Στ. Μάνος: Θα πλουτίσουν «λίγοι εκλεκτοί» από τη Eurobank

Ο Στέφανος Μάνος είναι ο “προφήτης” του νεοφιλελευθερισμού και των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα,  αυτός που ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη άνοιξε το δρόμο για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, με την πώληση κρατικών επιχειρήσεων.  Αν ήταν στο χέρι του, θα είχε ιδιωτικοποιήσει ακόμη και το… στρατό και την αστυνομία.

Κι ενώ παραμένει σταθερός στις επιλογές του, τώρα σπάει την πολύμηνη σιωπή του για να αντιταχθεί δημόσια στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Μια ένδειξη ότι κάτι ΔΕΝ πάει καλά σ’ αυτή την  υπόθεση.

Δεν διαφωνεί με αυτή καθ’αυτή την αποκρατικοποίηση της τράπεζας, αλλά με τον τρόπο που γίνεται, μέσω της ΑΜΚ, χωρίς συμεττοχή του ΤΧΣ/Δημοσίου.

Εκτιμά ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή γίνεται επί ζημία του Δημοσίου, σε βάρος των φορολογουμένων, προς όφελος “λίγων εκλεκτών”.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα σε οικονομική ιστοσελίδα, ο πρώην υπουργός τονίζει ότι με τις τις επιλογές που έγιναν  για τη Eurobank “έχει στηθεί ένασύστημα ασφαλούς και ιλιγγιώδους πλουτισμού.Ένα σύστημα στο οποίο μπορούν να μπουν μόνον ολίγοι επίλεκτοι”

Οι βολές του στρέφονται “κατά παντός υπευθύνου” – κυβέρνησης, ΤτΕ, ΤΧΣ, χωρίς να τους κατονομάζει. Παραθέτει τα οικονομικά στοιχεία, τους όρους της ΑΜΚ, το κόστος κτήσης μετχών Eurobank από το ΤΧΣ/Δημόσιο και τους νέους επενδυτές, για να αποδείξει πόσο κατάφωρα ζημιώνεται το Δημόσιο και πόσοσκανδαλωδώς θα κερδίσουν οι  επενδυτές που θα καλύψουν την ΑΜΚ. Και καταλήγει: “Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω ότι η ηγεσία του ΤΧΣ δεν αντιλαμβάνεται τους πιο πάνω συλλογισμούς. Τότε όμως γιατί προχωράει σε τέτοια ρύθμιση;”

Στην ανάλυση του ο πρώην υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα το P/B (τιμή προς λογιστική αξία) των 4 μεγάλων Ελληνικών Τραπεζών ήταν:

Εθνική: 1,282
Alpha: 1,272
Πειραιώς: 1,081
Eurobank: 0,7736

Πρόθεση της κυβέρνησης και του ΤΧΣ είναι η κατά 3 δισ. αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Για να αυξήσει την ελκυστικότητα, η κυβέρνηση νομοθέτησε ότι οι νέες μετοχές μπορούν να προσφερθούν σε τιμή χαμηλότερη από τη τιμή της αγοράς. Π.χ. σε τιμή που να αντιστοιχεί σε P/B 0,500. Το ίδιο το ΤΧΣ, που κατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank (98%), σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοθέτημα δεν δικαιούται να συμμετάσχει στην αύξηση του κεφαλαίου.

Με αυτούς τους όρους προεξοφλώ ότι η αύξηση θα είναι… επιτυχής. Το ΤΧΣ δεν θα είναι πια σημαντικός μέτοχος της Eurobank και δεν θα μπορέσει να ανακτήσει το κεφάλαιο που αρχικά τοποθέτησε στη Τράπεζα. Η ζημιά που θα προκύψει θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Τι θα πρέπει να αναμένει ο επενδυτής που θα τοποθετήσει 3 δισ. για την πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank;

Θα έχει αποκτήσει την πλειοψηφία με P/B 0,5 και η τράπεζα με τα φρέσκα 3 δις θα είναι περισσότερο από σωστά κεφαλαιοποιημένη. Θα περιμένει ο επενδυτής συνεπώς (ευλόγως πιστεύω) ότι σε βραχύ χρονικό διάστημα ολίγων μηνών το P/B των μετοχών θα φθάσει τα επίπεδα των άλλων τραπεζών. Δηλαδή κάπου μεταξύ 1 και 1,3 ή και περισσότερο. Σε λίγους μήνες τα 3 δις θα έχουν γίνει 6, 7 δισ.- ή και περισσότερα.

Με την έγκριση της Βουλής, τις ευλογίες του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ θα έχει στηθεί ένα σύστημα ασφαλούς και ιλιγγιώδους πλουτισμού. Ένα σύστημα στο οποίο μπορούν να μπουν μόνον ολίγοι επίλεκτοι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω ότι η ηγεσία του ΤΧΣ δεν αντιλαμβάνεται τους πιο πάνω συλλογισμούς. Τότε όμως γιατί προχωράει σε τέτοια ρύθμιση;

Τι θα έπρεπε να γίνει; Να αναλάβει την αύξηση εξ ολοκλήρου το ΤΧΣ. Έχει τα λεφτά και θα έχει και τα κέρδη που περιέγραψα.

Έχω πάψει να ελπίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει τα ανακλαστικά να σταματήσει τέτοια φαινόμενα ιλιγγιώδους πλουτισμού και γι αυτό έχω πάψει και να γράφω. Ας υπάρχει πάντως το κείμενο αυτό ως μια πρόβλεψη του τι θα συμβεί με την επιχειρούμενη ΑΜΚ της Eurobank. Για όσους θα λένε “δεν ήξερα”.

Ελπίζω τα ΜΜΕ να αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χώρο τους για να περιγράψουν τους όρους πώλησης των μετοχών του ΟΠΑΠ, τις αποτιμήσεις των καλοπληρωμένων εκτιμητών (και στη Eurobank θα μας διαβεβαιώσουν οι εκτιμητές ότι όλα είναι όπως πρέπει) και ποια τελικά είναι η τιμή των μετοχών λίγους μόλις μήνες μετά.

Για να γνωρίζουν οι Έλληνες πως βγαίνουν τα λεφτά στην Ελλάδα της κρίσης”

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *