Πλήγμα στα CDs με όχημα την Ελλάδα

Διάλυση της αγοράς των CDs (ασφάλιστρα για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών) διαβλέπει μέσα από το ελληνικό «κούρεμα» ο Πάνος Παναγιώτου, Επικεφαλής Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής (GSTA Ltd, WTAEC, Ltd). Πάντως, ο ίδιος κάνει λόγο για αναδιανομή και όχι πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο από 163% θα μειωθεί μόλις σε 161% του ΑΕΠ.

Όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), κορυφώνεται η συζήτηση για την επόμενη μέρα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες βέβαια σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η Ελλάδα θα είναι αποκλεισμένη επί χρόνια. Το ενδιαφέρον των οικονομικών αναλυτών επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες στο ερώτημα τι θα συμβεί αν προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Ο κ. Παναγιώτου επικαλείται έκθεση του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία ακόμη και αν ενεργοποιηθούν τα CDs δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις στους πιστωτές που προσφεύγουν στα δικαστήρια, εφόσον δεν σημειώνεται παράβαση των όρων της σύμβασης αλλά αλλαγή των ομολόγων με καινούρια.

«Με άλλα λόγια, είναι πιθανό να πουν στους πιστωτές ότι δημιουργήθηκε με νόμο μία νέα σύμβαση στην οποία δεν συμμετείχαν μετά από δική τους απόφαση», εξηγεί ο κ. Παναγιώτου, υπογραμμίζοντας ότι αν συμμετάσχει το 66% των πιστωτών στο PSI, αν δηλαδή αποφασίσει η συγκεκριμένη πλειοψηφία να αλλάξει τους όρους των ομολόγων, τότε είναι υποχρεωμένοι να πράξουν ανάλογα όλοι οι ομολογιούχοι.

Εδώ αναδεικνύεται η σημασία του δικαίου το οποίο διέπει τα ομόλογα, καθώς τα παραπάνω ισχύουν για τα 177 δις ευρώ (από τα 206 δις ευρώ) τα οποία υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μην παραβεί, αλλά να ακυρώσει την προηγούμενη συμφωνία με τους πιστωτές της.

Σημειωτέον, στην περίπτωση που προκληθεί πιστωτικό γεγονός, αυτό θα αφορά μόνο το ποσοστό των πιστωτών οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν. Για εκείνους ακολουθεί στη συνέχεια η διαδικασία του πλειστηριασμού των CDs. Δηλαδή και πάλι θα σημειωθεί ‘κούρεμα’, καθώς πολύ δύσκολα διασφαλίζει κανείς το σύνολο των χρημάτων μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Με άλλα λόγια, η αγορά των CDs δέχεται μεγάλο πλήγμα. Μάλιστα, αν η Ευρωζώνη κατορθώσει στην περίπτωση της Ελλάδας να αφαιρέσει τη δυνατότητα αποζημίωσης των CDs, θα μειώσει την πιθανότητα ‘επίθεσης’ των ‘αγορών’ σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, καθώς θα έχει απενεργοποιήσει το νούμερο 1 εργαλείο τους», τονίζει ο κ. Παναγιώτου.

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται στην ουσία της με αυτό το PSI:

«Το πρόβλημα είναι ότι δανειζόμαστε 86 δις ευρώ (για στήριξη τραπεζών κ.ά.), προκειμένου να κερδίσουμε 100 δις ευρώ. Άρα, το χρέος δεν μειώνεται. Εξέτασα όλες τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους από το 1900 και μετά. Σε καμία δεν έχει μειωθεί το χρέος μιας χώρας μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την επόμενη μέρα του PSI το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θα έχει μειωθεί από 163% σε 161% του ΑΕΠ… Στην πραγματικότητα, μεταφέρουν το χρέος από τους ιδιώτες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους οποίους θα έχει να κάνει από εδώ και στο εξής η Ελλάδα».

tvxs.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πλήγμα στα CDs με όχημα την Ελλάδα

 • 08/03/2012, 16:45
  Permalink

  Το έχω ξαναγράψει, ότι ο Πάνος Παναγιώτου είναι ΚΟΡΥΦΗ! Απίστευτος αναλυτής.

  “Με άλλα λόγια, η αγορά των CDs δέχεται μεγάλο πλήγμα. Μάλιστα, αν η Ευρωζώνη κατορθώσει στην περίπτωση της Ελλάδας να αφαιρέσει τη δυνατότητα αποζημίωσης των CDs, θα μειώσει την πιθανότητα ‘επίθεσης’ των ‘αγορών’ σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, καθώς θα έχει απενεργοποιήσει το νούμερο 1 εργαλείο τους», τονίζει ο κ. Παναγιώτου. Εδώ μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα, όσον αφορά τον χρηματοοικονομικό πόλεμο που εξελίσσεται μέσω της Ελλάδας.

  “Στην πραγματικότητα, μεταφέρουν το χρέος από τους ιδιώτες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους οποίους θα έχει να κάνει από εδώ και στο εξής η Ελλάδα». Νάτη και η νύξη φεντεροποίησης στην Ευρώπη, με αρχή … τα χρέη! Σωσμένοι βέβαια, πρώτοι από όλους, οι ιδιώτες … (τραπεζίτες).

  Ως χώρα είμαστε τελειωμένοι. Τα κλειδιά της πατρίδας μας είναι πλέον στης Βρυξέλλες! «Το πρόβλημα είναι ότι δανειζόμαστε 86 δις ευρώ (για στήριξη τραπεζών κ.ά.), προκειμένου να κερδίσουμε 100 δις ευρώ. Άρα, το χρέος δεν μειώνεται. Εξέτασα όλες τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους από το 1900 και μετά. Σε καμία δεν έχει μειωθεί το χρέος μιας χώρας μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την επόμενη μέρα του PSI το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θα έχει μειωθεί από 163% σε 161% του ΑΕΠ…”

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.