσης καταθέσεων…

Ο κίνδυνος αυτός είχε παίξει πολύ και στις αρχές της κρίσης – τότε που από τη μια μέρα στην άλλη δεν ξέραμε αν χρεοκοπούσαμε ή δεν χρεοκοπούσαμε…. Ωστόσο εκείνη την εποχή δεν εκδηλώθηκαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων. Ή ενδεχομένως εκδηλώθηκαν αλλά δεν αφορούσαν τον πολύ κόσμο. Κάποιοι ‘φραγκάτοι’ έβγαλαν μπόλικο χρήμα σε παραδοσιακούς και νεότερους τραπεζικούς παραδείσους, όπως η Ελβετία και η Κύπρος, είτε για να τα ασφαλίσουν είτε για να επωφεληθούν σε ένα σενάριο επιστροφής στη δραχμή και ραγδαίας υποτίμησής της. Γι’ αυτό και το θέμα του ηθικού κινδύνου που θα προκύψει σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, με τη δικαίωση όσων έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, αποτελεί  ένα επιχείρημα  που ‘παίζει’ συχνά στις συζητήσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας σε ένα εθνικό νόμισμα – και μετρά υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

 

Από τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μικρές διαρροές υπήρξαν παντού αλλά πραγματικό bank run έχουμε δει μέχρι στιγμής μόνο στην Ιρλανδία. Το πρόβλημα εκεί είχε ξεκινήσει με την υπερχρέωση των ιρλανδικών τραπεζών. Το καλοκαίρι του 2010, δυο μήνες μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας, διεξήχθησαν τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι ιρλανδικές τράπεζες τα πήγαν καλά αλλά το φθινόπωρο εκδηλώθηκε το bank run των Ιρλανδών καταθετών και σύντομα ακολούθησε η κατάρρευση των ιρλανδικών τραπεζών και η κρατικοποίησή τους. Ένα ή δυο μήνες μετά ήρθε και η ευρωπαϊκή διάσωση της Ιρλανδίας.

 

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής είχαμε κάτι το διαφορετικό – που ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν αποκαλέσει  ‘slow motion bank run’ – ‘επίθεση στις τράπεζες σε αργή κίνηση’, στην πραγματικότητα μια αργή αλλά διαρκή διαρροή καταθέσεων. Σύμφωνα με τα νούμερα της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2010 οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 14%, με 1.5 ως 2 δις ευρώ κατά μέσο όρο να εγκαταλείπουν τα ιδρύματα κάθε μήνα. Η τάση αυτή συνεχίστηκε με παραπλήσιους ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 και αντιστράφηκε για ένα μήνα, μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Τον Αύγουστο τα χρήματα βγήκαν από τα σεντούκια και τα στρώματα και επέστρεψαν στις τράπεζες με αποτέλεσμα την αύξηση των καταθέσεων κατά 1.4 δις ευρώ. Όμως από το Σεπτέμβριο η τάση φέρεται να έχει αντιστραφεί ξανά  – καθώς με την απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει πολιτική διαπραγμάτευση, την αιφνίδια αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα και τα όσα ακολούθησαν η αβεβαιότητα επέστρεψε δριμύτερη… Και τον Οκτώβριο η τάση  επιδεινώθηκε δραστικά, αφού σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναμένουμε να επιβεβαιώσουμε από την οσονούπω δημοσίευση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, τον μήνα αυτό σημειώνεται πραγματικά μεγάλη διαρροή καταθέσεων της τάξης των 10 δις ευρώ, που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 6% των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

 

Βεβαίως, όπως όλοι γνωρίζουμε, η αργή και μόνιμη διαρροή των ελληνικών καταθέσεων δεν αφορά μόνο κάποιους που βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό για ασφάλεια, τα κάνουν χρυσές λίρες ή τα κρύβουν στα στρώματα. Αφορά κι ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων που αποσύρει λεφτά για λόγους ανάγκης. Πώς θα εξυπηρετήσει δάνεια ο δημόσιος υπάλληλος με τον πετσοκομμένο μισθό, πώς θα καλύψει τρύπες ο ιδιωτικός που πληρώνεται ‘έναντι’, ο έμπορος και ο επαγγελματίες που κρατάει λίγο ακόμη το μαγαζί και το δελτίο ελπίζοντας, πώς θα πληρώσει τη φαρμακαποθήκη ο φαρμακοποιός αφού οι ίδιος έχει να λάβει από τον ΟΠΑΔ 11 μήνες; Ωστόσο το αυξημένο μέγεθος της διαρροής του Οκτωβρίου σε συνδυασμό με το κλίμα ανασφάλειας στη χώρα υποδεικνύουν πως ξεκίνησαν οι μαζικές αποσύρσεις για λόγους ασφαλείας – ένεκα του σεναρίου επιστροφής στη δραχμή που ενισχύθηκε. Περιορίζοντας περαιτέρω τις αντοχές των τραπεζών που έτσι κι αλλιώς έχουν να αντιμετωπίσουν τις απομειώσεις από το κούρεμα των ελληνικών τίτλων και να κάνουν προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια που ερευνά η BlackRock.

www.banksnews.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.