“Virtual” λαχαναγορά… για να πέσουν οι τιμές

“Εικονική” λαχαναγορά”… σχεδιάζει να δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου να στηρίξει την πώληση προϊόντων απευθείας από το χωράφι στο ράφι, με στόχο να παρακαμφθεί η αλυσίδα των μεσαζόντων και να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές.

Ηδη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την κατάργηση των χονδρεμπορικών κερδών στα οπωροκηπευτικά οι μεσάζοντες τείνουν να εκλείψουν από την αγορά και πάντως η συμμετοχή τους στην αλυσίδα διακίνησης των οπωροκηπευτικών έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Η απευθείας πώληση πατάτας από τους παραγωγούς του Νευροκοπίου σηματοδοτεί και το τέλος της εποχής των χονδρεμπόρων, ο ρόλος των οποίων εκτιμάται ότι μελλοντικά θα περιοριστεί στις μικρές λιανικές αγορές (λαϊκές και παντοπωλεία) ή θα μεταλλαχθεί προς την κατεύθυνση της παροχής προστιθέμενης αξίας στο προϊόν (μεταποίηση, συσκευασία κ.α.).

Η ηλεκτρονική κεντρική αγορά που σχεδιάζει να βγάλει στον αέρα του διαδικτύου μέχρι την άνοιξη το υπουργείο Ανάπτυξης, βασίζεται στην ιδέα της οργάνωσης των μικρών παραγωγών, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αναζητούν αγοραστές στην χονδρική ή την λιανική για τα προϊόντα τους.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι παραγωγοί θα μπορούν να αναρτούν κάθε φορά τις ποσότητες που είναι σε θέση να διαθέσουν και τις τιμές στις οποίες προτίθενται να πουλήσουν, ενώ πρόσβαση θα έχουν επίσης και όλοι οι ενδιαφερόμενοι χονδρέμποροι και λιανέμποροι.

Υπάρχει και η ιδέα δημιουργίας παράλληλου συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ωστόσο επειδή η συγκεκριμένη δαπάνη δεν είναι επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ, πιθανότατα θα υλοποιηθεί από τρίτο.

Στην ίδια βάση δεδομένων θα δημιουργηθεί και ένα σύστημα εντοπισμού διαθέσιμων μέσων μεταφοράς . Σε αυτό οι μεταφορείς θα μπορούν να κοινοποιούν σε κάθε ενδιαφερόμενο πληροφορίες για τις μεταφορικές τους δυνατότητες (κόστος, χρόνος μεταφοράς ,κλπ).

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό, η εφαρμογή αυτή θα συνδράμει ώστε να μειωθούν ειδικά οι τιμές παραγωγού που είναι συγκριτικά υψηλές στην Ελλάδα σε πολλά είδη οπωροκηπευτικών σε αντίθεση με τις τελικές τιμές λιανικής που πλέον έχουν υποχωρήσει.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΥΠΑΑΝ, το χονδρεμπόριο στην ελληνική αγορά έχει υποστεί σημαντική μείωση του τζίρου, καθώς από τη μια οι αλυσίδες super market προχωρούν όλο και περισσότερο σε απευθείας αγορές προϊόντων από τους παραγωγούς και από την άλλη πλευρά, λόγω των χαμηλότερων τιμών οι καταναλωτές στρέφονται στις λαϊκές αγορές.

Στο μέτωπο των ελέγχων, όπως αποκάλυψε σήμερα ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς Γιώργος Στεργίου, οι διευθύνσεις της ΥΠΕΑ βρίσκονται σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές στα ίχνη κυκλωμάτων Κυπρίων και Ελλήνων χονδρεμπόρων, οι οποίοι σε συνεργασία με ελληνική αλυσίδα super market εισήγαγαν πιθανότατα αιγυπτιακές πατάτες τις οποίες είχαν “βαφτίσει” κυπριακές με στόχο να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Χθες έγιναν οι πρώτες συλλήψεις στην Κύπρο.

Σε κλοιό έρευνας μετά από ενδείξεις καρτελοποίησης της αγοράς έχουν μπει και συγκεκριμένοι χονδρέμποροι που σε συνεννόηση μεταξύ τους πιέζουν παραγωγούς φρούτων εποχής, όπως το κερασί, για να αγοράσουν φθηνά.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.