Στον αέρα ληξιπρόθεμες και κόκκινα δάνεια, καίνε τα χαρτιά του Σαμαρά

Στο τεράστιο κρατικό χρέος προστίθενται και τα 70 δισ των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο. Χάνει τον λογαριασμό η κυβέρνηση. Πυρ ομαδόν από τα media.

Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι αυτό που εν είδη καυτής πατάτας αλλάζει διαρκώς χέρια και εμπλεκόμενο υπουργό, εντείνοντας το αρνητικό κλίμα και πιέζοντας δημοσκοπικά την ασθμαίνουσα κυβέρνηση. Διαρκείς εμπλοκές τόσο με την τρόικα όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης εμποδίζουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, για συνολική λύση για τις ληκιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα κόκκινα δάνεια ώστε να ανασάνει η οικονομία και να διακοπεί ο φαύλος κύκλος μετακύλισης ρευστότητας από τις τράπεζες στο Δημόσιο και τούμπαλιν. Όπως έχει στο παρελθόν επισημάνει το sofokleousin.gr το συνολικό ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 170 δισ., όσο δηλαδή και το ΑΕΠ της χώρας.

Των Βαγγέλη Νιάκα, Χρήστου Φράγκου

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών Δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 500 δισ., επίπεδα που είναι μη βιώσιμα και μη διαχειρίσιμα όταν η ιδιωτική κατανάλωση φθίνει, η ανεργία βρίσκεται άνω του 25%, φρέσκο χρήμα μέσω επενδύσεων δεν εισρέει και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων είναι παγωμένα καθώς οι πόροι χρησιμοποιούνται για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η συμμετοχή των τραπεζών μέσω της διαδικασίας για τα κόκκινα δάνεια έχει οριοθετηθεί στα 15-20 δισ. σε βάθος 5ετίας τα οποία θα καλυφθούν από τον αναβαλλόμενο φόρο, την ανατίμηση των χαρτοφυλακίων τους και τη μείωση του Haircut από την ΕΚΤ, η οποία απέφερε ήδη 12-15 δισ. σε φρέσκο χρήμα.

Οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης, οι εμπλοκές με την τρόικα και η μη-λύση αποδίδεται στην κακή συνεργασία των συναρμόδιων υπουργών και αξιωματούχων και στην αδυναμία συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ετσι μετά από την επανελλημένες ανακοινώσεις για τις 75-100 δόσεις σε εφορίες και ταμεία καθώς και τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Το αποτέλεσμα προφανές η κυβέρνηση “αιμοραγεί” στις δημοσκοπήσεις, οι σύμμαχοι της την εγκαταλλείπουν με τους εκδότες να αλλάζουν άρδην στάση από την προηγούμενη Κυριακή, με το Έθνος, Τα Νέα και Το Βήμα να βάλλουν κατά ριπάς. Τελευταίο έρχεται το Πρώτο Θέμα του Θέμου Αναστασιάδη που είχε επιλέξει να ασχοληθεί με τον Έμπολα την Κυριακή να βομβαρδίζει με πυρά πυροβολικού από το internet την κυβέρνηση με τίτλο “Αυτοί οι έξι ανίκανοι φρενάρους τις δόσεις στην εφορία” και υπέρτιτλο “Οργή Σαμαρά για την απαράδεκτη καθυστέρηση”, ενώ φωτογραφίζει και ονοματίζει τους “ανίκανους”: Γκίκας Χαρδούβελης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κατερίνα Σαββαΐδου, Γιάννης Βρούτσης και Δημήτρης Πτωχός.

Το δημοσίευμα αν και στόχο έχει να “εξιλεώσει” τον Αντώνη Σαμαρά στα μάτια της κοινωνίας και να αποτελέσει την απαραίτητη ώθηση για την επίσπευση του κυβερνητικού έργου, λόγω του ειικού βάρους της εφημερίδας, εν τούτοις δεν αποκλείεται να απασφαλίσει ανθρώπινες-βόμβες στη Συγγρού που θα χτυπήσουν ανοιχτά -ξανά- τον υπουργό Οικονομικών αποδυναμώνοντας συνολικά τη θέση της χώρας.

Το πρόβλημα

Οχι μόνο για το δυσβάσταχτο χρέος, το χρηματοδοτικό κενό κα τα προαπαιτούμενα της τρόϊκα, αλλά και απ τοτεράστιο εσωτερικό ιδιωτικό χρέος, που απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τα 70 δισ ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ελλήνων προς το Δημόσιο. Με αυτή την πορεία η χώρα βγαίνει εκτός των μνημονιακών στόχων (εισπραξιμότητα 14,16% έναντι στόχου 25%) και το βέβαιο είναι ότι το χρηματοδοτικό κενό θα μεγαλώσει και θα υπάρξει απόλυτη ανάγκη για την προληπτική γραμμή πίστωσης που είναι αναγκασμένη να δεχθεί η συγκυβέρνηση. 

Εκτός αυτού ανακύπτουν και σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα πληρωθούν ομόλογα και τόκοι, ανελαστικές δαπάνες σε διάφορους τομείς, δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Για να σωθεί η κατάσταση οι δανειστές θα είναι για μα ακόμη φορά αναγκασμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη  για αυτό και σφίγγουν τα λουριά στην κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώθηκε στα 70,163 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου προστέθηκαν άλλα 9,683 δισ. ευρώ απλήρωτων φόρων.

Μέσα σε ένα μήνα, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,03 δισ. ευρώ, ενώ οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (αυτές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2013) παρουσίασαν μείωση κατά 105 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή οφείλεται στην είσπραξη 98 εκατ. ευρώ μέσα στο Σεπτέμβριο, αλλά και στις διαγραφές ύψους 21 εκατ. ευρώ. Επίσης, από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο μέσα στο 2014, έχουν εισπραχθεί από τις αρχές του έτους 1,356 δισ. ευρώ, ενώ έχουν διαγραφεί και συνολικά 107 εκατ. Ευρώ.

Εν αναμονή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, νέα χρέη προστίθενται καθημερινά από αυτούς που αποφεύγουν να πληρώσουν περιμένοντας τη νέα απόφαση. Το πρόβλημα μεγαλώνει, η κυβέρνηση έχει χάσει τον προσανατολισμό της και παραπαίει και οι δανειστές απαιτούν να επιταχυνθεί η είσπραξη των οφειλών. Πράγμα πολύ δύσκολο στις τωρινές συνθήκες. 

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *