Δάνεια: Οι ρυθμίσεις που ‘σκάνε’ και ο πονοκέφαλος των ακινήτων

Ρυθμισμένα δάνεια ύψους 11,2 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 51,1 δισ. ευρώ που έχουν μπει κατά τη διάρκεια τους σε ρύθμιση, «ξανακοκκινίζουν» και βρίσκονται σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών, γεγονός που καταδεικνύει την αδυναμία στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος των δανειοληπτών όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη προοπτική εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Στο παζλ έρχεται να προστεθεί και η διαπίστωση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η αξία των ακινήτων που αποτελούν ενέχυρα για τα δάνεια μειώθηκε το 9μηνο του 2017 κατά 4,6% σε σχέση με το τέλος του 2016. Γεγονός που δυσχεραίνει το ήδη φορτισμένο ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων κατά τη διάρκεια των stress tests και την πίεση από τις εποπτικές αρχές για μεγαλύτερες προβλέψεις.

Αρρύθμιστα και αλλαγή τάσης

Το 54,3% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλαδή περίπου 13,5 δισ. ευρώ δεν έχουν ρυθμισθεί παρότι βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών. Στα στεγαστικά τα αρρύθμιστα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται σε 12,8 δισ. ευρώ, στα καταναλωτικά στα 1,2 δισ. ευρώ και στα επιχειρηματικά τα αρρύθμιστα σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών διαμορφώνονται στα 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του α΄ και του β΄ τριμήνου του 2017 οι ροές εντός του ισολογισμού των τραπεζών από τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα μη εξυπηρετούμενα ήταν υψηλότερες των ροών από τα μη εξυπηρετούμενα στα εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Ειδικότερα, το α’ και β’ τρίμηνο του 2017 οι αρνητικές καθαρές ροές διαμορφώθηκαν σε 576 και 781 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο, το γ’ τρίμηνο του 2017 εμφανίζεται αποκλιμάκωση της εν λόγω τάσης, με τις αρνητικές καθαρές ροές να διαμορφώνονται σε 393 εκατ. ευρώ και το δείκτη αθέτησης (default rate) να μειώνεται για πρώτη φορά εντός του 2017 αγγίζοντας το 2%, αλλά ξεπερνώντας και πάλι τον δείκτη εξυγίανσης (cure rate) ο οποίος ανήλθε σε 1,6%.

Πλήγμα στα ενέχυρα

Με βάση τα στοιχεία το 87,7% των συνολικών εξασφαλίσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά ακίνητα, συνολικής αξίας 44 δισ. ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 τα εν λόγω ακίνητα μέσα σε εννέα μήνες από τον Δεκέμβριο του 2016 έχασαν το 4,6% της αξίας τους.

Η αποτίμηση των ακινήτων που φέρουν ως εξασφαλίσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελεί το πιο «καυτό» ζήτημα των συζητήσεων μεταξύ των εποπτικών αρχών, των δανειστών και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών λίγες εβδομάδες πριν την οριστικοποίηση των παραδοχών, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα stress tests. Οι επόπτες έχουν θέσει θέμα καθώς εκτιμούν ότι η αποτίμηση στα βιβλία των τραπεζών απέχει σημαντικά από την σημερινή αγοραία τιμή και εκ των πραγμάτων τίθεται ζήτημα σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις μειώθηκε το εννεάμηνο του 2017 σε 48,3% από 49,7% στο τέλος του 2016.Ειδικότερα, οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες μέχρι και το εννεάμηνο του 2017 για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου ανέρχονται σωρευτικά στο επίπεδο των 48,2 δις ευρώ, έναντι 52,8 δις ευρώ στο τέλος του 2016. Η μείωση των προβλέψεων αποδίδεται κυρίως στη διαγραφή απαιτήσεων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες εντός του 2017.

euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

3 σκέψεις σχετικά με το “Δάνεια: Οι ρυθμίσεις που ‘σκάνε’ και ο πονοκέφαλος των ακινήτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.