Όλα τα (μετεκλογικά) σχέδια για τη ρύθμιση των δανείων

Θα κατατεθεί τελικώς η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Θα εφαρμοστεί η εξαγγελία για μείωση των δόσεων στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος και αν ναι με ποιον τρόπο; Θα ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί και τι θα γίνει μετά; Άλλο ένα τεράστιο μετεκλογικό μέτωπο…

Και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων προκειμένου η μηνιαία δόση που βαραίνει τα νοικοκυριά να μην ξεπερνά πλέον το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Η σχετική εξαγγελία έχει ήδη  ενσωματωθεί στον προεκλογικό λόγο και των δύο κομμάτων ενώ μια πρώτη γεύση για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια λύση, πήραμε από την απόφαση που ήδη ισχύει για τους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μια γεύση πικρή είναι η αλήθεια καθώς οι περίπου 200.000 δανειολήπτες του ΤΠΔ το μόνο που μπορούν να κερδίσουν είναι χρόνο. Δεν παρακρατείται το 50% ή το 60% του μισθού προκειμένου να εξυπηρετηθεί το στεγαστικό δάνειο αλλά το 30%. Τη διαφορά όμως, δεν την χαρίζει κανένας στον δανειολήπτη. Η οφειλή παραμένει και πρέπει να καταβληθεί είτε με καθυστέρηση έξι μηνών είτε να ρυθμιστεί με μια από τις δύο εναλλακτικές που προσφέρονται (περίοδο χάριτος ή επιμήκυνση)

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ενεργοποιούνταν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. Είναι και αυτή μια εκκρεμότητα. Θα κατατεθεί εντός των ημερών ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή θα περιμένουμε την επομένη των εκλογών; Διακυβεύεται, ως γνωστόν, το αν θα ενταχθούν και οι μικρομεσαίοι στον περίφημο νόμο Κατσέλη, το αν θα ισχύσει ευνοϊκότερο καθεστώς για την τακτοποίηση της κύριας κατοικίας και το αν θα επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε ο υπερχρεωμένος να μην περιμένει 10 χρόνια μέχρι να απαλλαγεί από τις οφειλές του.

Η τρίτη εκκρεμότητα, είναι ίσως η μεγαλύτερη. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, δείχνουν ότι τουλάχιστον το 15% των στεγαστικών δανείων έχει σταματήσει να εξυπηρετείται κανονικά. Οι πλειστηριασμοί όμως έχουν «παγώσει» με νόμο μέχρι το τέλος του έτους. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα. Θα παραμείνουν παγωμένοι οι πλειστηριασμοί και μετά το τέλος του 2012. Τα επιτελεία των κομμάτων γνωρίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’άπειρον. Αναζητείται λοιπόν η λύση. Εξετάζεται ένα πακέτο μέτρων που θα επιτρέπει σε όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να πληρώνουν ένα μικρό ποσό (κάτι σαν ενοίκιο) το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις οικονομικές αντοχές του νοικοκυριού. Αυτό βέβαια, θα διαρκεί για συγκεκριμένη χρονική περίοδο μερικών ετών. Στη συνέχεια, ο δανειολήπτης, εφόσον επιθυμεί να κρατήσει το ακίνητο στην κατοχή του, θα πρέπει να αναλαμβάνει την αποπληρωμή νέου δανείου, το οποίο μπορεί να είναι και μικρότερο έναντι του αρχικού (δηλαδή κουρεμένο) καθώς θα είναι προσαρμοσμένο στη νέα μειωμένη εμπορική αξία του ακινήτου.

Με ένα τέτοιο σύστημα, ή κάποια παραλλαγή αυτού, οι τράπεζες, ευελπιστούν ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν συλλέκτες ακινήτων τα οποία αν βγουν στην αγορά, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση των τιμών.

fpress.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.