Μάστιγα οι τοκογλύφοι

Επιτακτική όσο ποτέ είναι η ανάγκη να μπει άμεσα «φρένο» από την Πολιτεία στην έξαρση της παραοικονομίας και να κοπεί η δράση των λογής –λογής τοκογλύφων, που «χτυπούν» καθημερινά και στην Ήπειρο, απομυζώντας από πολίτες και κυρίως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες ακόμη και το τελευταίο ευρώ που τους έμεινε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι 8 στους 10 μικρομεσαίοι χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά για να διατηρήσουν τα καταστήματά τους. Τι γίνεται όμως σε όσους τελειώνουν τα αποθεματικά ή οι φίλοι τους δεν έχουν άλλα χρήματα να τους δανείσουν;

Δυστυχώς, μέσα στην απόγνωση και στην ανάγκη να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους –από τα οποία ζουν τις οικογένειές τους- πολλοί οδηγούνται στους τοκογλύφους, ακόμη και για μικρά ποσά – 1000 ή 2000 ευρώ- και τότε ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος, που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν έχει τέλος.

 

Δυσβάστακτοι όροι…

Οι τοκογλύφοι, που διαθέτουν κάποιο όχι ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κατάρρευση, αλλά και το γεγονός, ότι οι Τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, βρίσκουν σε μεγάλη ανάγκη κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν τα καταστήματά τους, να είναι στο χείλος του γκρεμού και κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να τα σώσουν.

Τους πλησιάζουν οι ίδιοι ή μέσω αντιπροσώπων τους, πρόθυμοι να τους διαθέσουν ένα ποσό που θα τους διευκόλυνε στις άμεσες υποχρεώσεις τους, όμως αυτή η… προσφορά γίνεται με δυσβάστακτους όρους για όσους πέσουν στα δίχτυα τους. Σχεδόν πάντα, πρέπει να επιστρέψουν στους τοκογλύφους, το ποσό που δανείστηκαν αυξημένο τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές, αφού οι τόκοι είναι υπέρογκοι.

 

Δίχτυ προστασίας…

Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή να πει κανείς, ότι η παραοικονομία απειλεί να τινάξει στον αέρα την πραγματική οικονομία και ότι η Πολιτεία άμεσα θα πρέπει να αφήσει στην άκρη την πολιτική των συνεχών φόρων, οι οποίοι εν πολλοίς ευθύνονται για τις «χρυσές δουλειές» που κάνουν οι τοκογλύφοι και στην Ήπειρο. Πρέπει το Κράτος να απλώσει δίχτυ προστασίας και ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο που καθημερινά πολλοί Ηπειρώτες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν.

Το ανησυχητικό είναι ότι και στην περιοχή μας πολλοί περισσότεροι απ’ όσους έχουν πέσει στην παγίδα των τοκογλύφων, είναι έτοιμοι να ενδώσουν στις πιέσεις που συχνά –πυκνά δέχονται από αυτούς!

Αυτό, καταδεικνύει το σημείο απόγνωσης στο οποίο έχουν φθάσει. Όμως, όπως λένε αναλυτές της αγοράς: «Από το να πέσουν σε αυτό το φαύλο κύκλο και να δανείζονται χρήματα, με υπέρογκους τόκους, τους οποίους σχεδόν ποτέ δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν, είναι προτιμότερο να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους».

 

Άμεσα χρήματα!..

Ποια είναι λοιπόν η άμεση λύση, αυτή δηλαδή που θα βάλει τέλος στη γάγγραινα της τοκογλυφίας στην Ήπειρο; Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πρέπει άμεσα να ανοίξει η στρόφιγγα των τραπεζών, οι οποίες τώρα, υπό το φόβο της χρεοκοπίας, όχι μόνο δεν δίνουν χρήματα, αλλά με δυσκολία προχωρούν και σε ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που οι ίδιες έχουν χρηματοδοτήσει!

«Ο κόσμος και ειδικά οι μικρομεσαίοι πρέπει να αισθανθούν και πάλι, ότι οι Τράπεζες θα τους διευκολύνουν στις υποχρεώσεις τους. Ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλο σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία» σημειώνουν καταστηματάρχες, που υπογραμμίζουν, ότι αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση στην οικονομία, τότε πολλοί θα βρεθούν να χρωστάνε, όχι μόνο στο Κράτος, αλλά και στις Τράπεζες και βεβαίως στους τοκογλύφους! «Τότε, δεν θα μας σώζει ούτε ένα θαύμα!» λένε χαρακτηριστικά.

 

Απαισιοδοξία…

Η ανάγκη που υπάρχει άμεσα η Πολιτεία να δώσει λύση στη μάστιγα των τοκογλύφων απορρέει και από το γεγονός, ότι μεταξύ των πολιτών μεγαλώνει καθημερινά η απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας μας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δημοσιεύθηκε μόλις χθες, παρά την επικύρωση από τη Βουλή του νέου Μνημονίου, η αβεβαιότητα για την οικονομική πορεία της χώρας παραμένει έντονη, καθώς η δανειοδότηση της Ελλάδας συνδέεται με το οδυνηρό πρόγραμμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα εντείνουν την ύφεση και την ανεργία και θα οδηγήσουν στην απόγνωση χιλιάδες πολίτες και στην Ήπειρο.

 

Πτώση…

Την ίδια ώρα, η απαισιοδοξία κυρίως των μικρομεσαίων, αυτών δηλαδή που και στην Ήπειρο αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, εντείνεται απο τα απογοητευτικά ποσοστά, στα οποία κινήθηκαν οι χειμερινές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), στα Γιάννινα και στην Ηγουμενίτσα η αγοραστική κίνηση μειώθηκε έως 45%, κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ σε Άρτα και Πρέβεζα η κίνηση κατακρημνίστηκε στο 60%! Επίσης, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στην Παραμυθιά η κίνηση μειώθηκε έως 40%.

Είναι δεδομένο, ότι όλοι οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ καθώς και η μείωση εισοδημάτων είναι οι κύριες αιτίες που συρρίκνωσαν την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο και έχουν καταδικάσει την αγορά.

 

www.proinoslogos.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μάστιγα οι τοκογλύφοι

 • 06/03/2012, 18:08
  Permalink

  Εδω κρατος:  Που ειπατε να βαλω διχτυ ασφαλειας?  Στους τοκογλυφους?  Εληφθη!

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.