Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

O κ.Τσίπρας ξέχασε την ΕΚΤ!

Η ελληνική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ δείχνει πως βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια του σοκ των εκλογών της 6ης Μαΐου και πως προσπαθεί σιγά-σιγά να συνέλθει καθώς αντιλαμβάνεται ότι το διακύβευμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τίθεται εν αμφιβόλω.

Η ίδια αντιλαμβάνεται επίσης ότι οι μεγάλοι μονομάχοι της επόμενης αναμέτρησης δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., αλλά η τελευταία με τους όποιους συμμάχους της και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δικούς του.

Η χθεσινή απάντηση του κ. Σαμαρά στον κ. Τσίπρα μιλά από μόνη της.

Είναι θεμιτό οι θέσεις όλων των κομμάτων, αλλά κυρίως των δύο μεγάλων μονομάχων, να… ξεσκονίζονται.

Αυτό ακριβώς προτιθέμεθα να κάνουμε κι εμείς σήμερα.

Υπό άλλες συνθήκες, θα αναφερόμασταν στα λεγόμενα του κ. Στρατούλη για τις τραπεζικές καταθέσεις, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Άλλωστε, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να κηρύξουμε στάση πληρωμών και να καταγγείλουμε το μνημόνιο για να κλείσουν οι πιστωτές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης από το EFSF και το ΔΝΤ.

Αρκεί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου και να πάει να σηκώσει μαζικά καταθέσεις. Γι’ αυτό το προτάξαμε την επομένη των εκλογών, δηλαδή τη Δευτέρα που πέρασε.

Επειδή πολλοί θα αναφερθούν σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα, θεωρήσαμε σωστό να ασχοληθούμε με έναν από τους 5 άξονες της χθεσινής πρότασης του κ.Τσίπρα για τη δημιουργία κυβέρνησης.

Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δημιουργηθεί διεθνής επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το ελληνικό χρέος και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

Κοινώς, θα σταματήσει η πληρωμή τοκοχρεολυσίων στους πιστωτές μας.

Η γενικότερη εντύπωση που υπάρχει σε πολύ κόσμο και προφανώς στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα καθότι οι πρωτογενείς δαπάνες δεν απέχουν πολύ από τα έσοδα.

Άλλωστε, η χώρα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει επίσης παλαιότερα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στο PSI και τα οποία τα κατέχουν η ΕΚΤ και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Μιλάμε για κάπου 3,35 δισ. ευρώ μέσα στον Μάιο και 3,13 δισ. το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

Αν δεν τα πληρώσει, θα είναι σαν να χρηματοδοτεί η ΕΚΤ το ελληνικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, που όμως δεν επιτρέπει το καταστατικό της.

Επιπλέον, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο, με βάση το μνημόνιο ΙΙ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μια μικρή παράταση ή καταγγέλλοντας το μνημόνιο ΙΙ να παραπέμψει το θέμα για αργότερα.

Όμως, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως για να ικανοποιήσουν οι τράπεζες τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.

Απ’ την άλλη, για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει τα διαθέσιμα λεφτά ή τα EFSF ομόλογα να είναι διαθέσιμα.

Με δεδομένο ότι η πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ σε EFSF ομόλογα δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ σε μια εποχή όπου βλέπουν τις καταθέσεις τους να υποχωρούν εκ νέου.

Ιστορικά, οι τράπεζες καταρρέουν λόγω ρευστότητας και όχι εξαιτίας κεφαλαιακών αναγκών.

Επομένως, η εικόνα δεν θα είναι καλή αν φθάσουμε εκεί.

Με άλλα λόγια, το μορατόριουμ προς τους πιστωτές της χώρας έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ.

Χωρίς πληρωμές τοκοχρεολυσίων προς τους πιστωτές μπορούμε ίσως να κρατηθούμε ζωντανοί για λίγο παραπάνω διάστημα.

Χωρίς ρευστότητα όμως από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες δεν γίνεται.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναφέραμε ότι ο κ. Τσίπρας ξέχασε την ΕΚΤ.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

1 comment to O κ.Τσίπρας ξέχασε την ΕΚΤ!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>