Crisis Management υπό το φόβο της Αριστεράς

Διαπιστώνοντας ότι η παρατεταμένη λιτότητα οδηγεί τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στα όρια των αντοχών τους, με ορατό τον κίνδυνο αναταραχών και  πολιτικής αποσταθεροποίησης,  διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις  και  opinion leaders αλλάζουν γραμμή πλεύσης. Βάζοντας «νερό στο κρασί» τους, προσανατολίζονται σε  νέες συνταγές  διαχείρισης της κρίσης, που θα περιλαμβάνουν ηπιότερες δημοσιονομικές  προσαρμογές,  περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και περισσότερα αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα, με γνώμονα την τόνωση της απασχόλησης.  

Σε αυτό το νέο σκηνικό λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη η άνοδος της Αριστεράς -τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα- η οποία γίνεται βασικός αποδέκτης της ψήφου διαμαρτυρίας και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Την κατεύθυνση δίνει πάλι το ΔΝΤ,  πιέζοντας για αναπτυξιακά μέτρα και για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά οι αγορές προσεγγίζουν περισσότερο τις θέσεις της Αριστεράς παρά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η δημοσιονομική πειθαρχία έχουν εξαντλήσει οικονομίες, επιχειρήσεις και κοινωνίες, δημιουργώντας συνθήκες εντάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε εκρήξεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν μπορούν να προβλεφθούν και να αποτιμηθούν.

Παράλληλα η προσπάθεια της Γερμανίας να εκμεταλλευτεί την δημιουργηθείσα κατάσταση και να ανατρέψει το μοντέλο της ισορροπίας δυνάμεων στην Ευρώπη, έχει πυροδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και κύμα αμφισβήτησης στα πλαίσια της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουν έδαφος οι ακραίες φωνές και δοκιμάζονται οι αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Οι φωνές για εγκατάλειψη της Συνθήκης Σένγκεν και η αμφισβήτηση των κανόνων διακυβέρνησης και του Μάαστριχτ πληθαίνουν.

Υπό το φόβο αυτό οι διεθνή «think tank» αναζητούν τρόπους και στρατηγικές συμπόρευσης με το ρεύμα, το οποίο εκφράζεται τώρα από την Αριστερά.

Η μέχρι τώρα διαχείριση κρίσης οδήγησε σε υποτροπή-κλιμάκωση, έκρηξη ανεργίας, αμφισβήτηση των μοντέλων οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης. Αλλά τώρα έχει αρχίσει να καταγράφεται προσπάθεια κατευνασμού των μαζών, με εκστρατεία ανατροπής των θέσεων της ακραίας φιλελεύθερης πολιτικής, από τους ίδιους του εκφραστές τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια, επιχειρώντας να εμπλακεί πλέον ενεργά στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η διοικητική αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τομέα και η αύξηση των κεφαλαίων κατά $400 δισ. ώστε να είναι σε θέση να δράσει πυροσβεστικά ενισχύοντας το αδύναμο δίχτυ προστασίας του EFSF και του ESM.

Το ΔΝΤ κινείται για να καλύψει το έλλειμμα συνοχής που καταγράφεται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης από την απροθυμία της Γερμανίας να διαδραματίσει το ρόλο της και από την προσπάθειά της να αναπροσαρμόσει τους κανόνες.

Οι διαμορφωτές των πολιτικών αυτών βλέπουν τώρα την άνοδο της Αριστεράς, όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία για να επιβάλλουν την αλλαγή αντιλήψεων και ως όχημα για να αποτρέψουν τη γερμανική επεκτατικότητα.

 

Reuters: Κανείς δε θέλει τη λιτότητα

Την πολιτική απομόνωση της Γερμανίας περιγράφει σε δημοσίευμά το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι η παρατεταμένη λιτότητα οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές ανακατατάξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αρχής γενομένης με την ανατροπή της κυβέρνησης της Ολλανδίας από το ακροδεξιό κόμμα, λόγω της προωθούμενης οικονομικής πολιτικής και μέχρι τη διαφαινόμενη ήττα του Σαρκοζί από το σοσιαλιστή Ολάντ η Ευρώπη αλλάζει. Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις για την Ελλάδα όπου εκ των δημοσκοπήσεων καταγράφεται μεγάλη ενίσχυση της Αριστεράς και της ακροδεξιάς.

Ο συντάκτης του άρθρου Felix Salmon, εστιάζει στις πολιτικές ανακατατάξεις που φέρνει η πολιτική λιτότητας και αναδιάρθρωσης του κράτους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters τα αποτελέσματα της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται οδυνηρά για την κοινωνία και δεν έχουν φέρει και τα αναμενόμενα στα δημόσια οικονομικά.

Σε ύφεση βυθίζεται ξανά και η Βρετανία καθώς η νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεξιών κομμάτων, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον αποτυγχάνει να δώσει πνοή στην παραγωγική μηχανή ενώ ταυτόχρονα περιορίζει δραστικά και βίαια το Δημόσιο προκαλώντας δομικά κενά στο σύστημα και οδηγώντας σε κοινωνικές αναταραχές.

Στην Ευρωζώνη Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία αδυνατούν ακόμα και σήμερα να συνέλθουν από την κρίση και δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Παράλληλα στη δίνη της κρίσης μπαίνει αργά αλλά σταθερά η Ισπανία ενώ τα τύμπανα ηχούν σε Ιταλία και Γαλλία,

Οι φωνές για πιο ενεργή παρέμβαση της ΕΚΤ και για ανάληψη πρωτοβουλιών από το Μάριο Ντράγκι πληθαίνουν. Τελευταία ένδειξη είναι η ρήξη του γαλλογερμανικού άξονα των Μερκοζί, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος στο δρόμο για τις εκλογές άνοιξε το θέμα της ευθείας παρέμβασης της ΕΚΤ και του απευθείας δανεισμού των κρατών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.