O κ.Τσίπρας ξέχασε την ΕΚΤ!

Η ελληνική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ δείχνει πως βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια του σοκ των εκλογών της 6ης Μαΐου και πως προσπαθεί σιγά-σιγά να συνέλθει καθώς αντιλαμβάνεται ότι το διακύβευμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τίθεται εν αμφιβόλω.

Η ίδια αντιλαμβάνεται επίσης ότι οι μεγάλοι μονομάχοι της επόμενης αναμέτρησης δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., αλλά η τελευταία με τους όποιους συμμάχους της και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δικούς του.

Η χθεσινή απάντηση του κ. Σαμαρά στον κ. Τσίπρα μιλά από μόνη της.

Είναι θεμιτό οι θέσεις όλων των κομμάτων, αλλά κυρίως των δύο μεγάλων μονομάχων, να… ξεσκονίζονται.

Αυτό ακριβώς προτιθέμεθα να κάνουμε κι εμείς σήμερα.

Υπό άλλες συνθήκες, θα αναφερόμασταν στα λεγόμενα του κ. Στρατούλη για τις τραπεζικές καταθέσεις, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Άλλωστε, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να κηρύξουμε στάση πληρωμών και να καταγγείλουμε το μνημόνιο για να κλείσουν οι πιστωτές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης από το EFSF και το ΔΝΤ.

Αρκεί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου και να πάει να σηκώσει μαζικά καταθέσεις. Γι’ αυτό το προτάξαμε την επομένη των εκλογών, δηλαδή τη Δευτέρα που πέρασε.

Επειδή πολλοί θα αναφερθούν σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα, θεωρήσαμε σωστό να ασχοληθούμε με έναν από τους 5 άξονες της χθεσινής πρότασης του κ.Τσίπρα για τη δημιουργία κυβέρνησης.

Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δημιουργηθεί διεθνής επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το ελληνικό χρέος και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

Κοινώς, θα σταματήσει η πληρωμή τοκοχρεολυσίων στους πιστωτές μας.

Η γενικότερη εντύπωση που υπάρχει σε πολύ κόσμο και προφανώς στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα καθότι οι πρωτογενείς δαπάνες δεν απέχουν πολύ από τα έσοδα.

Άλλωστε, η χώρα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει επίσης παλαιότερα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στο PSI και τα οποία τα κατέχουν η ΕΚΤ και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Μιλάμε για κάπου 3,35 δισ. ευρώ μέσα στον Μάιο και 3,13 δισ. το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

Αν δεν τα πληρώσει, θα είναι σαν να χρηματοδοτεί η ΕΚΤ το ελληνικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, που όμως δεν επιτρέπει το καταστατικό της.

Επιπλέον, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο, με βάση το μνημόνιο ΙΙ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μια μικρή παράταση ή καταγγέλλοντας το μνημόνιο ΙΙ να παραπέμψει το θέμα για αργότερα.

Όμως, η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως για να ικανοποιήσουν οι τράπεζες τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.

Απ’ την άλλη, για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει τα διαθέσιμα λεφτά ή τα EFSF ομόλογα να είναι διαθέσιμα.

Με δεδομένο ότι η πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ σε EFSF ομόλογα δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ σε μια εποχή όπου βλέπουν τις καταθέσεις τους να υποχωρούν εκ νέου.

Ιστορικά, οι τράπεζες καταρρέουν λόγω ρευστότητας και όχι εξαιτίας κεφαλαιακών αναγκών.

Επομένως, η εικόνα δεν θα είναι καλή αν φθάσουμε εκεί.

Με άλλα λόγια, το μορατόριουμ προς τους πιστωτές της χώρας έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ.

Χωρίς πληρωμές τοκοχρεολυσίων προς τους πιστωτές μπορούμε ίσως να κρατηθούμε ζωντανοί για λίγο παραπάνω διάστημα.

Χωρίς ρευστότητα όμως από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες δεν γίνεται.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναφέραμε ότι ο κ. Τσίπρας ξέχασε την ΕΚΤ.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “O κ.Τσίπρας ξέχασε την ΕΚΤ!

 • 09/05/2012, 16:48
  Permalink

  Ή ο αρθρογράφος ξεχνάει κάτι και δεν μας το λέει.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.