SOS από την λήξη της μετενέργειας στις συμβάσεις εργασίας

Νέο ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα 15% -25% αναμένεται από σήμερα που εκπνέει η περίοδος μετενέργειας για δέκα κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ( υπάλληλοι γραφείων βιομηχανίας , γεωργικών συνεταιρισμών , μεσίτες ασφαλίσεων περιοδεύοντες πωλητές , χειριστές μηχανημάτων κα ) που καλύπτουν περίπου 3000 εργαζόμενους .

Από τη μία μέρα στην άλλη οι εργοδότες αποκτούν το δικαίωμα να μειώσουν τους κλαδικούς μισθούς καθώς οι αμοιβές επανέρχονται στον βασικό κλαδικό μισθό και διασώζονται μόνο τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας . Τα πιο γνωστά επιδόματα που χάνονται είναι του γάμου , το επίδομα ευθύνης , λαθών ταμείου και ξένων γλωσσών.

Πάντως η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι δε μπορεί να καταργηθεί το επίδομα γάμου ( 10% του μισθού) καθώς προβλέπεται στην ΕΣΣΕ.

Σύμφωνα με διευκρινιστικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας , τον Αύγουστο λήγει η μετενέργεια για άλλες 25 συμβάσεις ενώ 73 από τις 151 βρίσκονται ακόμα σε ισχύ. Το υπουργείο αλλά και η ΓΣΕΕ αποσαφηνίζουν ότι οι όροι των παλαιότερων συμβάσεων που έχουν λήξει πριν ψηφιστεί ο νόμος του μνημονίου , έχουν μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας . Αρα η μείωση των αποδοχών δεν γίνεται αυτόματα αλλά πρέπει να συμφωνήσει και ο εργαζόμενος που θα υπογράψει τη σύμβαση .Επίσης διευκρινίζεται ότι κλαδικές συμβάσεις μπορούν να υπογραφούν και μετά τις 14 Μαίου με την εξής επισήμανση : ” Η 15η Μαίου αποτελεί την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου πλαισίου και της μετενέργειας και όχι την καταληκτική ημερομηνία . Επομένως τα περί αυτόματης μείωσης του μισθού για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα .”

Υπάρχει όμως και χειρότερο σενάριο. χωρίς την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι αμοιβές μπορούν να μειωθούν έως και 40% καθώς τό μόνο ανάχωμα στην ελεύθερη πτώση είναι πλέον ο κατώτατος μισθός που έχει διαμορφωθεί στα 586 ευρώ .

Πάντως δεκαέξι εργοδοτικές οργανώσεις έσπευσαν να καταγγείλουν τις ισχύουσες συμβάσεις η να καλέσουν τους εργαζόμενους σε διάλογο εξπρές πριν από τις εκλογές με σκοπό να υπογράψουν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθών .Ανάμεσα στους κλάδους εργαζομένων ( εμπόριο , τα ξενοδοχεία, ο επισιτισμός , ο ΣΕΛΠΕ , οι χημικοί βιομηχανίας , οι ασφαλιστικές εταιρίες κα.) που δέχτηκαν προτάσεις για μειώσεις είναι και οι ξενοδοχουπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό.

[sc:Πηγή id=”http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=197312″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.