Reuters: Τα κόκκινα δάνεια «στοιχειώνουν» τις ελληνικές τράπεζες

Με τίτλο: «Τα κόκκινα δάνεια στοιχειώνουν τις ελληνικές τράπεζες που αναζητούν μια νέα αρχή» το Reuters σχολιάζει το θέμα των επισφαλών δανείων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται πως ο κ. Γιώργος Σαρρής είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρομεσαίας επιχείρησης. Η τράπεζα απέρριψε το αίτημά του για δάνειο 10.000 ευρώ.

Δείχνοντας με το δάχτυλο το κτήριο της Βουλής που είναι απέναντι από το μικρό καφέ που διατηρεί στο Σύνταγμα, ο 35χρονος κατηγορεί την πολιτική αστάθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.

«Η χώρα χρειάστηκε τρία χρόνια για να πλησιάσει την κρίσιμη καμπή προς την ανάπτυξη», αναφέρει.

«Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου όλα πήραν την κάτω βόλτα. Τα πράγματα τώρα είναι ζοφερά. Για μένα, εδώ δεν υπάρχει σωτηρία».

Το πρακτορείο περιγράφει εν συντομία όσα συνέβησαν τους έξι μήνες που ακολούθησαν από τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου, μέχρι τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

«Οι ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν βαρύ πλήγμα και περιόρισαν τον δανεισμό ακόμα περισσότερο, υπό το φόβο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η έκθεσή τους σε δανειστές που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους», αναφέρει το Reuters.

Ο φόβος για αύξηση των λεγόμενων NPLs δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά και πιθανούς επενδυτές τα χρήματα των οποίων είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κι όσο περισσότερα δώσουν οι επενδυτές, τόσο λιγότερα κεφάλαια θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπζών.

Με την επαναλειτουργία των τραπεζών, τα capital controls χαλάρωσαν κατά τι, αλλά οι ιδιοκτήτες μικτών επιχειρήσεων όπως ο κ. Σαρρής που αντιστοιχούν στο 75% της απασχόλησης ιδιωτικού τομέα, «διψούν» για δανεισμό.

Ζοφερό…

Μαζί με τις τράπεζες, η Αθήνα αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ 2,3% φέτος και άλλο 1,3% το 2016 πριν μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία.

Οι προβλέψεις αυτές αποτελούν το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για τον έλεγχο υγείας των τραπεζών, σύμφωνα με τραπεζική πηγή με γνώση του θέματος.

Η συμφωνία που πέτυχε ο Τσίπρας περιλαμβάνει και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ωστόσο, συνεντεύξεις με κορυφαία στελέχη του κλάδου, όπως και με διεθνείς επενδυτές, υποδηλώνουν ότι αυτό δεν θα επαρκέσει για να ξεκινήσει η χορήγηση δανείων.

«Η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και η χρηματοδότησή της από το τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί από σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η πολιτική αστάθεια, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διάσωσης, μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών», δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, μιας εκ των τεσσάρων κορυφαίων ελληνικών τραπεζών.

«Πρέπει να κερδίσουν πάλι τους διεθνείς επενδυτές», δήλωσε ο Απόστολος Γκουτζίνης, ο οποίος είναι επικεφαλής της νομικής εταιρείας Shearman & Sterling LLP και παρείχε συμβουλές στην Τράπεζα Πειραιώς στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίησή της των 1,75 δισ. ευρώ.

«Πόσο πιθανό είναι να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων στο μέλλον; Θα αποκτήσουν αρκετά κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες για να διατηρήσουν αυτού του είδους τις πληρωμές ομολόγων και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους; Εάν όχι, τότε αυτά τα ομόλογα μπορεί να είναι υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο Justin Craib-Cox, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aviva Investors.

«Η μόνη μεγάλη διαφορά μεταξύ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και εκείνων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η οποία κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να αποτιμήσει πράγματα», δήλωσε ο Brad Palmer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sankaty Advisors LLC, η οποία επενδύει σε επισφαλή δάνεια.

www.enikonomia.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.