Στο χείλος του γκρεμού οι τράπεζες

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα αυστηρότερα stress tests που προωθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς θα πρέπει να αυξήσουν το core Tier 1 πάνω από το 9%. Αυτό όμως σημαίνει πως οι τράπεζες θα χρειαστούν «φρέσκα» κεφάλαια, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αντληθούν στη τρέχουσα συγκυρία.

Η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες στην Ευρώπη αποτυπώνεται στην ανάλυση της Credit Suisse, που υπολογίζει πως 66 από τις 89 ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να μην περάσουν τα νέα stress tests της EBA, που θέτουν τον πήχυ του core tier 1 στο 9%, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει να αντλήσουν νέα κεφάλαια ύψους 220 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο οι μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες θα προκύψουν για τις Royal Bank of Scotland (19 δισ. ευρώ), Deutsche Bank (14 δισ. ευρώ) και BNP Paribas (14 δισ. ευρώ).

Οσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες η Credit Suisse υπολογίζει πως η Εθνική θα χρειαστεί φρέσκα κεφάλαια ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά πως θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση 3,9 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,8 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 2,2 δισ. ευρώ και η Τρ. Κύπρου 978 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Citigroup προβλέπει πως τα εχγώρια τραπεζικά ιδρύματα θα χρειαστούν περί τα 27,5 δισ. ευρώ, ώστε να πιάσουν το στόχο για core tier 1 9%. H Morgan Stanley λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα τεστ κοπώσεως εκτιμά πως η ΑΤΕ θα χρειαστεί 2 δισ. ευρώ, το ΤΤ 1,1 δισ., η Πειραιώς 2,6 δισ., η Eurobank 2,4 δισ., η Marfin 609 εκατ., η Τρ. Κύπρου 419 εκατ., η Εθνική 1,8 δισ. και η Alpha 1,4 δισ. ευρώ.

Κόντρα για την ανακεφαλαιοποίηση

Εκτός από τον «πονοκέφαλο» των stress tests οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες και με την ανακεφαλαιοποίηση. Η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Jose Barroso πως θα πρέπει επειγόντως να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, έριξε… λάδι στη φωτιά, με αποτέλεσμα να κορυφωθεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ τραπεζιτών και Αρχών. Οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης δηλώνουν ότι προτιμούν να πουλήσουν ενεργητικό, παρά να αντλήσουν «ακριβά» νέα κεφάλαια, όπως απαιτείται υποχρεωτικά από τους νέους συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα «αντάρτικο» που απειλεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των δανείων προς την αναιμική οικονομία της ευρωζώνης. Μάλιστα ο επικεφαλής της Deutsche Bank, κ. J. Ackermann, τόνισε ότι θα πράξει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την κρίση. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες πρέπει να μεριμνήσουν για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές μακροπρόθεσμα καθώς την τρέχουσα περίοδο αυτό είναι σχεδόν αδύνατο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ως «προτιμητέα σειρά» για την ανακεφαλαιοποίηση τον ιδιωτικό τομέα, έπειτα τους εθνικούς πόρους και τέλος, εάν οι δεύτεροι δεν επαρκούν, πόρους που θα εξασφαλιστούν «μέσω δανείου από τον EFSF». Προσδιόρισε ότι οι τράπεζες που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα θα πρέπει να διαθέτουν «αισθητά υψηλότερους κεφαλαιακούς συντελεστές για τα καλής ποιότητας κεφάλαιά τους», στο πλαίσιο των κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας της «Βασιλείας ΙΙΙ» που, κανονικά, τίθενται σε ισχύ το 2015. Υποστηρίζοντας την κατανομή των βαρών, που έχει ζητήσει η Γερμανία, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την πιθανή επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αναζητηθούν πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, πρόσθεσε, τότε θα πρέπει να ζητηθεί στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι οποίες με την σειρά τους θα μπορούν να αποταθούν στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης. Εως την πλήρη κεφαλαιακή αποκατάστασή τους, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να «απονέμουν» μερίσματα ή bonus.

ΠΗΓΗ: sofokleous10.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.