Πόλεμος κατά της δημοκρατίας

Τελευταία ενημέρωση την 23 Ιαν 2013

Η ιστορία της εκμετάλλευσης της Λατινικής Αμερικής από τις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς και η πραγματική ιστορία της επιχείρησης για την πραξικοπηματική ανατροπή του Ούγκο Τσάβεζ, το 2002, καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ του John Pilger.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ για το σινεμά του βραβευμένου Αυστραλού δημοσιογράφου John Pilger, εξετάζει τη σχέση της Ουάσιγκτον με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Χιλή, τόσο στις μέρες μας όσο και στις τελευταίες δεκαετίες.

Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό το ντοκιμαντέρ (παραγωγής 2007) καταδεικνύει πώς, με αλλεπάλληλες φανερές ή αφανείς επεμβάσεις, οι ΗΠΑ ανέτρεψαν στην περιοχή μια σειρά εκλεγμένων κυβερνήσεων, από τη δεκαετία του ’50 κι έπειτα. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Χιλιανός πρόεδρος Salvador Allende, για παράδειγμα, εκτοπίστηκε από την εξουσία το 1973 από τη στρατιωτική δικτατορία του στρατηγού Αγκούστο Πινοσέτ. Το πραξικόπημα υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Η Γουατεμάλα, ο Παναμάς, η Νικαράγουα, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ είναι χώρες στις οποίες εισέβαλαν οι ΗΠΑ.

O John Pilger συνομιλεί με αρκετούς πρώην πράκτορες της CIA που πήραν μέρος σε συντονισμένες μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντία σε χώρες της περιοχής. Ερευνά την οργάνωση «School of the Americas» (η οποία μετονομάσθηκε σε «Western Hemisphere Institute for Security Cooperation») στη στρατιωτική βάση Fort Benning της Πολιτείας Georgia, όπου οι βασανιστές του καθεστώτος Πινοσέτ εκπαιδεύτηκαν μαζί με τυράννους και διοικητές «ομάδων θανάτου» (death squads) από την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδορ, τη Βραζιλία και την Αργεντινή……

 

Κλικ εδώ για να δείτε το video

2 σχόλια σχετικά με το “Πόλεμος κατά της δημοκρατίας”

  1. ΟΙ ΗΠΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
    Ετσι κατορθωσαν να ελεγχουν και την πολεμικη μηχανη μεσω επαγγελματιων στρατηγων οι οποιοι ειναι μετοχοι μεγαλων επιχειρησεων ..

  2. το βιντεο παρεβαινε τους ορους !!! ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ. βαλτε ενα πλαγκ-ιν και ανεβαστε τα βιντεος στον σερβερ σας., να παιζουν απ’ευθειας μεσα απο την σελιδα. δεν ειναι και πολλα αλωστε.

Απάντηση