DR. MONEY: Σκοτσέζικο ντους για την οικονομία

Είναι το πιο διαδεδομένο μυστικό.
Όλες οι ασκήσεις επί χάρτου για την φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους και την αποφυγή μιας νέας αναδιάρθρωσης θα πάνε περίπατο αν η ελληνική οικονομία δεν βγει από το τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει.

Είναι γνωστό ότι αρκετές ελπίδες για την σταθεροποίηση και εν συνεχεία ανάπτυξη της οικονομίας είχαν στηριχθεί στην πετυχημένη υλοποίηση του PSI για συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, εξασφάλιζε την χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα για τα επόμενα χρόνια υπό κάποιες προϋποθέσεις ενώ ταυτόχρονα μείωνε τις δαπάνες για τόκους και «άπλωνε» τα χρεολύσια σε βάθος χρόνου.

Θα εξοφλούνταν επίσης οι ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες χρωστά το κράτος δις ευρώ.

Δεύτερον, το PSI εξασφάλιζε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθιστώντας ευκολότερη την χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Τρίτον και σπουδαιότερο, θα εξόρκιζε το φάντασμα της δραχμής, συμβάλλοντας στη προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ελλήνων στο τραπεζικό σύστημα.

Όμως, η γνωστοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ και το ύψος των τελευταίων προκαλεί προβληματισμό γιατί αφαιρεί μέρος από την αρχική θετική δυναμική του PSI.

Eιδικότερα, η εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα θα γίνει σε δυο φάσεις, φέτος και του χρόνου, αντί για εφάπαξ.

Επιπλέον, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με ομόλογα, πιθανόν του EFSF, και όχι με ρευστό.

Ακόμη, οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά κυμαίνονται σε υψηλά, διψήφια νούμερα και η καμπύλη των αποδόσεων είναι αντεστραμμένη.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά δίνει μεγάλες πιθανότητες σε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τα επόμενα τρίμηνα η χρόνια.

Αυτό δεν διώχνει το φάντασμα της δραχμής και δεν διευκολύνει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εγχώριων και ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και των ντόπιων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Φυσικά, οι προσδοκίες μπορούν να μεταβληθούν προς το καλύτερο η το χειρότερο τους επόμενους μήνες.

Μερικοί ίσως ισχυρισθούν ότι η επιφυλακτική στάση της αγοράς απέναντι στα ελληνικές κινητές αξίες δικαιολογείται σε σημαντικό βαθμό από το αυξημένο πολιτικό ρίσκο εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Είναι λογικό επιχείρημα από την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μεν αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις έχουν ρεύμα, τα δε δυο κόμματα εξουσίας καταγράφουν χαμηλά ποσοστά σ’ αυτή την φάση.

Όμως, η οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί και δεν περιμένει τις εκλογές για να επιβεβαιωθούν η διαψευσθούν τα σενάρια για το πολιτικό ρίσκο.

Οσο μάλιστα η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει, όλο και περισσότεροι θα θέλουν να εκφράσουν την οργή τους μέσα από τις κάλπες.

Εκτός από το PSI, ώθηση στην οικονομία αναμένετο να δοθεί από την επανέναρξη των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας που κακώς σταμάτησαν.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ελπίδες υπήρχαν επίσης για πολύ μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑαπό την στιγμή που η εθνική συμμετοχή περιορίσθηκε στο 5%.

Όμως, ορατότητα δεν υπάρχει αυτή την στιγμή.

Δεν θα αναφερθούμε στις δυσάρεστες εκπλήξεις που περιμένουν πολλούς από το μέτωπο της φορολογίας, ούτε το πλήγμα στη καταναλωτική και επιχειρηματική ψυχολογία που θα επιφέρει η εξειδίκευση των νέων μέτρων λιτότητας ίσα με 5,5 μονάδες του ΑΕΠ την διετία 2013-2014.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν την οικονομία της ευρωζώνης να βιώνει μια μικρή ύφεση το 2012 που δεν ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων.

Επιπλέον, όλες οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των γερμανών τουριστών που θα επισκεφθεί την Ελλάδα φέτος να εμφανίζει μείωση από 20% έως 35% και οι γερμανοί είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες.

Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις της τρόικας για επιτάχυνση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων δείχνουν να πιάνουν τόπο ενώ κάποια φιλέτα ακινήτων του δημοσίου σε Κέρκυρα και Ρόδο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Ακόμη, η μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα χαμηλότερα του 8% μοιάζει εφικτή αυτή την στιγμή.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία αν «σουμάρουμε» όλα αυτά;

Σίγουρα αρνητικό.

Μερικοί ίσως ισχυρισθούν ότι αυτά έχουν προεξοφληθεί από την στιγμή που η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί από 3,5% μέχρι 5% το 2012.

Αυτό μπορεί να είναι σωστό.

Όμως δεν αποτυπώνει ούτε την συνεχιζόμενη απαξίωση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού της χώρας που υπονομεύει το μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης, ούτε το κοινωνικό κόστος της υψηλής ανεργίας και του συμπιεσμένου διαθέσιμου εισοδήματος.

Dr. Money
euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.