Οριστική η αύξηση εγγυήσεων προς τις τράπεζες κατά 30 δισ. ευρώ

Έτοιμο να δρομολογήσει την αύξηση των εγγυήσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος από 60 σε 90 δισ. ευρώ, εμφανίζεται το Υπ. Οικονομικών παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν θα χρειασθεί.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι οριστική και θα υλοποιηθεί το επόμενο δεκαήμερο καθώς οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αντιμετωπίζουν την διπλή πρόκληση τόσο του “αλμυρού” λογαριασμού της BlackRock όσο και την τελική εκτίμηση για τις “απώλειες” από το “κούρεμα” των ομολόγων.

Άλλωστε μετά τον χαρακτηρισμό των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως SD (selective default) έχει διακοπεί η χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ και η κύρια πηγή ρευστότητας αναφέρεται στην ΤτΕ και τα διαθέσιμα από αυτή κεφάλαια μέσω της εγγυοδότησης του ελληνικού δημοσίου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έμειναν και εκτός της δεύτερης δόσης δημοπρασιών παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTRO) από την ΕΚΤ, ενώ κατά την πρώτη δόση (Δεκέμβριο) είχαν απορροφήσει περί τα 20 δισ. ευρώ.

Οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου που θα αυξηθούν από 60 σε 90 δισ. ευρώ επιτρέπουν την συνέχιση της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΤτΕ μέσω του ELA σε όποιο βαθμό και έκταση χρειασθεί στο διάστημα που τα ελληνικά ομόλογα θα παραμένουν εκτός ΕΚΤ.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος θα κοινοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποιησής τους ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα είναι… αλμυρός (στο καλό σενάριο θα παραμείνει στα 10 – 11 δισ. ευρώ και στο κακό θα αγγίξει τα 15 δισ. ευρώ). Κατά την εκτίμηση ανώτατου τραπεζικού αξιωματούχου ο “λογαριασμός” αυτός σε συνδυασμό με το “κούρεμα” θα υποχρεώσει τις διοικήσεις και τους βασικούς μετόχους τους να πάρουν οριστικές αποφάσεις ως προς την “τύχη” των τραπεζών τους!

Τις ίδιες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία ανταπόκρισης στο PSI που θα καθορίσει το κατά πόσο και με ποιους όρους (ενεργοποίηση ή όχι των CACs και των CDS) θα ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων που θα κρίνει την επιτυχία ή μη του “κουρέματος” και του συνολικού κόστους για τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της ΤτΕ η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πάρουν μεν τώρα τον “λογαριασμό”, αλλά θα έχουν χρόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου για να κατασταλάξουν στο πως θα ανταποκριθούν στις ανάγκες ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και να καταθέσουν τα νέα business plan.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα… δύσκολα

Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θέτει το όριο για την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων πάνω από το 10% προκειμένου να αποφύγουν την κρατική διοίκηση (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα καλύψει το πλειοψηφικό κομμάτι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου) οδηγεί –κατά τους τραπεζικούς κύκλους– σε σταδιακή αλλά αναπόφευκτη συρρίκνωση της παρουσίας των παλιών μετόχων.

Όπως υποστηρίζουν, η συμμετοχή σε ποσοστό πάνω από το 10% της ΑΜΚ χωρίς καμία διασφάλιση ότι στα επόμενα τρία χρόνια η τράπεζα δεν θα αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς καθιστά αποτρεπτική την πρόθεση συμμετοχής των παλιών μετόχων. Προετοιμάζει το έδαφος για την “κρατικοποίηση” και στην συνέχεια πώλησή τους σε ξένες τράπεζες “εάν και εφόσον τέτοιο ενδιαφέρον εκδηλωθεί.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.