Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Πως θα υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από φέτος

Νέος γύρος αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών έρχεται τον Ιούνιο. Δεν είναι μόνο η πρόταση της επιτροπής διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών ώστε να προσεγγίσουν τις αγοραίες αλλά και η υποχρέωση που έχει αναληφθεί βάσει μνημονίου.

Έτσι αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών οι οποίες πλέον θα προσδιορίζονται με “πιλότο” την βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος που ενημερώνεται με στοιχεία συναλλαγών από τις εμπορικές τράπεζες.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς το νέο σύστημα θα οδηγήσει:

-Σε αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες).Παρότι οι αγοραίες τιμές έχουν υποχωρήσει από 7,5% έως 24,5% από το 2008 μέχρι και σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων παραμένουν ακόμη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των αντικειμενικών. Η άνοδος των αντικειμενικών θα είναι μεγαλύτερη στις περιοχές όπου καταγράφεται μικρή μείωση των αγοραίων τιμών

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η μείωση των τιμών την τελευταία τετραετία είναι χαμηλότερη του 10% σε περιοχές όπως η Αργυρούπολη , το Ελληνικό , η Νέα Σμύρνη , το Παλαιό Φάληρο , ο Διόνυσος , η Πεντέλη , η Δροσιά , η Κηφισιά κ.α.

Σε αυτές θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές.

-Σε μειώσεις των αντικειμενικών για εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν σημειώσει καθίζηση λόγω και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.

Η άνοδος των αντικειμενικών τιμών στις κατοικίες θα επιφέρει μπαράζ πρόσθετων επιβαρύνσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα και υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αναλογικά θα αυξηθούν το έκτακτο τέλος ακινήτων , το ΤΑΠ, ο φόρος μεταβίβασης , οι φόροι κληρονομιών , δωρεών και γονικών παροχών, τέλη και δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους , συμβολαιογράφους και τα έξοδα υποθηκοφυλακείου.

Πιστεύεται πως οι νέες αυτές αυξήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να δεχθεί νέο πλήγμα η εδώ και μία τουλάχιστον τριετία “παγωμένη” κτηματαγορά

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αρχικά η τρόικα είχε προτείνει μια οριζόντια αύξηση των αντικειμενικών της τάξης του 25%.

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο στο τελικό κείμενο του μνημονίου τονίζεται πως “μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς”.

Χθες έγινε μία ακόμη συνάντηση της επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με τη Νέα Δημοκρατία να απουσιάζει από τον διάλογο.

Πιθανότατα την Πέμπτη θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις της επιτροπής η οποία τις τελευταίες ημέρες συνεργάζεται και με κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ομάδας Δράστης της Ε.Ε .

Πέρα από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθούν και οι ακόλουθες προτάσεις:

-Για την χρήση των ακινήτων θα υπάρξει ένας ενιαίος φόρος ο οποίος θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων αλλά θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επί της ουσίας δεν θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

-Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

-Για την φορολόγηση των επιχειρήσεων μελετάται η εφαρμογή ενός ενιαίου φόρου σε διανεμόμενα και μη κέρδη καθώς και παρόμοιο φορολογικό καθεστώς για όλων των μορφών τις επιχειρήσεις.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>