Τράπεζες: Τι βλέπουν οι αναλυτές για το Q4

Ζημιές -ρεκόρ λόγω της απομείωσης στα ελληνικά ομόλογα αλλά και διατήρηση του θολού τοπίου όσον αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες και το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης περιμένουν οι αναλυτές από τις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα σήμερα, Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της αγοράς ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές.

Εθνική ΑΧΕ: Δυο σενάρια για τις κεφαλαιακές ανάγκες

Η Εθνική Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αναμένεται ένα ακόμη αδύναμο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς διατηρούνται οι ίδιες τάσεις που επιβάρυναν και τα προηγούμενα τρίμηνα.

Οι προκλήσεις στον τομέα της χρηματοδότησης παραμένουν, επηρεάζοντας τα έσοδά τους, ενώ τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να διαμορφωθούν υψηλότερα. Επιπλέον, οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να συνεχίζουν να αυξάνονται. Ως εκ τούτου, και οι τέσσερις τράπεζες που καλύπτει (Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΤ) αναμένεται να ανακοινώσουν ζημιές στο δ’ τρίμηνο ακόμη και πριν την απομείωση λόγω του PSI.

Οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα γνωστοποιήσουν μόνο την απομείωση λόγω του PSI, ενώ τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης και οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες αναμένεται να ανακοινωθούν σε επόμενη φάση. Η δε ζημιά από το PSI ενδέχεται να αντιστραφεί εν μέρει στο μέλλον, εάν υπάρξει ρεαλιστικό πλάνο περιορισμού των ζημιών, που θα εγκριθεί από την τρόικα.

Ως εκ τούτου, η Εθνική Χρηματιστηριακή χρησιμοποιεί δυο σενάρια για να υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Με βάση απομείωση 75% στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ομολόγων, η Alpha Bank θα χρειαστεί κεφάλαια 2,6 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 3,44 δισ. ευρώ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 2,1 δισ. ευρώ.

Με βάση μια απομείωση που θα πλησιάζει το ονομαστικό ύψος του “κουρέματος” των ομολόγων, ήτοι στο 53,5%, οι κεφαλαιακές ανάγκες περιορίζονται, για την Alpha Bank στα 1,56 δισ. ευρώ, για την EFG στα 2,3 δισ. ευρώ, για την Τ. Πειραιώς στα 2,19 δισ. ευρώ και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 1,35 δισ. ευρώ.

Euroxx:Απομείωση 26,7 δισ. από PSI για τους 4 μεγάλους

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Ελληνικές Τράπεζες δεν θα ξεκαθαρίσουν ιδιαίτερα το τοπίο στην αγορά, καθώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν ακόμη επισήμως οριστικοποιηθεί, σχολιάζει σε έκθεσή της η Euroxx Securities.

Δεν αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν στοιχεία που αφορούν τους διαγνωστικούς ελέγχους της Blackrock και, ακόμα περισσότερο, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν στοιχεία για τα κεφαλαιακά ελλείμματα που προκύπτουν ή για τα σχέδια κεφαλαιακών ενισχύσεων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι διοικήσεις των τραπεζών να δώσουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με αυτά.

Σύμφωνα με τη Εuroxx, υπολογίζοντας “κούρεμα” 75% στα επιλέξιμα ομόλογα του Τραπεζικού κλάδου ύψους 35,6 δισ. ευρώ (32,1 δισ. σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και 3,5 δισ. σε Κρατικά εγγυημένα δάνεια), τότε το ύψος των προ φόρων απομειώσεων αντιστοιχεί σε 26,7 δισ. ευρώ, ή σε 22,4 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν τα 4,3 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου.

Μια πιθανή εγγύηση στα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να περιορίσει το “κούρεμα” σε επίπεδα πλησιέστερα στο ονομαστικό ύψος της μείωσης, στο 53,5%, περιορίζοντας την απομείωση έως και κατά 7,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, εάν η απομείωση λόγω του PSI εκπίπτει φορολογικά, η ζημιά για τις τράπεζες θα μπορούσε να περιοριστεί επιπλέον κατά 3,1 δισ. ευρώ. Συνδυαστικά, η θετική επίπτωση από τις δυο ανωτέρω ενέργειες θα μπορούσε να περιορίσει την επιπρόσθετη μετά φόρων απομείωση λόγω του PSI στα 12,2 δισ. ευρώ.

Marfin: Ζημιές – ρεκόρ για τις τράπεζες λόγω PSI

Η απομείωση στα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων λόγω του PSI οδηγεί τις τράπεζες σε ισχυρές ζημιές στο δ’ τρίμηνο, σημειώνει η Marfin Analysis, καταθέτοντας αναλυτικές προβλέψεις για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Ειδικότερα για την Εθνική, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι θα εμφανίσει ζημιές ύψους 7,34 δισ. ευρώ με την απομείωση στην αξία των ελληνικών ομολόγων να ανέρχεται στα 9,1 δισ. ευρώ. Προ προβλέψεων, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας εκτιμώνται στα 473,5 εκατ. ευρώ ενώ η ΕΤΕ θα εγγράψει επίσης προβλέψεις για επισγάλειες ύψους 538 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα θα χρειαστεί κεφάλαια 6,6 δισ. ευρώ για να καλύψει το όριο του 10% στα κεφάλαια Core Tier I, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Στα 3,83 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι ζημιές που θα εμφανίσει η Eurobank στο δ’ τρίμηνο, με την απομείωση στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων να ανέρχεται στα 4,74 δισ. ευρώ. Προ προβλέψεων, τα κέρδη της τράπεζας προβλέπονται στα 289 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να ανέλθουν στα 345 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank εκτιμάται ότι θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 4,6 δισ. ευρώ, αναφέρει η Marfin.

Οι ζημιές της Alpha Bank στο Q4 αναμένονται στα 2,64 δισ. ευρώ με τη συνολική απομείωση από ελληνικά ομόλογα να ανέρχεται στα 3,09 δισ. ευρώ. Στα 286 εκατ. ευρώ εκτιμά η Marfin τα κέρδη προ προβλέψεων της τράπεζας, ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες υπολογίζονται στα 305 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 2.6 δισ. ευρώ για να “πιάσει” το στόχο του 10% για τα βασικά εποπτικά κεφάλαια core tier I.

Η Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσει ζημιές ύψους 4,05 δισ. ευρώ με την απομείωση στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της να εκτιμώνται στα 4,52 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει ζημιές προ προβλέψεων ύψους 9,9 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένονται στα 540 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να χρειαστεί κεφάλαια ύψους 4,6 δισ. ευρώ.

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.