«Βόμβα» για τράπεζες ο νόμος για τα αυθαίρετα

Του Νίκου Καρούτζου

Ενα ακόμη μνημείο κυβερνητικής προχειρότητας φαίνεται να αποτελεί ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς οι διατάξεις του οδηγούν σε αδυναμία τις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς σε κτίσματα που έχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Πρακτικά, όσα δεν τακτοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να μεταβιβαστούν αλλά και αν βρεθεί τρόπος μελλοντικά να μεταβιβαστούν, οι τιμές θα είναι εξευτελιστικές, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να αναλάβει τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αλλά και τον κίνδυνο κατεδάφισης που προβλέπει ο νέος νόμος.

Ειδικότερα, με βάση το άρθρο 23 του νόμου 4014/2011 που έχει τεθεί σε ισχύ από την 21η Σεπτεμβρίου, προβλέπεται ότι σε όλα τα συμβόλαια που αφορούν πράξεις επί ακινήτων (γονική παροχή, δωρεά, αγοραπωλησίες, υποθήκες, κ.λπ.), πρέπει να επισυνάπτονται υπεύθυνες δηλώσεις του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι άκυρη όχι μόνο η μεταβίβαση αλλά και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, ενώ στην απαγόρευση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμη και αν ένα ακίνητο έχει προσημειωθεί, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί αν δεν έχει βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.
Οι κυρώσεις μάλιστα για μηχανικούς και ιδιοκτήτες είναι βαριές, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται ουσιαστικά το ενδεχόμενο ψευδούς βεβαίωσης.

Το γεγονός αυτό από μόνο του αποκλείει τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε προσημειώσεις ακινήτων φυσικών ή νομικών προσώπων τα οποία έχουν οφειλές, εφόσον αυτά τα ακίνητα έχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί.
Ακόμα όμως και σε υφιστάμενα ακίνητα που έχουν γίνει προσημειώσεις δεν μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί όταν υπάρχουν αυθαιρεσίες.

Ενα κλασικό παράδειγμα αυθαιρεσίας είναι το κλείσιμο των ημιυπαιθρίων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα στα οποία δεν έχει γίνει τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και τα οποία είναι μη μεταβιβάσιμα, καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη βεβαίωση μηχανικού αν δεν έχουν μπει στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Δεν μπορούν να κάνουν πλειστηριασμό

Οσοι έχουν τέτοια ακίνητα όμως, πρακτικά δεν κινδυνεύουν από πλειστηριασμό, καθώς όταν έλθει αυτή η ώρα η τράπεζα δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βεβαίωση μη ύπαρξης αυθαιρεσιών. Είναι δε άγνωστο αν μπορεί μια τράπεζα να επιβάλει το γκρέμισμα ενός ημιυπαίθριου χώρου προκειμένου να καταστεί νόμιμο το ακίνητο. Ετσι, θα αναγκαστεί να καταγγείλει την αυθαιρεσία και να κινηθεί η διαδικασία κατά του ιδιοκτήτη. Ο τελευταίος, βάσει του νόμου, πληρώνει πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αξίας της αυθαιρεσίας και 5% πρόστιμο διατήρησης, αλλά και πάλι το ακίνητο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί αν συνεχίζει να έχει αυθαιρεσίες και είναι άγνωστο αν ποτέ θα υπάρξει η δυνατότητα κατεδάφισης ημιυπαίθριων από την πολιτεία.

Ακόμη πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα σε κτίρια που έχουν πολεοδομικές παραβάσεις και στα οποία δεν μπορεί να γίνει μερική κατεδάφιση, ενώ σε κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί, ουσιαστικά μια τράπεζα δεν μπορεί να εγγράψει προσημείωση παρά μόνο για το… οικόπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχοντας δάνεια είτε αδυνατεί είτε δεν επιθυμεί, είτε σκεφτόμενο υστερόβουλα δεν προχωρά στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, είναι αναμενόμενο ότι το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί συντόμως προ ενός απρόβλεπτου προβλήματος. Και το ερώτημα είναι αν υπάρχει λύση χωρίς να θίγονται όσοι ακολούθησαν τη διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία.

Διότι αν δοθεί "πράσινο φως" για πλειστηριασμό αυθαιρέτων, είναι άγνωστο ποιος θα πληρώσει την αυθαιρεσία και είναι επίσης άγνωστο αν δεν θα στηθεί μια βιομηχανία εικονικών μεταβιβάσεων για να τακτοποιηθούν εκ των υστέρων πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και πολιτεία βρίσκονται αντιμέτωπες με τον εαυτό τους, που επί χρόνια επέτρεψε να δημιουργηθεί ένα απόλυτο χάος στις κατασκευές, ανέχτηκε τις αυθαιρεσίες και εκ των υστέρων έρχεται να δώσει συγχωροχάρτι για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Μόνο που δεν προέβλεψε τις παρενέργειες που θα έχει ο εκβιασμός της βεβαίωσης του μηχανικού και της ακυρότητας των μεταβιβάσεων για να εισπραχτούν τα έσοδα.

www.axiaplus.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.