Εξανεμίζονται οι καταθέσεις επιχειρήσεων στις τράπεζες

ΣΕ ταμειακή ασφυξία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αποσύρει από το τραπεζικό σύστημα και τα τελευταία κεφάλαια που διέθεταν ως αποθεματικό ασφαλείας, προκειμένου να καλύψουν υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα η παντελής έλλειψη ρευστότητας και η ανασφάλεια για το μέλλον οδηγούν σε πρόβλεψη για διακοπή της λειτουργίας 180.000 επιχειρήσεων εντός του 2012 και απώλεια 240.000 θέσεων εργασίας.

Η ζοφερή αυτή εικόνα καταγράφεται στην εξαμηνιαία έρευνα που διενεργείται από την εταιρία Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από τις προσωπικές τους καταθέσεις για να καλύψουν ανάγκες της επιχείρησής τους λόγω έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης. Το γεγονός  αυτό  δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό και τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος κατά την παρουσίαση της έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν το 2011 κατά 6 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 30%. Η ταμειακή ασφυξία των επιχειρήσεων επιτείνεται από την αύξηση του μέσου χρόνου είσπραξης οφειλών από πελάτες. Ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι ο χρόνος είσπραξης των οφειλών έχει αυξηθεί, ενώ το ίδιο δηλώνουν και έξι στις δέκα μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ο μέσος χρόνος μεταχρονολόγησης των επιταγών είναι οι τέσσερις μήνες, ενώ το 17,4% δηλώνει ότι η μεταχρονολόγηση φθάνει στο εξάμηνο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, τόσο ο αριθμός όσο και το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών είναι πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που καταγράφει η Τειρεσίας ΑΕ, αφού το 27,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχουν σφραγίσει ακάλυπτες επιταγές που έχουν στα χέρια τους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι 180.000 επιχειρήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μέσα στο 2012, ενώ εκτιμάται ότι από αυτές θα βάλουν λουκέτο τουλάχιστον οι 61.200. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις απασχόλησης εκτιμάται ότι θα χαθούν 240.000, εκ των οποίων 106.000 το τρέχον εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι συνολικές απώλειες στις θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 150.000.

Ο κ. Ασημακόπουλος ζήτησε τη διαμόρφωση μνημονίου για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι με αερολογίες και λιτανείες στην Ευρώπη δεν  θα βγουν οι επιχειρήσεις από τον βάλτο της ύφεσης. «Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής και η ζημιά δεν θα είναι αναστρέψιμη», τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος και πρότεινε  ποσοστό 10%-15% από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης να κατευθυνθούν υποχρεωτικά ως δάνεια προς τις ΜμΕ και να υπάρξει αλλαγή των όρων του ΕΣΠΑ ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 77,2% των επιχειρήσεων αναμένουν επιδείνωση της θέσης τους. Ειδικότερα:

·      επιδείνωση προβλέπει  στον κύκλο εργασιών το 78,6% των ερωτηθέντων, στη ζήτηση το 76,5%, στη ρευστότητα το 79,9%, στις παραγγελίες το 77,3% και στις επενδύσεις αύξηση προβλέπει μόνο το 2,8%, μείωση το 40,5% και στασιμότητα το 52,1%,

·      1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών,

·      το 37,4% μείωσε ώρες ή ημέρες εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους,

·      το 27,8% των επιχειρήσεων οφείλει ενοίκια,

·      το 31,4% έχει καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ),

·      1 στις 3 έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις σε προμηθευτές,

·      στον ΟΑΕΕ οφείλουν παλιές εισφορές το 38,3% και το 22,3% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

Τέλος σε ό,τι αφορά το γενικότερο πολιτικό κλίμα, το 57,7% σημειώνει ότι προέχουν η σταθερότητα της οικονομίας και η παραμονή στο ευρώ ενώ μόνο το 16,3% προκρίνει τη διενέργεια εκλογών.

www.express.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.