«Έφοδος» της Κομισιόν σε τράπεζες για χειραγώγηση επιτοκίων

Βρυξέλλες, Βέλγιο

«Έφοδο» σε αρκετές τράπεζες πραγματοποίησαν τα στελέχη της ευρωπαϊκής αρχής ανταγωνισμού, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι έχουν σχηματίσει καρτέλ και χειραγωγούν τα παράγωγα στα επιτόκια του ευρώ.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ερευνά την ενδεχόμενη δράση καρτέλ από εταιρείες που μετέχουν στην αγορά των παραγώγων που συνδέονται με το Euribor, ένα επιτόκιο-κλειδί για την αγορά χρήματος.

Το Euribor χρησιμοποιείται για να διαμορφώνονται τα επιτόκια σε παράγωγα και δάνεια αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι έρευνες ξεκίνησαν την Τρίτη, αλλά η Κομισιόν δεν ανακοίνωσε σε ποιες τράπεζες έχει γίνει «έφοδος».

Το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ (Euribor) καθορίζεται από μία ομαδα 44 τραπεζών και βασίζεται στα επιτόκια που χρεώνουν η μία τράπεζα την άλλη για να δανείσουν ή να δανειστούν.

Νωρίτερα εφέτος, ανάλογη έρευνα ξεκίνησε στις ΗΠΑ, με αντικείμενο την πιθανή χειραγώγηση του Libor (London Interbank Offered Rate).

Παράλληλα, η Κομισιόν ελέγχει τις πρακτικές ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες για τον ρόλο τους στην αγορά CDS.

Αυτές οι δράσεις δείχνουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ εντείνουν τον έλεγχο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς εκτιμάται ότι έχει μεγάλες ευθύνες τόσο στην κρίση του 2008 όσο και στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

news.in.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.