Ανάπτυξη χωρίς τα νοικοκυριά: Τι δείχνει η ιδιωτική κατανάλωση

Ανάπτυξη χωρίς τα… νοικοκυριά και την κατανάλωσή τους γίνεται; Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που το 70% του ΑΕΠ (τουλάχιστον) στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, το εγχείρημα του να στηρίξεις το αναπτυξιακό σχέδιο μόνο στις επενδύσεις και στις εξαγωγές κρίνεται ως εξαιρετικά παρακινδυνευμένο ειδικά αν δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία. Από την άλλη, η επίθεση που δέχονται τα νοικοκυριά πότε από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, πότε από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και πότε από τους… εργοδότες οι οποίοι προσλαμβάνουν μεν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν αλλά με ολοένα και χαμηλότερες αποδοχές, είναι στοιχεία που δεν μπορούν παρά να αποτυπωθούν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο στις προβλέψεις για την ιδιωτική κατανάλωση. 

Ο ένας μετά τον άλλο, οι διεθνείς οργανισμοί αφού έλαβαν υπόψη τους τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2017, προχώρησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία του ΑΕΠ του 2018 και ο λόγος δεν ήταν άλλος από την ιδιωτική κατανάλωση. Ο ΟΟΣΑ βλέπει μια μικρή ανάκαμψη της τάξεως του 0,4% για φέτος ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνει τον πήχη στο 0,5% τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών συνέταξε τον φετινό προϋπολογισμό με πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2%. Είναι προφανές πλέον ότι και η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω και τη δική της πρόβλεψη. Και αλλάζοντας την πρόβλεψη για την ιδιωτική κατανάλωση, αυτομάτως θα πρέπει να αλλάξει η πρόβλεψη και για αυτή καθ’ αυτή την πορεία του ΑΕΠ. 

Ο φετινός προϋπολογισμός συντάχθηκε με την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5%. Από τη στιγμή όμως που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ρίξει τον πήχη στο 1,9% με το βάσιμο επιχείρημα ότι το ΑΕΠ του 2017 πήγε χειρότερα από ότι αναμενόταν, είναι λογικό και επόμενο να ζητηθεί αναθεώρηση προς τα κάτω. Το επόμενο επίσημο έγγραφο που θα συντάξει η ελληνική πλευρά είναι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2019-2022. Και εκεί, η ελληνική πλευρά αναμένεται να δεχτεί πιέσεις ώστε να κατεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2% ή και ακόμη χαμηλότερα. Το πώς αυτό θα μεταφραστεί όσον αφορά στη διαπραγμάτευση για το πρωτογενές πλεόνασμα, μένει να φανεί στην πράξη. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δανειστών για μια εκτίμηση διαμόρφωσης του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος αισθητά πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ με το επιχείρημα της περυσινής υπεραπόδοσης. Κάτι τέτοιο, θα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο για διανομή έκτακτου μερίσματος και φέτος. Το αν αυτό θα γίνει αποδεκτό, θα φανεί το επόμενο διάστημα. 

Πάντως, η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, αποτελεί ουσιαστικό πονοκέφαλο καθώς δείχνει ότι η ανάπτυξη δεν φτάνει στα νοικοκυριά. Η ανεργία μειώνεται αλλά οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι με πολύ χαμηλές αποδοχές με αποτέλεσμα το μέσο εισόδημα να μειώνεται. Οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών αφιερώνουν ολοένα και περισσότερα κεφάλαια στην «φτώχεια εντός της αγοράς εργασίας» ενώ οι απαιτήσεις για μείωση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέναντι στην εφορία αλλά και των κόκκινων δανείων, δείχνουν ότι οι πιέσεις τη ρευστότητα των νοικοκυριών θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Πηγή: thetoc.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.