Η Ισπανία σπρώχνει την Ελλάδα στην έξοδο

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο κίνδυνος να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη με αφορμή τη διακοπή της χρηματοδότησης του οικονομικού της προγράμματος, όσο η Ισπανία, η Κύπρος και άλλες χώρες προσεγγίζουν την πόρτα του EFSF για τους δικούς τους λόγους.

Η δήλωση Σόιμπλε ότι «η Ισπανία έπραξε τα πάντα άριστα, αλλά δέχεται τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης», αντηχεί στους διαδρόμους της Κομισιόν και του Συμβουλίου ως άμεση υπόνοια του τι πρόκειται να συμβεί.

Προς το παρόν η Κομισιόν διαψεύδει ότι έχει δεχθεί κάποιο αίτημα για προσφυγή της Κύπρου στον EFSF για να προβεί σε τραπεζικές διασώσεις και ταυτόχρονα ζητά ψυχραιμία για το θέμα της Ισπανίας. Εις «εκ των ψυχραιμοτέρων κοινοτικών» έλεγε χθες δημόσια το αυτονόητο “one step at a time”. Θα προηγηθεί ο υπολογισμός του μεγέθους της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης, θα εξαντληθούν όλα τα άλλα περιθώρια (κεφάλαια από τους μετόχους, από τις αγορές, συγχωνεύσεις κτλ) και μετά θα δούμε τι θα γίνει.

Είναι βέβαια γνωστό ότι η ψυχραιμία δεν είναι το προτέρημα της πλειονότητας των επενδυτών και ως εκ τούτου το ευρώ αποδυναμώνεται, τα χρηματιστήρια καταρρέουν, τα spreads αυξάνονται, τα δημόσια οικονομικά πέφτουν έξω και οι εναλλακτικές προτάσεις Μπαρνιέ για τις εγγυημένες τραπεζικές εκκαθαρίσεις έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους.

Η ποιότητα της δημόσιας συζήτησης γύρω από τη προσφυγή της Κύπρου ή της Ισπανίας στον EFSF αποδεικνύει περίτρανα ότι ο EFSF έχει αποτύχει. Ακόμα και μετά τη χρηματοδότηση και την υπαγωγή των χωρών αυτών σε πρόγραμμα η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί, όπως περίπου συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και προφανώς της Ελλάδας.

Το επικίνδυνο στην όλη υπόθεση είναι πως στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αναπτύσσεται μια ρητορική που χρεώνει μόνο στην Ελλάδα αυτήν την αποτυχία. Το σκεπτικό της διάχυσης του κινδύνου εδράζεται στη διαπίστωση πως η αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα συνεπάγεται μια εγγενή αποτυχία της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, παραγνωρίζοντας το ακόμα χειρότερο δεδομένο – που παρεμπιπτόντως προτάσσουν οι ιδιώτες αναλυτές, S&P, Moody’s, Goldman Sachs – ότι δυστυχώς ή Ελλάδα πάσχει από κακοδιοίκηση σε τέτοιο βαθμό και έκταση που ο μέσος Ευρωπαίος αρνείται να παραδεχθεί.

Αντιθέτως, στελέχη της Κομισιόν που ενημερώνουν τακτικά το Real.gr είχαν επισημάνει από την πρώτη μέρα τους κινδύνους της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων λόγω της κακοδιοίκησης, ενώ παράλληλα αποκάλυπταν και τον εσωτερικό πόλεμο που είχαν δεχθεί από τους προϊσταμένους τους στην ίδια την Κομισιόν που μέχρι πριν δύο χρόνια θεωρούσαν τα ευρήματα των ελέγχων τους στην Ελλάδα μέχρι και ως προϊόντα εμπάθειας (σήμερα αυτά τα στελέχη παίρνουν την μία προαγωγή μετά την άλλη).

Σε σχέση πάλι με τα εργαλεία αντιμετώπισης της κατάστασης, αν μη τι άλλο η καγκελαρία πέτυχε στο 100% αυτό ακριβώς που επιθυμούσε: να προσδώσει στο μηχανισμό σταθεροποίησης του ευρώ ένα κάποιο «στίγμα». Η συζήτηση περί προσφυγής της Κύπρου ή της Ισπανίας, αντί να έχει το χαρακτήρα της σωτήριας δυνατότητας, έχει το χαρακτήρα του στίγματος ή του ξεπεσμού.

Συνεπώς για τους πολίτες, πολύ περισσότερο για τις αγορές είναι κατανοητό ότι ο EFSF δεν είναι μηχανισμός αλληλεγγύης. Δεύτερον η πολιτική φόρτιση γύρω από την προσφυγή δημιουργεί έντονες αμφιβολίες στα εμπλεκόμενα μέρη για τη μονιμότητα των ρυθμίσεων. Και τρίτον δεν επιτελεί τον ουσιαστικό σκοπό που είναι η σταθεροποίηση του ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ έχουν αρχίσει να δείχνουν τον εκνευρισμό τους. Ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών, εκνευρισμένος από τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας στο γεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους «να εφαρμόσουν σοβαρά μέτρα ώστε να κατευναστούν οι φόβοι σε παγκόσμιο επίπεδο» ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος απέδωσε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των ΗΠΑ «στην Ευρώπη και στο σύννεφο που φθάνει (στις ΗΠΑ) από τον Ατλαντικό».

Παρόμοια ήταν και η αίσθηση κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών των χωρών G7. Ο Ιάπωνας και ο Αμερικάνος έβαλαν την ΕΕ στη γωνία και απερίφραστα ζήτησαν οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση. Καθώς όμως αυτή θα αργήσει έκλεισαν το μάτι και στην πρόταση της Κομισιόν οι πόροι του ESM να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς κρατικό αίτημα. Η Γερμανία, το αρνείται χωρίς την προηγούμενη επιβολή προγράμματος λιτότητας στα ίδια τα κράτη.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα η συνάντηση Μόντι – Ολλάντ στη Ρώμη για τις 14 Ιουνόυ κρίθηκε μάλλον επιβεβλημένη. Η όλη κατάσταση μοιάζει πάλι να έχει «στολάρει» όμως για να επανέλθει σε «πτήση ευθεία – κανονική» πρέπει να μάθουμε πρώτα το κόστος διάσωσης των Ισπανικών και Κυπριακών τραπεζών, το που θα κάτσει η μπίλια μεταξύ Βερολίνου και Γάλλο – Ιταλικού άξονα, όπως και φυσικά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών…

[sc:Πηγή id=”http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=151849&catID=2″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.