Στη “φάκα” του Τειρεσία η ανανέωση πιστωτικών καρτών

Η μία στις τρεις πιστωτικές κάρτες δεν παίρνει «πράσινο φως» για ανανέωση, καθώς «κόβεται» λόγω κακής βαθμολογίας στη «λευκή» λίστα του Τειρεσία.

Οι τράπεζες, πριν προχωρήσουν στην ανανέωση των πιστωτικών καρτών που λήγουν, συμβουλεύονται ενδελεχώς τη «λευκή λίστα» του Τειρεσία και σταθμίζουν τη βαθμολογία φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας που έχει ο κάθε πελάτης. Ανάλογα με το σκορ του κάθε πελάτη, η τράπεζα προχωρά στην ανανέωση ή μη της κάρτας του. Ήδη το 30% των καρτών δεν ανανεώνονται, ενώ σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, σύντομα το ποσοστό των μη ανανεώσεων θα φτάσει το 50%.

Ο δανειολήπτης που θα «πιαστεί» από το σύστημα να έχει καθυστερήσεις στο ενεργητικό του, στις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων δανείων και καρτών, παίρνει -αναλόγως- «κίτρινη» ή «κόκκινη» κάρτα από την τράπεζα του.

«Κίτρινη κάρτα» σημαίνει ότι περιορίζεται το πιστωτικό του όριο. Η τράπεζα τον ενημερώνει με επιστολή ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας μειώνεται το όριο για πραγματοποίηση αγορών ή ανάληψη μετρητών. Τα πιστωτικά όρια στις περισσότερες κάρτες έχουν συρρικνωθεί στα 2.500- 3.000 ευρώ, από 5.000-8.000 ευρώ, που ήταν στο πρόσφατο παρελθόν.

Μάλιστα την τελευταία τριετία με κάθε ανανέωση «ψαλιδίζονται» τα πιστωτικά όρια.

Ο κάτοχος της κάρτας έχει δικαίωμα να δηλώσει την αντίθεση του, στον περιορισμό αυτό, επικοινωνώντας με την τράπεζα σε διάστημα 30 ημερών, διαφορετικά σημαίνει ότι αποδέχεται τη μείωση του πιστωτικού ορίου.

«Κόκκινη κάρτα» δείχνουν οι τράπεζες σε εκείνους τους κατόχους πιστωτικών καρτών, που είτε βρίσκονται μόνιμα σε υπέρβαση του πιστωτικού ορίου, είτε καθυστερούν την αποπληρωμή μιας ή περισσότερων δόσεων της κάρτας τους, είτε άλλου δανείου, αφού η συναλλακτική συμπεριφορά του κάθε δανειολήπτη καταγράφεται στη «λευκή λίστα» του Τειρεσία. Στις περιπτώσεις αυτές οι πιστωτικές κάρτες δεν ανανεώνονται αμέσως, αλλά αφού ο δανειολήπτης γίνει και πάλι «ενήμερος» στο σύνολο των υποχρεώσεων του, κυρίως προς την τράπεζα που εκδίδει την κάρτα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2005 και μετά οι τράπεζες προκειμένου να εγκρίνουν την χορήγηση κάποιου δανείου ή πιστωτικής κάρτας ζητούσαν την έγγραφη συναίνεση του πελάτη προκειμένου να ενημερώνουν την λευκή λίστα σχετικά με τα «ανοίγματα» που είχε σε τράπεζες, και την εξυπηρέτηση τους.

Σήμερα στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περί τα 3,5 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, από σχεδόν 6 εκατομμύρια πιστωτικές πριν από την κρίση, ενώ διαρκώς αυξάνει το ποσοστό των πιστωτικών καρτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» και σε ορισμένες τράπεζες ξεπερνά ακόμα και το 30%.

 

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Στη “φάκα” του Τειρεσία η ανανέωση πιστωτικών καρτών

 • 18/04/2012, 10:59
  Permalink

  Καλύτερα. Το γυρίζει ο κόσμος στις προπληρωμένες και δεν χρεώνεται.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.