Εξήγγειλαν «ποινικές διώξεις» για οφειλές που έχουν παραγραφεί

Άνθρακες είναι ο “θησαυρός” των ποινικών διώξεων για 11.569 οφειλέτες του Δημοσίου για τους οποίους, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΥΠ.ΟΙΚ, έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές το πρώτο δεκάμηνο του 2015. Το συνολικό ποσό της οφειλής είναι 18,367 δισ. ευρώ και αφορά ποσά οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, για τα οποία οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τις διαρροές από το ΥΠ.ΟΙΚ, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν υπο κατηγορία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μόνο που με βάση τη νέα νομοθεσία (ποινολόγιο) που ψήφισε το ΥΠ.ΟΙΚ τέτοιος διπλός κίνδυνος δεν υφίσταται για τους οφειλέτες, αφού απλώς αυτές οι υποθέσεις που εκκρεμούν, από τα 100.000 ευρώ  και κάτω ήδη τίθενται στο αρχείο. Εν ολίγοις άνθρακες ο θησαυρός.

Τι λένε

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 υποβλήθηκαν προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες:

-11.569 αναφορές για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά των μη καταβληθέντων χρεών προς το Δημόσιο τα οποία σχετίζονται με τις αναφορές αυτές ανέρχονται σε 18,367 δισ. ευρώ.

-278 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 851,05 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει 

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος όλα άλλαξαν με Ν. 4337/2015 που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Οκτωβρίου του 2015. Από τις κυριότερες μεταβολές που επέφερε η ψήφιση του νέου αυτού νόμου ήταν η αναπροσαρμογή (με το άρ. 8 του νόμου αυτού) των ποσών που καθιστούν αξιόποινη τη συμπεριφορά της φοροδιαφυγής και των χρεών προς το Δημόσιο. “Ειδικότερα, ο Ν. 4337/2015 τροποποίησε το άρ. 25 του Ν. 1882/1990, ούτως ώστε, για να διωχθεί πλέον ποινικά ο εκάστοτε οφειλέτης του Δημοσίου, θα πρέπει να οφείλει τουλάχιστον 100.000 ευρώ, τη στιγμή που, πριν την ψήφιση του Ν. 4337/2015, το ελάχιστο ποσό για τη στοιχειοθέτηση ποινικής ευθύνης του οφειλέτη ανερχόταν στις 50.000 ευρώ”.

Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο τα παραπάνω συνεπάγονται αυτομάτως ότι:
α) Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα των 100.000 ευρώ και δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί, δεν εκτελούνται πλέον

β) Εκκρεμείς υποθέσεις χρεών προς το Δημόσιο για ποσό κάτω των 100.000 ευρώ, οι οποίες δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο αρμόδιο Ποινικό Ακροατήριο, τίθενται αυτομάτως στο αρχείο και

γ) Σε υποθέσεις που έχουν ήδη εισαχθεί σε Ποινικό Ακροατήριο ο κατηγορούμενος αθωώνεται, αφού πλέον η πράξη του είναι ανέγκλητη.
Συνεπώς, η ποινική δίωξη και η τιμώρηση του οφειλέτη προς το Δημόσιο προϋποθέτει πλέον απαραιτήτως οφειλές ποσού άνω των 100.000 ευρώ.

Ούτε ξέπλυμα υπάρχει

Με βάση την νομική ανάλυση του κ. Δημητρακόπουλου, αφενός η κάθε δίωξη για οφειλή προς το δημόσιο είναι πλημμέλημα, αφετέρου δεν υφίσταται δυνατότητα απαγγελίας κατηγορίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παρά μόνον αν αυτός οφείλει πάνω από 200.000 ευρώ.  Συγκεκριμένα ο δικηγόρος λέει, πως “είναι καθόλα δυνατή η άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και επί οφειλετών προς το Δημόσιο, αν βεβαίως πληρούνται και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που θέτει ο Ν. 3691/2008 για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της νομιμοποίησης. Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο Ν. 3691/2008 εξαιρεί από τον κατάλογο των “βασικών αδικημάτων” την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρ. 25 του Ν. 1882/1990. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι, παρόλο που ο οφειλέτης του Δημοσίου για ποσό άνω των 100.000 ευρώ φέρει ποινική ευθύνη για το χρέος του αυτό, είναι δυνατή ποινική του δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων μόνο αν αυτός οφείλει – κατόπιν των τροποποιήσεων του Ν. 4337/2015 – άνω των 200.000 ευρώ, μόνο αν, δηλαδή, η περίπτωσή του χρέους του εμπίπτει στην περ. β΄ της παρ. 1 του άρ. 25 του Ν. 1882/1990. Παράλληλα, ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων δεν μπορεί να κινηθεί ούτε στην περίπτωση χρεών που προέρχονται από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από δικαστήρια ή από διοικητικές ή άλλες αρχές”.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.