Οριστικά -12% σε όλες τις συντάξεις

Στο κάδρο των περικοπών μπαίνουν οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ όλων των ασφαλιστικών φορέων. Στο 7% οι μειώσεις στο ΝΑΤ χωρίς πλαφόν. «Ψαλίδι» τριών ταχυτήτων στα επικουρικά, τα οποία μεταφέρονται σε νέο ενιαίο Ταμείο

Μειώσεις 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ και περικοπές τριών… ταχυτήτων στις επικουρικές συντάξεις προβλέπει η τελική ρύθμιση. Από τα μέτρα σε Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια την τελευταία στιγμή).

Συγκεκριμένα το πακέτο μέτρων, που τίθεται σε ισχύ, προβλέπει τα εξής:

1 Μείωση 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις -ανεξαρτήτως Ταμείου- άνω των 1.300 ευρώ. Η ρύθμιση θα είναι ενιαία για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη περικοπή για τα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία (δηλαδή εγκαταλείφθηκε το σενάριο που προέβλεπε η μείωση σε ΔΕΚΟ και τράπεζες να είναι 20%).

Η περικοπή θα αφορά στο τμήμα του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που παίρνει 1.600 ευρώ θα έχει μείωση 12% στα 300 ευρώ και όχι σε όλο το ποσό που λαμβάνει.

2011082302122 119778746 type12128 Οριστικά  12% σε όλες τις συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη περικοπή που επιβάλλεται το τελευταίο διάστημα στις υψηλές κύριες συντάξεις. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που με τις διαδοχικές περικοπές χάνουν ακόμα και τρεις συντάξεις τον χρόνο.

2 Μείωση 7% στις συντάξεις που χορηγεί το ΝΑΤ χωρίς να υπάρχει πλαφόν.

3 Μείωση 10% έως 20% στις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 200 ευρώ. Για ποσά κάτω των 200 ευρώ δεν θα υπάρχει περικοπή.

Η μείωση θα γίνει κλιμακωτά και προβλέπονται τα εξής:

assets LARGE t 420 54031765 type12128 Οριστικά  12% σε όλες τις συντάξεις

– Για ποσά επικουρικών συντάξεων από 200 έως 250 ευρώ η μείωση θα είναι 10%. Το ποσοστό αυτό θα αφορά στο επιπλέον ποσό των 200 ευρώ. Δηλαδή δεν θα μπορεί η σύνταξη να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ.

Για ποσά επικουρικών συντάξεων από 250 έως 300 ευρώ η περικοπή θα είναι 15% στο σύνολο του ποσού. Για ποσά επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ η μείωση θα είναι 20% στο σύνολο του ποσού.

Πρέπει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο μπήκε ειδική εισφορά από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Τον Νοέμβριο υπήρξαν και νέες περικοπές στο ΕΤΕΑΜ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ και τώρα επιβάλλεται νέα μείωση, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως η πλειονότητα των επικουρικών Ταμείων είναι στο «κόκκινο».

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα επικουρικό Ταμείο-γίγαντας, στο οποίο θα μεταφερθούν 3,5 εκατομμύρια άτομα. Στον νέο φορέα θα… μετακομίσουν το ΕΤΕΑΜ (δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΑΥΤΕΚΩ (οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΕΤΑΤ (οι τραπεζικοί υπάλληλοι), το ΤΕΑΔΥ (οι δημόσιοι υπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα).

Για τα αποθεματικά των επικουρικών φορέων, που θα ενοποιηθούν, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος «κουμπαράς». Παράλληλα θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί για κάθε ασφαλισμένο, όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάσης Τσιακανίκας τονίζει στο «Εθνος» πως «οι περικοπές των συντάξεων είναι οριζόντιες και άδικες. Θα υποβαθμίσουν δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θέλω ακόμα να επισημάνω πως κυβέρνηση και τρόικα πρέπει έστω και τώρα να προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν πόρους από άλλες πηγές και να μην αναζητούν πλέον την εύκολη αλλά αδιέξοδη λύση της περικοπής μισθών και συντάξεων».

Απολογισμός
Χάθηκαν μέχρι και 3 συντάξεις τον χρόνο

Διαδοχικές περικοπές έχουν τον τελευταίο χρόνο όσοι παίρνουν υψηλές κύριες συντάξεις. Μια σειρά μέτρων που έχουν σταδιακά τεθεί σε ισχύ έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται μέχρι και τρεις συντάξεις ετησίως.

Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ τον τελευταίο χρόνο είναι τα εξής:

Επιβολή ειδικής εισφοράς στα ποσά άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά αυτή ανάλογα με το ποσό της κύριας σύνταξης ξεκινά από το 3% και μπορεί να φτάνει έως και το 14%.
Καθιέρωση ειδικής εισφορά σε όσους είναι κάτω των 60 ετών και παίρνουν σύνταξη. Η εισφορά αυτή είναι 6% έως 10% για ποσά άνω των 1.700 ευρώ. Οταν ο ασφαλισμένος φτάσει το όριο ηλικίας -δηλαδή συμπληρώσει το 60ό έτος- σταματά και η συγκεκριμένη εισφορά.
Περικοπή κατά 20% του ποσού της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Για όσους είναι κάτω των 55 ετών η μείωση είναι 40% και αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που έχει τεθεί και μετά ισχύει η περικοπή του 20%).

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό το καλοκαίρι, για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.