ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Βουτιά 5,9% σε ετήσια βάση σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Ειδικά στην Αθήνα η πτώση έφτασε το 7,9% και στη Θεσσαλονίκη το 8,1%. Ωστόσο, η πραγματική κρίση στην κτηματαγορά φαίνεται στις συναλλαγές μέσω τραπεζών, που υποχώρησαν 51,7% έναντι του ίδιου διαστήματος του 2010.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα για το δ’ τρίμηνο του έτους που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δείχνει επιτάχυνση στον ρυθμό μείωσης τιμών των κατοικιών σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Η πτώση το α’ τρίμηνο του 2011 ήταν 5,4%, το β’ τρίμηνο 4,9%, το γ’ τρίμηνο 4,3% και το τελευταίο τρίμηνο του έτους 5,9%. Σωρευτικά για το σύνολο της περυσινής χρονιάς, η πτώση τιμών στα διαμερίσματα έφτασε το 5,1%, από 4,7% το 2010 (έναντι του 2009).

Οσο για τις αγοραπωλησίες, 7.700 ακίνητα άλλαξαν χέρια το δ’ τρίμηνο του έτους, έναντι 9.400 το γ’ τρίμηνο, 11.900 το β’ τρίμηνο και 12.800 το α’ τρίμηνο. Ολόκληρο το 2011 ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν 41.600, με μείωση 44,1% έναντι του 2010 (74.500).

Επιβεβαιώνεται δηλαδή αυτό που παρατηρείται κάθε φορά στις έρευνες της ΤτΕ: οι συναλλαγές έχουν μειωθεί κατακόρυφα, αλλά οι τιμές δεν πέφτουν με ανάλογο ρυθμό, πόσω μάλλον όταν τα απούλητα ακίνητα (τα οποία βρίσκονται κυρίως στην ιδιοκτησία κατασκευαστών) υπολογίζονται σε 180.000 έως 200.000.
Η μεγαλύτερη πτώση. Τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς επισημάνσεις της ίδιας της Τραπέζης της Ελλάδος ότι οι τιμές στα νεόδμητα ακίνητα που κατέχουν κατασκευαστές αντέχουν πολύ περισσότερο στην κρίση σε σχέση με τα παλαιά που ανήκουν σε ιδιοκτήτες. Στο σύνολο του έτους τα νεόδμητα διαμερίσματα – έως πέντε ετών – υποχώρησαν 4,4%, έναντι 5,6% των παλαιών.

Στην Αθήνα. Ειδικά στην Αθήνα οι τιμές στα νεόδμητα διαμερίσματα μειώθηκαν 6,4% στο σύνολο του έτους, 7,3% στη Θεσσαλονίκη και 2,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ίδιο διάστημα οι ρυθμοί μείωσης τιμών στα παλαιά διαμερίσματα ήταν αντίστοιχα 6,3%, 6,3% και 4,8%.

Το δελτίο της Alpha Bank. Η ύφεση στην κτηματαγορά και την οικοδομή επιβεβαιώνεται και από το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank. Οι επενδύσεις σε κατοικίες σημείωσαν νέα σημαντική πτώση 22,8% και το 2011, ενώ αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και το 2012, κατά ποσοστό 15%. Εκτιμάται συγκεκριμένα ότι θα διαμορφωθούν σε 7,2 δισ. ευρώ, από 9,6 δισ. ευρώ το 2010 και 23,8 δισ. ευρώ το 2006.

Σύμφωνα πάντοτε με το δελτίο της τράπεζας, τον Οκτώβριο του 2011 ο όγκος νέων οικοδομών βάσει αδειών παρουσίασε νέα μεγάλη πτώση 49,9% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του 21,7% τον Σεπτέμβριο και 21,2% τον Οκτώβριο του 2010.

Επίπτωση στο ΑΕΠ. Η σοβαρή μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες συνέβαλε στην πτώση του ΑΕΠ περίπου 0,95% το 2011. Αντίστοιχα η πτώση τιμών των ακινήτων το 2010 είχε επίπτωση στο ΑΕΠ 1%, το 2009 1,4% και το 2008 2,3%.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.