Πιτσιρικάδες τίναξαν στον αέρα τη Citibank στην Ελλάδα

Στον άερα τίναξαν τρεις νεαροί crackers από τη Θεσσαλονίκη τα υπολογιστικά συστήματα και την ασφάλεια της Citibank στην Ελλάδα, λίγους μήνες μετά το μεγάλο επεισόδιο διείσδυσης στα συστήματα της τράπεζας στις ΗΠΑ. Στο πρόσφατο ελληνικό συμβάν οι τρεις crackers εκτός των άλλων πολύ σοβαρών παρεμβάσεων κατάφεραν και έκλεψαν €309 χιλ.

Το ζήτημα είναι πιο σοβαρό απ όσο αρχικά φαίνεται καθώς, παρά τη σύλληψη των δραστών, η ασφάλεια της Citibank τίθεται εν αμφιβόλω στην Ελλάδα. Η απάτη αποκαλύφθηκε μια εβδομάδα αργότερα

Οι crackers κατάφεραν να αλλάξουν τις τιμές στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών ισοτιμιών εμφανίζοντας τη βρετανική λίρα σε πλήρη αντιστοιχία με το ευρώ, 1/1.

Οι απώλειες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια από αυτή την κίνηση δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη.
Στη συνέχεια προχωρούσαν σε εικονικές συναλλαγές, μετατρέποντας σε λίρες διάφορα χρηματικά ποσά που είχαν σε ευρώ. Αμέσως μετά μετέτρεπαν πάλι τις λίρες σε ευρώ, αλλά με την πραγματική ισοτιμία τους (0,85 λίρες προς 1 ευρώ) και καρπώνονταν τη διαφορά.

Με αυτή τη μέθοδο κατάφεραν μέσα σε μία εβδομάδα να κάνουν εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ και να αποκομίσουν συνολικά 309.102,38 ευρώ από τη διαφορά της ισοτιμίας. Η «πειρατεία» ανακαλύφθηκε κατά τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου της CITIBANK, η οποία προσέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Εξειδικευμένα στελέχη εντόπισαν στη Θεσσαλονίκη τα ηλεκτρονικά «ίχνη» των τριών νεαρών και κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στην πόλη την περασμένη Παρασκευή, όπου συνέλαβε τους δύο Έλληνες.
Η απάτη ανακαλύφθηκε από την τράπεζα και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έβαλε τέλος στην παράνομη δραστηριότητα των τριών φοιτητών, περνώντας χειροπέδες στους δύο από αυτούς. Πρόκειται για δύο Έλληνες, 21 ετών, φοιτητές Ιατρικής και Οδοντοτεχνικής αντίστοιχα, ενώ καταζητείται ο τρίτος συνεργός τους, βρετανικής υπηκοότητας, επίσης 21 ετών.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν δύο φάκελοι που περιείχαν τραπεζικά έγγραφα (αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές), δύο υπολογιστές, δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας και 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά και 100 δολάρια Αυστραλίας.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων.

Για τον λόγο αυτόν ενημερώθηκε η Επιτροπή για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ο 21 ετών Βρετανός συνεργός τους καταζητείται, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσό της ηλεκτρονικής απάτης.

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.