Ήρθε η ώρα να μάθουμε πόσο αξίζουν τα σπίτια μας….

Οι τράπεζες μέχρι σήμερα τιτλοποιούν και πωλούν μαζικά χαρτοφυλάκια δανείων σε ξένα funds αλλά δεν βρίσκουν αγοραστές για τα στεγαστικά «κόκκινα» δάνεια.  

Ο λόγος είναι απλός: οι διαχειριστές των funds διαβάζουν εφημερίδες, ενημερώνονται.

Διαπιστώνουν ότι αφού αγοράσουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, δεν διαθέτουν στην Ελλάδα νομικό οπλοστάσιο για να πιέσουν τους δανειολήπτες να έρθουν σε κάποιον συμβιβασμό.

Πληροφορούνται ότι η δικαστική εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών απαιτεί χρόνο και μεγάλο κόστος. Μελετούν τα στοιχεία και ανακαλύπτουν ότι αυτά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια έχουν δοθεί με βάση τις εμπορικές αξίες των ακινήτων του παρελθόντος, επομένως ουδεμία σχέση έχουν με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας.

Με απλά λόγια, συμφέρει τον δανειολήπτη να εγκαταλείψει το ακίνητο παρά να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του, έστω και με γενναίο «κούρεμα».

Πέρυσι, οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας πούλησαν 9 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, κυρίως επιχειρηματικά και καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις.

Για τα στεγαστικά δάνεια, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν σημαντικές εμπράγματες εξασφαλίσεις, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μηδαμινό.

 

Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που προσπαθεί να πουλήσει -στα τέλη του μήνα- ένα μεγάλο πακέτο στεγαστικών δανείων ονομαστικής αξίας (χωρίς τους τόκους δηλαδή) αξίας 2 δισ. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που το υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον, για τα ακίνητα που χρησιμοποιήθηκαν ως ενέχυρα για τα δάνεια του παρελθόντος, θα πάρει συγκεκριμένη ποσοτική αξία, θα λειτουργήσει ως πυξίδα και πήχης αξιών για τις πωλήσεις στεγαστικών δανείων άλλων τραπεζών αλλά και για το κόστος μεταφοράς των «κόκκινων δανείων» της στην Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV) που πρώτη η Eurobank αποφάσισε να δημιουργήσει.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι εξελίξεις στο θέμα των 25.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχουν προγραμματισθεί για φέτος αλλά και της νέας νομοθεσίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα επηρεάσουν σημαντικά την αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων αλλά και την υγεία του τραπεζικού μας συστήματος.

Οι τράπεζες προσπαθούν με μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να προκαλέσουν κινητικότητα «ρυθμίσεων» από δανειολήπτες που διαπιστώνουν ότι όλα τα περιθώρια «προστασίας» έχουν πλέον εκλείψει.

Ακόμη και το περιβόητο νέο καθεστώς «προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες του Αλέκου Φλαμπουράρη, θα θέτει τόσους περιορισμούς και προϋποθέσεις, ώστε τελικά θα προστατεύει μόνο εξαιρετικά φτωχούς δανειολήπτες με εμπράγματες εξασφαλίσεις χωρίς εμπορική αξία.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων τους με έναν συνδυασμό μέτρων που περιλαμβάνει υποχρεωτικά κατά 35% ρυθμίσεις οφειλών και κατά 65% με πωλήσεις δανείων και ανάκτηση δανείων μέσω πλειστηριασμών.

Ήδη αυτή τη στιγμή περισσότερα από 22.000 ακίνητα έχουν περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών ύστερα από ανεπιτυχείς πλειστηριασμούς και η διαχείριση αυτής της περιουσίας απαιτεί επιπλέον δαπάνες και επενδύσεις….

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.