H τραπεζική ένωση είναι γεγονός

Oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να δοθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νέες εξουσίες όσον αφορά την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, κάνοντας το πρώτο βήμα σε μια νέα φάση στενότερης ολοκλήρωσης που θα συμβάλει στην υποστήριξη του ευρώ.

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί οικονομικών από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παραδώσουν στην ΕΚΤ την εξουσία να εποπτεύει άμεσα τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης και να παρεμβαίνει σε μικρότερες τράπεζες με τα πρώτσ σημάδια προβλημάτων.

«Αυτό θα σταματήσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ τραπεζών και κρατών – το οποίο αποτέλεσε εξέχον χαρακτηριστικό της κρίσης χρέους στην Ευρώπη», δήλωσαν από κοινού οι ηγέτες μετά από 14 ώρες συνομιλιών.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής συνέκρινε τη συμφωνία με ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο για το σύνολο της Ευρώπης.

Μετά από τρία χρόνια αποσπασματικών μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης, η συμφωνία για μια ένωση τραπεζών θέτει τις βάσεις για μια ευρύτερη οικονομική ένωση και σηματοδοτεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια για την κοινή αντιμετώπιση των προβληματικώντραπεζών.

«Σιγά, σιγά, κομμάτι κομμάτι, η ένωση τραπεζών θα γίνει πραγματικότητα βάσει αυτού του πρώτου ουσιαστικού βήματος σήμερα», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Michel Barnier.

Το νέο σύστημα εποπτείας θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά από το επόμενο έτος, αν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι είχαν στόχο το Μάρτιο του 2014 ως προθεσμία για την πλήρη εφαρμογή.

Ως σαφή αποδοχή των θέσεων της Γερμανίας, μόνο οι μεγαλύτερες τράπεζες θα εποπτεύονται από την ΕΚΤ, καθώς θα χειρίζεται το νέο εποπτικό μηχανισμό.

Ο κ. Barnier, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εποπτεύει άμεσα 200 από τους κατ ‘εκτίμηση 6.000 δανειστές της ευρωζώνης. Μόνο οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των € 30 δισ. θα καλυφθούν άμεσα. Επίσης έχει τεθεί ένα ανώτατο όριο τριών ανά κράτος μέλος της ευρωζώνης.

Οι χώρες εκτός της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας, εξασφάλισαν εγγυήσεις ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να επιβάλει κανόνες ερήμην των μη-μελών.

Οι τυχόν διαφωνίες θα διευθετούνται από επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών με έδρα το Λονδίνο.

Το σχέδιο θέτει σε κίνηση μια από τις μεγαλύτερες κοινές δομές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος μετά την οικονομική κρίση ξεκίνησε στα μέσα του-2007 με την κατάρρευση της γερμανικής IKB. Το βάρος πέφτει τώρα τους ηγέτες της ΕΕ, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, για να δώσουν την πλήρη πολιτική στήριξη τους.

Σε μια δραματική στροφή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεπέρασε προηγούμενες αντιρρήσεις του, που τον οδήγησαν να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Γάλλο ομόλογό του, κ. Pierre Moscovici, την περασμένη εβδομάδα για το ρόλο της ΕΚΤ στην τραπεζική εποπτεία.

Και οι δύο πλευρές κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους και η Γερμανία κέρδισε παραχωρήσεις για να μετριάσει την εξουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη νέα εποπτική αρχή.

Η συμφωνία για την εποπτεία της τράπεζας είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης «τραπεζικής ένωσης», ή μιας κοινής προσέγγισης της ζώνης του ευρώ για την αντιμετώπιση των μη-τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα που τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε κατάρρευση χώρες όπως την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Το επόμενο σκέλος της τραπεζικής ένωσης θα είναι η δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος εκκαθάρισης για προβληματικές τράπεζες.

Η απόφαση στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι τα 17 μέλη της ευρωζώνης από τη Γερμανία έως την Ελλάδα χαράζουν πλέον κοινή πορεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

www.banksnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “H τραπεζική ένωση είναι γεγονός”

  1. Επιτέλους !!!

    Ετσι μπράβο ,  καιρός ήταν ! 

    Δεν είναι ούτε πρακτικό , ούτε σωστό να μην υπάρχει ένα κέντρο να ελέγχει της δραστηριότητες της περιφέρειας . 

    Τα μικρά “στούντιος” της Ελλάδας εκτός από “ον λάιν” που πρέπει να βρίσκονται με το Ευρωπαϊκή Κέντρική Τρούμπα , πρέπει να ξέρουν και τι θα απαντήσουν στην ερώτηση “Πόσο πάει ” .
    Ευγε !
     

    Καλημέρα μας παίδες . 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *