Economist: Υπό κατάρρευση οι Ιταλικές τράπεζες τραντάζουν την ευρωζώνη

Την τελευταία προσπάθεια της Ιταλίας να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα αποτελεί η σύσταση ενός Ταμείου για τα NPLs τα προβληματικά δάνεια αναφέρει ο Βρετανικός Economist.

Στην κλασική ελληνική μυθολογία, o Άτλας (Atlas) ήταν καταδικασμένος να κρατάει ψηλά τον ουρανό στην αιωνιότητα.

Στην Ιταλία, στις 11 Απριλίου του 2016, αποφασίστηκε μεταξύ τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να δημιουργήσουν ένα ταμείο που ονομάζεται Atlante (Άτλας στα ιταλικά) για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο τους πρόβλημα τα NPLs τα προβληματικά δάνεια και να καθησυχάσουν τους φόβους μιας συστημικής κρίσης στην ιταλική τραπεζική αγορά.

Οι Ιταλικές τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 31% της αξίας τους κατά μέσο όρο από την αρχή του 2016.

Μπορεί η Ιταλία να βγήκε από την ύφεση αλλά άφησε πίσω της 360 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια γεγονός που τρομοκρατεί τις Βρυξέλλες καθώς αν «σκάσουν» οι τράπεζες… αντίο ευρωζώνη.

Δύο τράπεζες οι Veneto Banca και Banco Popolare di Vicenza-βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει να αυξηθούν κατά 1 δισ και 1,5 δισεκ. αντίστοιχα τα κεφάλαια αυτών των δύο τραπεζών.

Όμως υπάρχει κίνδυνος ότι αυτές οι δύο τράπεζες δεν θα βρουν αρκετούς επενδυτές για να ανακεφαλαιοποιηθούν, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας…

Το πολιτικό διακύβευμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο λόγω του κινδύνου ότι οι Ιταλοί καταθέτες θα μπορούσαν να καταστραφούν από κύμα πτωχεύσεων Ιταλικών τραπεζών.

Οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν από καιρό επιδοθεί στην ολέθρια συνήθεια να πωλούν επικίνδυνο χρέος – τραπεζικά ομόλογα – προς τους πελάτες τους.

Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν περίπου το 50% των 67 δισ. ευρώ ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, είχε πολιτικά πληγεί μετά το bail-out των τεσσάρων μικρών τραπεζών το 2015 που οδήγησε σε απώλειες στους μικρούς επενδυτές.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.