Standard & Poor’s, Fitch αλλά και Goldman Sachs προειδοποιούν για άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας

Θέμα χρόνου θεωρούν πλέον τη χρεοκοπία της Ελλάδας δύο από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, η Standard & Poor’s και η Fitch, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι πλέον βιώσιμη, ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI. Πιθανή χαρακτηρίζει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και η Goldman Sachs, δια μέσω του επικεφαλής οικονομολόγου της Jim O’ Neil, εκτιμώντας ωστόσο ότι η Ελλάδα από μόνη της δεν συνιστά σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο πραγματικός κίνδυνος κρύβεται στη μετάδοση των προβλημάτων της στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ιταλία…
Ειδικότερα, μη βιώσιμη θεωρεί πλέον την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ο οικονομολόγος της Fitch, J. Parker.

Συμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων κρατών της Fitch, η χρεοκοπία της Ελλάδος δεν θα αποτελέσει έκπληξη, ενώ αναμένεται να συμβεί πολύ σύντομα.
Τελειώνει ο χρόνος των πιστωτών της Ελλάδας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το PSI, προειδοποίησε χθες και ο M. Kraemer, διευθύνων σύμβουλος του οίκου Standard & Poor’s, υπογραμμίζοντας ότι άποψή του είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σύντομα…

Ο ίδιος ασκώντας αυστηρή κριτική στην πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με το ζήτημα της κρίσης χρέους, τόνισε ότι η απόφαση του S&P αναφορικά με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα ληφθεί σύντομα.

“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν διευθετήσει ακόμα τα δομικά προβλήματα της κρίσης”, συμπλήρωσε ο Kraemer, υπογραμμίζοντας ότι το διακύβευμα για την ΕΕ είναι να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Παράλληλα, και οι Sunday Times σε χθεσινό ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες, θέτοντας σε αμφισβήτηση την επιβίωση του ευρώ.

Η εφημερίδα δημοσιεύει αυτή την εκτίμηση με αφορμή τη κατάρρευση των συνομιλιών για το χρέος επισημαίνοντας ότι “η Ελλάδα δεν έχει τα 14,4 δισ. € ομολόγων που πρέπει να εξοφληθούν στις 20 Μαρτίου. Η άτακτη χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ», γράφουν οι Βρετανοί, που προβλέπουν “ανάσταση της δραχμής”.
Παρά το γεγονός, συνεχίζει το ρεπορτάζ, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να επιτρέψουν την άτακτη ελληνική χρεοκοπία, αυτή αποτελεί πλέον σοβαρή επιλογή.

Νέο κύμα αντιδράσεων για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης – Τι απαντά η Standard & Poor´s;

Μετά την υποβάθμιση 9 χωρών από την Standard & Poor´s εντείνεται και πάλι η κριτική στους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι κατηγορούνται για υπερβολική πολιτική επιρροή. Τι απαντά η Standard & Poor´s;
Ο Μόριτς Κρέμερ από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης διευθύνει το τμήμα αξιολογήσεων ευρωπαϊκών χωρών στην Φρανκφούρτη. Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk (DLF) ο Μόριτς Κρέμερ απαντά στο προκλητικό ερώτημα αν οι Standard & Poor´s έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην ευρωζώνη:
«Φυσικά και όχι. Μπορείτε, νομίζω να φανταστείτε την απάντηση στο ερώτημα που θέτετε. Τι κάνουμε; Κάνουμε τη δουλειά μας. Και η δουλειά μας είναι να αναλύουμε και να αξιολογούμε πιστωτικούς κινδύνους για τους επενδυτές, έτσι ώστε εκείνοι να τις λάβουν υπόψη στις αποφάσεις τους. Δεν θέλουμε να έχουμε πολιτική επιρροή, ούτε έχουμε πολιτική ατζέντα, δεν στηρίζουμε τη μια ή την άλλη μετοχή, ούτε και κόμματα. Αποστολή μας είναι η ανάλυση πιστωτικών κινδύνων και η δημοσίευση τους».

Γιατί έγινε τώρα η υποβάθμιση;

Όμως η υποβάθμιση της Γαλλίας και 8 άλλων χωρών της ευρωζώνης συμβαίνει ακριβώς όταν η ευρωζώνη βρίσκεται στο φόρτε των προσπαθειών της προς μια δημοσιονομική ένωση. Συμβαίνει όταν χώρες, όπως η Ιταλία, παίρνουν μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων και μάλιστα με θετική ανταπόκριση από τις αγορές. Γιατί λοιπόν η Standard & Poor´s προβαίνει σε αυτό το χρονικό σημείο σε αυτή την υποβάθμιση;

«Ναι, αυτή είναι σαφώς μια ενδιαφέρουσα ερώτηση», τονίζει ο διευθυντής του τμήματος αξιολογήσεων χωρών της Standard & Poor´s. «Στις ανακοινώσεις τύπου έχουμε αναγνωρίσει τις προσπάθειες της Ιταλίας. Η τωρινή υποβάθμιση, αλλά και εκείνη της Ιταλίας παλαιότερα, εντάσσεται περισσότερο σε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο. Είμαστε της άποψης ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα κάποια μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. (…)
Στόχος μας δεν είναι να διαδραματίσουμε κάποιο ρυθμιστικό ρόλο. Δεν είναι αυτή η αποστολή μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα παραμείνουν σημαντικοί για την αγορά. Στηριζόμαστε στη μέχρι τώρα πορεία μας που δείχνει ότι οι αξιολογήσεις μας είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για τις πιθανότητες ενός πιστωτικού γεγονότος».

www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Standard & Poor’s, Fitch αλλά και Goldman Sachs προειδοποιούν για άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας”

  1. “Standard & Poor’s, Fitch αλλά και Goldman Sachs προειδοποιούν για άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας”

      Νομίζω οτι τέτοιου είδους προειδοποιήσεις, ευνοούν το διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδος. Διότι, στον κίνδυνο να τα χάσουν όλα, οι πιστωτές, θα προτιμήσουν ένα γενναίο εθελοντικό κούρεμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *