«Κούρεμα» και στις ημέρες νοσηλείας

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Ακόμη και με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων κινδυνεύουν οι ασθενείς οι οποίοι δεν θα πληρώνουν στα νοσοκομεία τις ημέρες νοσηλείας που δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού ο λογαριασμός θα πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία!

Πρόκειται για τις νέες συνθήκες στο ΕΣΥ που δημιουργεί η κυβέρνηση με τα λεγόμενα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, αλλά και με τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, του φορέα στον οποίο θα ενταχθούν 9 εκατ. ασφαλισμένοι.

Το υπουργείο Υγείας «κουρεύοντας» αβίαστα παροχές ασθενών, τους υποχρεώνει να πληρώνουν από την τσέπη τους εάν παραμείνουν στα νοσοκομεία περισσότερο από ό,τι προβλέπεται για την ασθένεια εισαγωγής τους. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν κονδύλια 800 εκατ. ευρώ για το 2012.

Στην περίπτωση που ο ασθενής νοσηλευτεί περισσότερες ημέρες απ’ όσες προβλέπονται, καλείται να υπογράψει ακόμη και δήλωση ότι θα αποπληρώσει τα χρέη του. Αν δεν το πράξει, η οφειλή αποστέλλεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από κει στις εφορίες, που θα αναλάβουν να εισπράξουν το ποσό.

Ομως, με βάση τα νέα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ), που είναι ουσιαστικά ένας τιμοκατάλογος νοσηλειών ο οποίος καθορίζει το κόστος και τη μέση διάρκεια παραμονής ανά κατηγορία ασθένειας, οι μέρες είναι ψαλιδισμένες κατά πολύ. Και αυτό διότι ελήφθη υπόψη ο μέσος όρος νοσηλείας των 2 εκατ. ασθενών που μπήκαν σε δημόσια νοσοκομεία το 2010.

Και εδώ είναι το πρόβλημα: τα στοιχεία θεωρούνται και από τους ίδιους τους γιατρούς αναξιόπιστα, καθώς τότε δεν υπήρχε καν σταθερή και μηχανογραφημένη καταγραφή των εισαγωγών και των εξαγωγών των ασθενών αλλά ούτε καν, σε πολλές περιπτώσεις, η βασική αιτιολογία και διάγνωση. Εξάλλου ακόμη και σήμερα που έχουν υιοθετηθεί ηλεκτρονικά συστήματα, αυτά δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους, καθώς οκτώ διαφορετικές εταιρείες έχουν παραχωρήσει διαφορετικά λογισμικά για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

«Με βάση το νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ όσοι δεν τακτοποιούν τους λογαριασμούς τους θα ειδοποιούνται από την εφορία να πληρώσουν. Είναι σαφές ότι όλο το σύστημα φτιάχτηκε στο πόδι για να μειώσουν τις ημέρες νοσηλείας και να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Επιδιώκουν δηλαδή να μετακυλίσουν το κόστος νοσηλείας στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις άδειες τσέπες των ασθενών, δεδομένου ότι έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας» επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και συμπληρώνει: «Οι μέρες νοσηλείας καθορίστηκαν με έναν εξαιρετικά πρόχειρο τρόπο, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν γίνονταν αξιόπιστες καταγραφές των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Η κατηγοριοποίηση των 700 ασθενειών έφερε όμως την αύξηση του κόστους τουλάχιστον κατά 30%, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας: «Από το 1992 έως το 2007 είχαν αυξηθεί τα νοσήλια κατά 800% ενώ προστέθηκε άλλο ένα 30%. Ταυτόχρονα όμως έχουμε μείωση στη χρηματοδότηση, καθώς ενώ ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ λάμβανε για 5,5 εκατ. ασφαλισμένους από τον κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσοστό 1,4% του ΑΕΠ τώρα αυτό περιορίζεται στο 0,6% για 9 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Και το ερώτημα είναι: αφού τώρα τα ταμεία χρωστούν στα νοσοκομεία, πώς θα αποπληρώνει ο ΕΟΠΥΥ τα νοσοκομεία αφού θα διαθέτει μειωμένα κονδύλια;».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα μπάι-πας το ΙΚΑ έδινε μέχρι πρόσφατα 4.500 ευρώ ως πακέτο νοσηλείας, επέμβασης και θεραπείας ενώ πλέον το ποσό αυξάνεται στα 7.500 ευρώ. Οπως αναφέρει ο κ. Σιώρας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ζητούν να μην πληρώνουν τα πρόσθετα έξοδα τουλάχιστον οι ανασφάλιστοι. «Πρόκειται για τεράστιο κοινωνικό ζήτημα τώρα με το μεγάλο ποσοστό ανεργίας», προσθέτει.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο Υγείας να μη δίνονται εξιτήρια στους ασθενείς που δεν πληρώνουν τη νοσηλεία τους, ενώ σε άλλα νοσοκομεία γίνονται συστάσεις να μην επαναλαμβάνονται διαγνωστικές εξετάσεις σε ασθενείς που δεν είναι ασφαλισμένοι!

Πάντως, τα λάθη στα νοσήλια δημιουργούν πλέον σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία, καθώς παρατηρούνται λάθη και αποκλίσεις έως 100%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ασθένεια για την οποία ο ασθενής πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για 10 με 15 μέρες στο νοσοκομείο, τα νέα πρωτόκολλα προβλέπουν μόνο δύο!

Ο γ. γ. του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος παραδέχεται λάθη και παραλείψεις αλλά υπογραμμίζει ότι θα αποκατασταθούν τους επόμενους δύο μήνες. «Εως τον Δεκέμβριο θα λύσουμε τα όποια προβλήματα σχετίζονται με τη σωστή ονοματολογία των ασθενειών, το κόστος αλλά και τη διάρκεια παραμονής των ασθενών».

Σε ό,τι αφορά τις επιπλέον μέρες που θα παραμείνουν οι ασθενείς, διευκρινίζει ότι θα καλύπτονται από τα ταμεία αλλά με τις παλαιές τιμές που είχαν τα νοσήλια.

www.enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.