Η αγορά πνέει τα λοίσθια, κανείς δεν πληρώνει κανέναν!

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα υποσκάπτεται και η θέση των υγιών μέχρι πρότινος επιχειρήσεων, με κίνδυνο τη συνολική κατάρρευση σύντομα

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Θα θέσουμε το ερώτημα ωμά: Απειλείται όντως με μαζική κατάρρευση η ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες, όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι επιχειρηματίες και ιδίως όσοι δραστηριοποιούνται στο πάσης φύσεως εμπόριο; Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι συγκαταλεγόμαστε μεταξύ εκείνων που συνήθως ελάχιστη σημασία δίνουν στις υπερβολές των καταστηματαρχών, οι οποίοι όποτε και αν ερωτηθούν, απαντούν ότι δήθεν έχουν «μείωση κατά 30% ή 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο». Μια περίπου μονίμως επαναλαμβανόμενη απάντηση, που αν τη λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του και κάνει τις μαθηματικές πράξεις για τέσσερα – πέντε χρόνια οδηγείται στο παρανοϊκό συμπέρασμα ότι ο μαγαζατόρας που μιλάει είναι αδύνατον να υπάρχει με βάση οποιοδήποτε οικονομικό μοντέλο!

Αυτή τη φορά όμως έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι το μαζικό κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και μεγάλων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, συνιστά πραγματικό ενδεχόμενο. Από παντού μας έρχεται το μήνυμα ότι κανένας επιχειρηματίας δεν πληρώνει κανέναν – ούτε καν τους προμηθευτές του! Η μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη αφού εξόντωσε τους εργαζόμενους, τώρα εξοντώνει και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, ενώ μειώνει δραματικά και τον προσωπικό πλούτο ακόμη και των περισσότερων από τους κορυφαίους εκπροσώπους της επιχειρηματικής ελίτ της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση, όλοι οι επιχειρηματίες και οι καταστηματάρχες ωφελήθηκαν από το Μνημόνιο.

Καταβαράθρωσαν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, έκαναν μαζικές απολύσεις σε έκταση που ούτε να το ονειρευτούν δεν τολμούσαν, εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την πλήρη κατεδάφιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και τον πανικό όσων μισθωτών εξακολουθούν να εργάζονται, αφήνοντάς τους απλήρωτους για δύο, τρεις, πέντε ή και περισσότερους μήνες. Ο κόσμος ξοδεύει υποχρεωτικά όλο και λιγότερα χρήματα, εστιάζοντας μάλιστα τις δαπάνες του σε όλο και λιγότερα προϊόντα που καλύπτουν σε διαρκώς μεγαλύτερο ποσοστό πρωτίστως θεμελιώδεις ανάγκες. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στη χρηματική ρευστότητα της αγοράς, πέραν της αυτονόητης μείωσης των κερδών των επιχειρήσεων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της ουσιαστικής χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δίνουν όλο και λιγότερα δάνεια με όλο και σκληρότερους όρους, στους οποίους διαρκώς λιγότερες επιχειρήσεις είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Το «στέγνωμα» της αγοράς από χρήμα γίνεται όλο και πιο αισθητό, οδηγώντας σε σοβαρές αλλαγές το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Σοβαροί και συνετοί, ακόμη και επί δεκαετίες, επιχειρηματίες φέρονται πλέον και μεταξύ τους ως αφερέγγυοι απατεώνες: προσπαθούν να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε όσους έχουν δοσοληψίες μαζί τους.

Οσα χρήματα εισπράττουν τα παρακρατούν στο σύνολό τους και τα χρησιμοποιούν για να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το ενοίκιο, την εφορία, να δώσουν ίσως κάτι σε υπαλλήλους τους έναντι των μισθών που τους χρωστούν και φυσικά πρωτίστως για να περάσουν οι ίδιοι. Ακόμη και όσοι έχουν αποταμιευμένα μεγάλα ποσά χρημάτων, δεν είναι τρελοί για να τα ρίξουν στις επιχειρήσεις τους μέσα σε αυτό το κλίμα οικονομικής κατάρρευσης των πάντων στη χώρα μας.

Προτιμούν να τα κρατήσουν και μάλιστα να τα βγάλουν στο εξωτερικό για να τα σιγουρέψουν από τις αρπακτικές διαθέσεις του Σαμαρά και των ομοίων του. Μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες απαιτούν να πληρώνονται μετρητά για κάθε συναλλαγή με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται διαρκώς ο όγκος των συναλλαγών αφού η επιχειρηματική πίστωση περιορίζεται δραστικά.

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα υποσκάπτεται η θέση και σχεδόν όλων των υγιών μέχρι πρότινος επιχειρήσεων. Καθώς πλέον οι πάντες χρωστούν στους πάντες, όλες σχεδόν οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν να συγκροτούν ένα πολλαπλά αλληλοδιαπλεκόμενο πλέγμα που απειλείται με συνολική κατάρρευση κολοσσιαίων κοινωνικών επιπτώσεων, αν όντως αυτή λάβει χώρα – πράγμα που είναι απολύτως βέβαιο αν συνεχιστεί η ίδια ολέθρια πολιτική των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, τα φληναφήματα των οποίων ουδείς επιχειρηματίας πλέον πιστεύει.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

3 σκέψεις σχετικά με το “Η αγορά πνέει τα λοίσθια, κανείς δεν πληρώνει κανέναν!

 • 22/04/2013, 19:35
  Permalink

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΙΔΗΣΗ:
  Κρατικοποιείται ή για την ακρίβεια “τροικανοποιείτται” τελικά η τράπεζα Eurobank μετά την αδυναμία του ΔΣ της τράπεζας να βρει το 10% του ποσού που απαιταίτο για την ανακεφαλαιοποίησή της.
   
  Έτσι, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει το 100% της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, λόγω της αδυναμίας συγκέντρωσης από ιδιώτες μετόχους της ελάχιστης συμμετοχής του 10% επί των κεφαλαιακών της αναγκών.
   
  Πλέον όλα τα βλέματα είναι στραμμένα στην Εθνική Τράπεζα. Θα καταφέρει να γλιτώσει την αρπάγη της τρόικας ή θα καταλήξει και αυτή στο ΤΧΣ για να ξεπουληθεί μετά από την Γερμανία, γύρευε σε ποια συμφέροντα;
   
  Στο εξής η τράπεζα περνάει υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ., δηλαδή της τρόικας και ζητούμενο είναι αν θα ισχύσουν οι διαβεβαιώσεις περί “ασφάλειας των καταθέσεων”.
   
  Στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της τράπεζας εξέτασε τις συνθήκες και τα δεδομένα της προσπάθειας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους Barclays Bank plc και Deutsche Bank.
   
  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αξιολογήθηκαν οι ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος αυτού για την τράπεζα και συγκεκριμένα η αβεβαιότητα της συγχώνευσης ή μη με την Εθνική Τράπεζα και η συνεπαγόμενη αδυναμία αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης.
   
  Επιπλέον, επισημάνθηκε η απουσία της παραδοσιακής βάσης των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της Eurobank, η οποία λόγω της πρόσφατης ανταλλαγής μετοχών υποκαταστάθηκε από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 85% στο μετοχικό της κεφάλαιο.  
   
  Ακολούθως, το Δ.Σ. προέκρινε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και επομένως, την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της, και θα εισηγηθεί σχετικά στη Γενική Συνέλευση της 30ής Απριλίου.
   
  Με τον τρόπο αυτό η Eurobank θα καταστεί η πρώτη συστημική τράπεζα που καταρρέει και περιέρχεται στον έλεγχο του ΤΧΣ μετά την απαγόρευση συγχώνευσής της με την Εθνική Τράπεζα.
   
  Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την απόφαση αυτή, η Eurobank αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τους μετόχους και τους δυνητικούς επενδυτές, θέτει τις βάσεις ώστε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πελατών και εργαζομένων της Τράπεζας, καθώς και του συνόλου των πολιτών.
   
  ΠΗΓΗ: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B7-eurobank-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

  Σχολιάστε
 • 22/04/2013, 21:14
  Permalink

  Στο…EUROBANK….θα επιθυμούσαμε να ΜΗΝ σε ξαναδούμε .Ποτέ πια….ούτε εσένα ούτε άλλη τράπεζα.
  Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό…
  Μην τρέξετε να γράφετε …θα πάρουν τα δάνεια οι ευρωπαίοι,αμερικανοί,κινέζοι,ρώσοι,τούρκοι…
  ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΑΣ,το ελληνικό δίκαιο θα ισχύει,ΜΗΝ αρχίσετε ΠΑΛΙ ότι θα ισχύει το αγγλοσαξωνικό,ρώσικο,κινέζικο,βιετναμέζικο,ζιμπάμπουε….
  ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ  ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΟΙΝΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση που βιώνουμε ΟΛΟΙ,οι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ:
  Πού είναι ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΕΙ-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ-ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ-ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ-ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ,ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ κτλ; Πού ΕΙΝΑΙ  είναι να ηγηθούν προσπάθεια ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ  Ο  Λ  Ω  Ν    όσων  εξαθλιώνουν τον λαό; 
  Αυτοί είσαστε πάντα…και ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ…
  Πώς μπορεί ο πανεπιστημιακός να κάνει μάθημα σε νέους που καλούνται να επιβιώσουν και να σπουδάσουν με ΜΝΗΜΟΝΙΑ και ΑΒΑΣΤΑΚΤΑ μέτρα και εσύ κ.καθηγητά να μιλάς …για δημοκρατία…οικονομία…θεσμούς…ιατρικά θέματα….επιχειρηματικά πλάνα…πώς ΠΡΕΠΕΙ να είναι ο αυριανός επιστήμονας…..
  Για ποιον κινείς το θυμιατό στην εκκλησία σεβασμιώτατε….ή περιμένεις την επιφοίτηση….
  Κύριε ερευνητά …για ποιον ερευνάς όταν δίπλα σου δεινοπαθεί ο αδελφός σου,ο γείτονάς σου ο φίλος σου….τον διαλύσει το κομματικοτραπεζιτικό σύστημα…
  Κύριοι καθηγητές της οικονομίας…ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΤΕ ,ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙ…ή θαύμα…..
  Μέλη της  Ακαδημίας Αθηνών ποιον θα χρίσετε διδάκτορα….ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΙΕΤΕ ΤΟΝ ΑΠΕΙΝΩΣ ΔΙΩΓΜΕΝΟ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗ και κατακρεουργημένο από το τραπεζιτικό σύστημα;
  Απλά είστε μέλη τους συστήματος….κρίμα τα χρήματα που σπαταλά ο ελληνικός λαός ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ………

  Σχολιάστε
  • 22/04/2013, 22:49
   Permalink

   @ANENDOTOS
   Ποιά Ακαδημία Αθηνών; Αυτοί οι ΓΙΟΥΦΤΟΙ μαζεύονται μια το χρόνο στους διαδρόμους του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη και μοιράζουν αναμεταξύ των λιλιά και φυσικά τα έξι χιλιαρικάκια για τον έπαινο της Λογοτεχνίας…….. Μιλάμε για τον απόλυτο ευτελίσμό. Το να σε λένε Ακαδημαϊκό στην Ελλάδα αντιμετωπίζετε από τους αληθινούς πνευματικούς ανθρώπους ως μέγιστη ύβρις! Φυσικά, οι όποιοι αυτοί πνευματικοί άνθρωποι έχουν σηκώσει πια τα χέρια ψηλά με το κατάντημα της Νεο ΓΙΟΥΣΟΥΦ Ελλάδας και των νενέκων-προσκυνητάδων φραπεδάκιδων γυφτοκατοίκων της!

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.