Σε ύφεση η Ισπανία

Οι περικοπές των κρατικών δαπανών επιβραδύνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κατά το οποίο ήδη είχε υποχωρήσει 0,3%, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε ότι η χώρα επέστρεψε σε ύφεση, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα.

Την τάση αυτή ήδη είχαν διαβλέψει τόσο η ίδια η κυβέρνηση όσο και αρκετοί οικονομολόγοι. Η Τράπεζα της Ισπανίας είχε προβλέψει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, και επιβεβαιώθηκε, αλλά σε ετήσια βάση.

Η Ισπανία, που από το 2008 στερείται της ατμομηχανής της οικονομίας της, των κατασκευών, επλήγη από εκείνη την περίοδο από την διεθνή κρίση, εισερχόμενη έκτοτε είτε σε ύφεση είτε σε μια άτονη ανάπτυξη, ενώ ο αριθμός των ανέργων είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και έφθασε το προηγούμενο τρίμηνο σε ιστορικό υψηλό, ήτοι ένα ποσοστό 24,44% του ενεργού εργατικού δυναμικού. Οι βαθιές περικοπές των κρατικών δαπανών που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να επιβραδύνουν μια επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η Μαδρίτη βρίσκεται υπό την έντονη πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού της και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα που έχει πληγεί από την τετραετή κρίση και την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο οικονομικής σταθεροποίησης της κυβέρνησης Ραχόι, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα πριν να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 1,7% το 2012 και ανάπτυξη 0,2% το 2013.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Λουίς δε Γκίνδος, η ανάπτυξη θα τονωθεί μετά το 2013, φθάνοντας το 1,4% το 2014 και το 1,8% το 2015.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *