Άσχημα χάνεται ό,τι άσχημα αποκτάται

Έκπληκτος άκουγα το πρωί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Καψή να υπερασπίζεται την μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Με σθένος μεν,  υποτιμητικά για την νοημοσύνη των πολιτών δε…

«Η τρόικα συνεχώς μας λέει το επιχείρημα ότι στην Ισπανία, που έχει καλύτερη οικονομία από εμάς, ο κατώτατος μισθός είναι 150 ευρώ χαμηλότερος» , είπε κατ’ επανάληψη ο κ. Καψής.

Το νούμερο  που ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ψευδές και πλασματικό.

Ψευδές γιατί στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός ( προσαρμογή σε δωδεκάμηνη βάση) είναι 748 ευρώ και στην Ελλάδα 877 ευρώ. Τα στοιχεία είναι επίσημα και προέρχονται από eurostat. Χαρακτηριστικός χάρτης εδώ .

Η διαφορά λοιπόν είναι 129 ευρώ και όχι 150 ευρώ που ανέφερε ο κ. Καψής.

Πέραν τούτου το νούμερο αυτό είναι ΚΑΙ πλασματικό. Ο κατώτατος μισθός στον οποίο αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι καθαρά  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ (κάτι που ο κ. Καψής το γνωρίζει μεν , το αποκρύπτει δε…), αφού δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοί (όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα) που αφορούν διαφορετικές συνολικές μηνιαίες ώρες εργασίας, αλλά και μια σειρά ακόμη άλλων συναρτήσεων.

Ως γνωστόν η χώρα μας είναι …πρωταθλήτρια στις ώρες εργασίας, κάτι στο οποίο όχι απλά δεν αναφέρεται η μνημονιακή προπαγάνδα, αλλά ανερυθρίαστα το αντιστρέφουν ,παρουσιάζοντας τους Ελληνες εργαζόμενους ως … τεμπέληδες, αρχής γενομένης από επίσημα χείλη  εκπροσώπων κρατών- μελών της ΕΕ (Μέρκελ,Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ κλπ) και φθάνοντας σε εγχώρια κυβερνητικά «άμυαλα» χείλη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της eurostat οι Ευρωπαίοι με το βαρύτερο εβδομαδιαίο ωράριο είναι οι Ελληνες, που εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες.

Αντιθέτως, εκείνοι που εργάζονται λιγότερο είναι οι Ολλανδοί, με 31 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Οσο για τους Γερμανούς, που το τελευταίο διάστημα έχουν προσάψει ουκ ολίγα στους Ελληνες εξαιτίας του πακέτου στήριξης, δουλεύουν κάτι λιγότερο από …36 ώρες εβδομαδιαίως.

Αυτά όσο αφορά τον κατώτατο μισθό ως προς τους αριθμούς που παρουσιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τώρα όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα, το πρόβλημα δεν είναι ούτε οι μισθοί, ούτε και οι ώρες εργασίας,  αλλά η χαμηλή παραγωγικότητα.

Άλλωστε αν το πρόβλημα ήταν οι μισθοί, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία με κατώτατο μισθό …123 ευρώ και Ρουμανία με 158 ευρώ, θα ήταν πρωταθλήτριες στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη.
Αντίθετα, χώρες όπως η Ολλανδία με κατώτατους μισθούς …. 1.435 ευρώ και , όπως προαναφέραμε, με τις λιγότερες  ώρες εργασίας, θα ήταν στο πάτο της ανταγωνιστικότητας , της ανάπτυξης και κατ’ επέκταση στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

Οι Ελληνες μπορεί να δουλεύουμε περισσότερο,να αμειβόμαστε πολύ χαμηλότερα από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ,  αλλά παράγουμε πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς.

Ο λόγος είναι ότι οι χώρες τους υπερτερούν σε τεχνολογία και υποδομές.

Αυτοί οι δύο παράγοντες καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα και όχι οι κατώτατοι μισθοί. Όλα τα ανωτέρω παραδείγματα το επιβεβαιώνουν πλήρως. 

Επομένως, οι περικοπές των κατώτατων μισθών που προετοιμάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου , ως συνεχιστής της κυβέρνησης Παπανδρέου σε σκοπιμότητες και μεθοδολογία, δεν θα καταστήσουν τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική.

Η λύση βρίσκεται μοναχά στην προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών που θα φέρουν στη χώρα την τεχνολογία και τεχνογνωσία τους. Αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες απαιτούν μοναχά μικρότερη φορολογία, εργασιακή ειρήνη και υποδομές.

Έχουμε την θέληση (όλοι μας!) να ικανοποιήσουμε αυτές τις απαιτήσεις τους;

Όλα τα υπόλοιπα εκπορεύονται και εξυπηρετούν μοναχά την εγχώρια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ, η οποία και φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Και καθώς φαίνεται δεν έχουν «βάλει μυαλό» …

Προς αυτούς άλλωστε και ο λατινικός τίτλος του άρθρου . Η  φράση του Κικέρωνα «Male parta male dilabuntur» σημαίνει  «άσχημα χάνεται ό,τι άσχημα αποκτάται» …..

Η κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της. Η κοινωνική έκρηξη που θα σηματοδοτήσει ,όμως, την μετατροπή της χώρας μας από «πειραματόζωο» σε Ιφιγένεια, θα έχει πολυπλόκαμες επιπτώσεις και θα σφιχταγκαλιάσει «θανατηφόρα» όλους τους εμπλεκόμενους.  Οχι μοναχά τους πολίτες….

www.politis-gr.com


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.