Κύμα κατασχέσεων ακινήτων αναμένεται από το 2013

Τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα δημιουργείται με το κύμα κατασχέσεων ακινήτων που θα σαρώσει την αγορά από το 2013, αφού προβλέπεται η ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες στο ασφυκτικό διάστημα των δυο μηνών, αντί των δύο ετών που ισχύει τώρα.

Πρόκειται για χιλιάδες ακίνητα, στα οποία οι τράπεζες έχουν προσημειώσεις ή υποθήκες λόγω δανεισμού. Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι ότι πάνω από 40 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα δάνεια που δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια που εκτινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2011 στο 14% από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2010, ανεβάζοντας τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 11 δισ. ευρώ στο σύνολο των 79,2 δισ. ευρώ που ήταν την περίοδο εκείνη το χαρτοφυλάκιο της στεγαστικής πίστης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ποσοστό των καθυστερήσεων στα δάνεια άνω των 90 ημερών κατέγραψε σοβαρή επιδείνωση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011, όπου σταματούν τα επίσημα στοιχεία, καθώς εκτινάχθηκε στο 14,7% των συνολικών δανείων από 10,5% τον Δεκέμβριο του 2010.

Το ζήτημα ανέκυψε επειδή με τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο “Μνημόνιο 2” μέσα σε διάστημα μόλις δυο μηνών θα κρίνεται πλέον δικαστικά αν το σπίτι του οφειλέτη μπορεί να παραμείνει στην κατοχή του ή αν θα περάσει στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Παλαιότερα, οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως και 2 χρόνια.

Ειδικά για το θέμα των κατασχέσεων υπογραμμίζεται ότι το θέμα θα έρθει στην πρώτη γραμμή μετά τη λήξη του “παγώματος” των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ από 1.1.2013, οπότε αναμένεται ότι θα βρεθούν προς διεκπεραίωση δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις. Ήδη προωθειται ρύθμιση που προβλέπει τη διεξαγωγή της δίκης κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης σε δυο μήνες, ενώ πριν απαιτούνταν έως και δύο χρόνια. Με απλά λόγια, αν εκδιδόταν απόφαση για πλειστηριασμό ακινήτου δανειολήπτη, εκείνος μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει το πάγωμα της όλης διαδικασίας.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

23 σκέψεις σχετικά με το “Κύμα κατασχέσεων ακινήτων αναμένεται από το 2013

 • 22/03/2012, 15:46
  Permalink

  Νάτο το πληρωμένο τρομοκρατικό άρθρο.

  Τι μας λέει ο ποιητής;

  1. Θα αρχίσουν κατασχέσεις το 2013. Κολοκύθια, θα δώσουν παράταση άλλον έναν χρόνο και το ξέρουμε όλοι.

  2. Αναφέρεται στο νέο νόμο περί δίκαιης δίκης και γρήγορης εκδίκασης των υποθέσεων. Τρίχες. Είναι τόσο φρακαρισμένο το σύστημα, που εκατό νόμους να ψηφίσουν δεν αλλάζει τίποτα. Μάλιστα, όπως το βλέπω εγώ, θα φρακάρει περισσότερο.

  3. Όσοι έχουν πάρει σπίτι με στεγαστικό, έχουν εγγράψει προσημείωση στο ακίνητο με τη δική τους βούληση, άρα δεν τους προστατεύει ο νόμος περί αναστολής πλειστηριασμών. Βλέπετε εσείς να γίνεται κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών; Ή όλοι πληρώνουν τα δάνειά τους;

  Άντε στο διάολο ρε! Που γράφετε μαλακίες για να τρομοκρατήσετε τον κόσμο και να πάει να υπογράψει ρυθμίσεις, με επαχθείς όρους.

  Σχολιάστε
  • 22/03/2012, 16:07
   Permalink

    Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο , πραγματικά δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει εάν ακουμπήσουν μαζικά ότι ποιό ιερό έχει ο Έλληνας.Η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει απο την ψεύτικες υποσχέσειςμ την αγανακτηση την  φτώχεια, μια σπίθα θέλει για να ξεκινήσουν όλα , και το πληθος δεν νικιέται με τίποτα, τον  ξεσηκωμό τόν έχουν υπολογίσει ? με υπολογιζόμενα  πανω απο μισο εκατομύριο αυτομ. ρωσσικού τύπου να κυκλοφορούν εντός Ελλάδας πραγματικά δεν έχουν φανταστεί τι τους περιμένει απέναντι απο την αντιανθρωπιά τους. Ας το συνεχίσουν οι αρκουδιάρικες κουράδες

   Σχολιάστε
   • 22/03/2012, 16:09
    Permalink

    Μπα δεν πρόκειται να ακουμπήσουν τίποτα, πέρα από τα @@ μας.

    Το έκαναν μια φορά με τα αυτοκίνητα πριν από 2-3 χρόνια και βρόμισαν οι μάντρες από απούλητα αυτοκίνητα, τα οποία δεν πληρώνουν και φόρους και χαράτσια.

     

    Σχολιάστε
    • 22/03/2012, 16:55
     Permalink

      Εγώ περιμένω να τα κάνουν για να ξεσπάσει το χάος, υπαρχει πολυ άχτι να βγεί κατά των ληστών. μα πάρα πολυ.. τρίβω τα χέρια μου και γυαλίζω τα μέταλα κάθε μέρα.

     Σχολιάστε
 • 22/03/2012, 15:56
  Permalink

  εντάξει θα πάρουμε όλοι καινούργιο σπίτι έως τότε θα μένουμε τσάμπα στο παλιό που εδώ που τα λέμε μεταξύ μας το έχουμε βαρεθεί κιόλας.

  Σχολιάστε
  • 22/03/2012, 16:02
   Permalink

   ipnos-29,

   άκου φίλε μου τί έγινε στην Αμερική το 2008, με την κατάρρευση των στεγαστικών δανείων. Τα γνωρίζω από πρώτο χέρι.

   Ο μέσος Αμερικάνος, είχε πάρει δάνειο 500.000 δολάρια, και έμενε στο υποθηκευμένο σπιτάκι του. Ξαφνικά έσκασε η φούσκα (βλέπε Ελλάδα), και η τράπεζα του κατέσχεσε το σπίτι. Η ίδια τράπεζα, του ξαναέδωσε δάνειο, αυτή τη φορά 250.000 δολάρια, και αγόρασε καινούργιο σπίτι (ίδιο με το πρηγούμενο!!!) σε άλλη περιοχή! Και η ζωή συνεχίζεται …

   Ρε στείλτε στο διάολο τις τράπεζες!

   Σχολιάστε
   • 22/03/2012, 16:37
    Permalink

     Αυτά γίνονται στην Αμερική , εδώ δεν γίνονται μιας και θέλουν να τα πάρουν όλα και όχι να κινούν χρήμα ( όπου και όπως πρέπει). Επίσης από πρώτο χέρι σου  λέω ότι  και Καναδά  πιστωτικές κάρτες υπερχρεωμένες, δήλωσηᾱποδιεξη πτώχευσης  ανικανότητας πληρομών και ουδέν πρόβλημα κανενα χρωστούμενο και μάλιστα μετά από 6 χρόνια του ξαναβγάλαν άλλες πιστωτικές  του ίδιου ατόμου…. Αυτά στην χώρές της κόκα κόλας και του παλτανόφυλλου…

    Σχολιάστε
    • 22/03/2012, 16:41
     Permalink

     Σοβαρολογείς; Δηλ στην Αμερική δεν είναι άπληστοι και δεν θέλουν τα λεφτά του κοσμάκη;

     Ρε παντού ίδιοι είναι, μη μασάς!

     Σχολιάστε
     • 22/03/2012, 16:51
      Permalink

       Εγω φίλε μίλησα για Καναδά και μάλιστα το ξέρω από πρώτο χέρι.Για Αμερική μιλησε  ο προηγούμενος.
      Η Αμερική παλαιώτερα από όσο ξέρω μεσω συγγενών είχε νόμους που ενθαρύναν την προσωπική κίνηση επιχειρματικότητας. 100% ποτέ δαν θα σου κατέσχαν παραπάνω άπό όσα τους χρωστούσες και ειδικά αν η επιχείρηση χρεοκωπούσε bankrupt =  παρτε τα @@@ μου.
      ΓΙα τώρα τίγἰνεται , δεν μπορώ να πώ ακριβώς.

      Σχολιάστε
      • 22/03/2012, 17:00
       Permalink

        Και το ίδιο μπορώ να σου πώ και για Γερμανία όπου προμηθευτές εστιατορίων χαναν όλα μα όλα τα λεφτά τους σαν ιδιώτες πιστωτές που τους φεσώναν τα μαγαζιά εάν το μαγαζί έκλεινε λόγο χρεωκοπίας =pleite. 100% σίγουρο. ΤΟ ίδιο ίσχυε για το εστιατόριο που έπερνε π.χ. 200.000 μάρκα από την  εταιρία μπύρας σαν χρηματοδότηση -δανειο που ξεπλήρωνε στην μπύρα (το οποίο έπερνε από τράπεζα) εάν το ξεπλ΄ρωνε του ιδιοκτήτη του έμενε το μαγαζί εάν όχι έπρεναν όλοι τα @@@ τους και η ζωή συνεχίζεται.

       Σχολιάστε
   • 22/03/2012, 16:49
    Permalink

    Spiridio διάβασα  στην Ναυτεμπορική ότι 44.000.000 Αμερικανοί έως το τέλος του 2012 θα είναι άστεγοι. αυτό που λες πρώτη φορά το  ακούω.
     

    Σχολιάστε
    • 22/03/2012, 17:01
     Permalink

     Πριν το 2008 πόσοι ήταν οι άστεγοι ξέρεις? Η Αμερική πάντα είχε τεράστιο αριθμό αστέγων. Τον επιδείνωσε η κρίση αστέγων, άλλα όχι τόσο όσο φαντάζεσαι, και κυρίως όπως το παρουσιάζει η … Ναυτεμπορική … πετώντας ένα ξερό νούμερο χωρίς παραμετροποίηση και άλλα στατιστικά στοιχεία.

     Το παράδειγμα που ανέφερα, είναι από πολύ έγκυρες πληροφορίες εξ Αμερικής.

     Σχολιάστε
 • 22/03/2012, 15:56
  Permalink

  ΟΧΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!

  Εγώ κάθε μέρα (εδώ και μήνες) τους λέω στο τηλέφωνο, “πάρτε το σπίτι ρε να ξεχρεώσω”.
  Είναι 1η κατοικία, προσημειωμένη σε στεγαστικό και επαγγελματικό, στη EUROBANK.
  Κάθε φορά μου τηλεφωνούν όλο και πιό αγχωμένοι.

  Σχολιάστε
 • 22/03/2012, 22:23
  Permalink

  Οι δικές μου πληροφορίες λένε πως οι τράπεζες επιθυμούν :
  Από την 1-1-2013 να αρχίσουν οι κατασχέσεις.
  Να γίνει κούρεμα δανείων, όχι με κούρεμα στο κεφάλαιο αλλά στους τόκους.
  Να εφαρμοστεί αυστηρά ο νέος νόμος.
  Και ρωτώ, αφού ελέγχουν την κυβέρνηση μπορώ να πιστεύω ότι δεν θα γίνει αυτό που ζητάνε ?
  Είναι δυνατόν να πιστεύω ότι οι τράπεζες καταρρέουν προκειμένου να σωθεί η κοινωνία ?
  Πως μπορώ να αμφισβητώ ότι το σχέδιο είναι να σωθεί το τραπεζικό σύστημα ακόμα και αν αυτό προκαλέσει την καταύρρευση της κοινωνίας? 
   
  P.S.
  Είμαι μαζί σας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε αυτό που ερχεται πρέπει να το δούμε πρώτα…..

  Σχολιάστε
  • 22/03/2012, 22:48
   Permalink

   Οράτιε

   πιθανόν με αυτά που γράφουμε κάποιοι, ίσως να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως είμαστε κάποιοι ρομαντικοί αφελείς τύποι.

   Δεν είμαστε! Γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να χαρίσουν τίποτα σε κανέναν. Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικοί μας είναι κολητάρια με τους τραπεζίτες. Γνωρίζουμε ότι θα κάνουν τα πάντα για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Θα κάνουν όμως πρώτα απ’ όλα τα πάντα για να σώσουν το τομάρι τους και να επανεκλεγούν.

   Μόνος σου χρησιμοποίησες τη φράση “οι τράπεζες επιθυμούν”. Από το “επιθυμώ”, μέχρι το “κατορθώνω” υπάρχει απόσταση.

   Υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας. Όπως είναι η ύφεση, που εμποδίζει το σύνολο του κόσμου να πληρώσει τα δάνειά του.

   Εγώ έθεσα ένα απλό ερώτημα: Όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο, έχουν δεχτεί με τη θέλησή τους, να εγγραφεί προσημείωση στο ακίνητο που αγόρασαν. Άρα δεν τους προστατεύει η νομοθετική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας.

   Εγώ δεν βλέπω τσουνάμι πλειστηριασμών γύρω μου. Άρα ή όλοι πληρώνουν κανονικά στην ώρα τους )που δεν το πιστεύω με τίποτα) ή συμβαίνει κάτι άλλο;

   Αυτό το άλλο ας μου εξηγήσει κάποιος.

   Ξαναλέω ότι η ψήφιση ενός νόμου δεν εγγυάται την εφαρμογή του. Με την ίδια λογική, βγάζω ένα νόμο που να λέει ότι όταν ο πολίτης πάει σε δημόσια υπηρεσία, πρέπει να εξυπηρετείται μέσα σε 15 λεπτά.

   Εκτός και αν δεκαπλασιάσω τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν βλέπω άλλο τρόπο να τηρηθεί ο νόμος,

   Έτσι θα γίνει και με το νόμο περί δίκαιης δίκης. Αν δεν δεκαπλασιάσει το δικαστικό προσωπικό, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

   Σχολιάστε
 • 22/03/2012, 22:49
  Permalink

  Για τον φίλο….Oratioss….
  Η επιθυμία ικανοποιήθηκε. 

  Σχολιάστε
 • 22/03/2012, 23:11
  Permalink

  Όχι begar, δεν είσαι ρομαντικός ούτε αφελής, εύχομαι μάλιστα να έχεις δίκιο.
  Αν όμως καταλαβαίνω καλά, η ανάλυση που κάνεις βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αριθμός το δανίων που βρίσκεται σε κατάσταση μη εξυπηρέτησης έχει ξεπεράσει το κρίσιμο νούμερο ( δεν γτνωρίζω ποιό είναι αυτό το νούμερο αλλά πρέπει να υπάρχει σα μέγεθος ), πέραν του οποίου ξεκινάει η μη αναστρέψιμη διαδικασία κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Δυστυχώς όμως εγώ και φαντάζομαι και εσύ δεν έχω επίσημα και έγκυρα στοιχεία για αυτά τα νούμερα. Κάνουμε λοιπόν υποθέσεις και εκτιμήσεις επ αυτού.
  Εγώ στηρίζω τη σκέψη μου στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στη εκτελεστική-νομοθετική εξουσία από ότι έχουμε εμείς ( κοινωνία ), έχει λοιπόν τη δυνατότητα να απαιτήσει και να πετύχει όλα αυτά που χρειάζονται προκειμένου να επιβιώσει. Σε ότι αφορά την ανάγκη επανεκλογής των πολιτικών, θυμίζω ότι το σύστημα τους στέρησε ήδη τη δυνατότητα επανεκλογής ( και οι ίδιοι το αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα ) όταν τους ζήτησε να ψηφίσουν το μνημόνιο. 
  P.S.
  Ευχαριστώ τους gort.gk και begar για την άμεση ανταπόκριση τους.

  Σχολιάστε
  • 22/03/2012, 23:20
   Permalink

   Και να μην ξεπέρασε το κρίσιμο νούμερο, θα το κάνει τον Ιούνιο, μετά τα νέα μέτρα, τα οποία θα είναι σκληρότατα.

   Σχολιάστε
 • 23/03/2012, 08:39
  Permalink

  Καλημέρα σε όλους μας,
  Μια καινούρια μέρα ξημέρωσε,
  νέοι νόμοι μαγειρεύονται,
  και άλλη μια εισπρακτική κάνει έναρξη “επαγγέλματος” !!!
   Και εμείς σαν Έλληνες αναθεωρούμε έννοιες ξεχασμένες.

  Φιλότιμο, και αλληλεγγύη.
  Αυτά είναι τα καλά.    

  Τα ακόμα καλύτερα:
  Νόμοι που ψηφίζονται και ανάλογα τις αντιδράσεις  ποτέ δεν εφαρμόζονται, ή στη καλύτερη περίπτωση   τροποποιούνται αναλόγως.

  Το πρόβλημα όμως και το ερώτημα παραμένει : Θέλουν μετρητά ή το σπίτι μου?
   
  Δεν έχω να πληρώσω, δεν μου δίνουν κίνητρο – λύση για το πως να πληρώσω, και σίγουρα οι απειλές δεν βοηθούν.

  Οπότε?? ..
   

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.