Οι ελληνικές τράπεζες πίσω από το άλμα δανείων μίας ημέρας από την ΕΚΤ

Τα 11 δισ. ευρώ έφτασαν τα κεφάλαια που άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε δάνεια μιας ημέρας από την ΕΚΤ την Τρίτη, αύξηση που οι ειδικοί αποδίδουν σε ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να διαχειριστούν τις ταμειακές τους ανάγκες.

Οι τράπεζες συνήθως αποφεύγουν να δανείζονται μέσω του μηχανισμού άμεσης διευκόλυνσης της ΕΚΤ, επειδή το επιτόκιό του είναι κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το επίσημο επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού της κεντρικής τράπεζας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον Μάρτιο που τα δάνεια μιας ημέρας σημειώνουν τέτοια αύξηση. Αναλυτές εκτιμούν στο Reuters πως η αύξηση οφείλεται στον πολύπλοκο μηχανισμό που είχε στήσει η ΕΚΤ προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του PSI τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις πράξεις αναχρηματοδότησής της.

Ο μηχανισμός αυτός είχε αντικαταστήσει τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την χορήγηση δανείων ύψους 35 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF). Το σχέδιο αυτό είχε εγκαταλειφθεί προσωρινά, καθώς τα κεφάλαια του EFSF δεν μπόρεσαν να μεταβιβαστούν εγκαίρως στην κεντρική τράπεζα.

Αυτό είχε υποχρεώσει την ΕΚΤ να κατευθύνει τις τράπεζες προς τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) την οποία παράσχει μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Μετά την μεταφορά των κεφαλαίων από το EFSF, η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου ότι δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση. Σχεδόν αμέσως, ο δανεισμός μιας ημέρας από την ΕΚΤ εκτοξεύτηκε πάνω από τα 15 δισ. ευρώ.

«Δεν νομίζω ότι (το άλμα στα δάνεια μιας ημέρας) είναι τίποτα δυσοίωνο, ανέφερε διαπραγματευτής στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η άποψη που υπάρχει στην αγορά είναι ότι πίσω από αυτό είναι ελληνικές τράπεζες, καθώς στις αρχές Μαρτίου τα ελληνικά τους ομόλογα δεν γινόντουσαν αποδεκτά από την ΕΚΤ.

Newsroom ΔΟΛ


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.