Αιμορραγία καταθέσεων φέρνει η ακυβερνησία

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στα τραπεζικά γκισέ, με τους Έλληνες να τραβούν, χωρίς πανικό, με σταθερή ροή τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, υπό την πίεση της ακυβερνησίας και της αδυναμίας συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών.

Το διήμερο Παρασκευή 11 και Δευτέρα 14 Μαίου (χθες) οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς εκτιμώνται, με πρόχειρο υπολογισμό, στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα.

Ωστόσο, τα μηνύματα από τις διοικήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Για πρώτη φορά η εκροή χρημάτων «χτύπησε» όλα τα τραπεζικά μέτωπα, καθώς και “ψύχραιμους” καταθέτες, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού αρκετές φορές την τελευταία διετία, δεν πανικοβλήθηκαν και δεν «κούνησαν» τα λεφτά τους.

Έτσι, το διήμερο σημειώθηκαν εκροές από τον απλό μικροαποταμιευτή, μέχρι τα τμήματα private και corporate banking, δηλαδή τους καταθέτες με κεφάλαια 100.000 έως και 250.000 ευρώ. Όσο για τους μεγαλοκαταθέτες που διαθέτουν κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη αποσύρει τα χρήματά τους σε πρότερες καταστάσεις τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Που πάνε οι καταθέσεις

Στο ερώτημα του euro2day ποιος είναι ο προορισμός των χρημάτων, τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη απαντούν: «Εξαρτάται από το ύψος της κατάθεσης». Εξηγούν λοιπόν ότι όσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα (κυρίως τους τελευταίους δύο μήνες) είχαν επιστρέψει χρήματα, ποσά έως και 15.000 ευρώ, στον τραπεζικό τους λογαριασμό, είτε από θυρίδες είτε από σεντούκια, τα «σηκώνουν» εκ νέου με κατεύθυνση τους μέχρι πρότινος προορισμούς: τις θυρίδες και τα σπίτια τους.

Σε ό,τι αφορά τους πελάτες που για πρώτη φορά, μετά την υπογραφή του Μνημονίου τον Μάιο του 2010, μπήκαν στον πειρασμό να φυγαδεύσουν τις καταθέσεις τους – πρόκειται για ποσά 80.000 ευρώ, 100.000 ευρώ, 150.000 ευρώ έως και 250.000 ευρώ – τα κατεύθυναν προς τράπεζες του εξωτερικού και προς αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού!

Η αλλαγή της συμπεριφοράς της εν λόγω κατηγορίας πελατών ανησυχεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα καθώς πιθανή ακυβερνησία και εκ νέου προκήρυξη εκλογών μπορεί να στεγνώσει τις καταθέσεις σε μία περίοδο που οι τράπεζες δεν αντέχουν…

Το… παράδοξο

Μολονότι, η αιμορραγία επανεμφανίσθηκε, όπως αναφέρει στο euro2day στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, το παράδοξο είναι ότι «το σύστημα τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες θα δείχνει θετικό ισοζύγιο στις καταθέσεις, δηλαδή αύξηση, κι αυτό διότι μπήκαν τα κεφάλαια ύψους 4,2 δισ. ευρώ της δόσης που αποδεσμεύθηκε – έστω και κουρεμένη – από το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Μάλιστα, τονίζουν δεν αποκλείεται εφόσον στο τέλος του μήνα μπουν στα τραπεζικά ταμεία, με την μορφή repos τα 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Μάιος να είναι ένας θετικός μήνας για τις καταθέσεις.

«Θα πρόκειται για καθαρό παράδειγμα δημιουργικής λογιστικής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

[sc:Πηγή id=”http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/699264/Article.aspx” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.