Θα γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων από το νέος έτος;

begar

Σήμερα είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με κάποιο στέλεχος τράπεζας.

Δεν θα μεταφέρω όλη τη συζήτηση, αλλά τα συμπεράσματα.

 1. Οι τράπεζες έχουν ψιλοχάσει τη μπάλα λόγω του μεγάλου αριθμού των κόκκινων δανείων. (Αν προσέξετε, σε όλα τα δημοσιεύματα, αναφέρεται το συνολικό ποσό των δανείων, αλλά όχι ο αριθμός τους. Άλλο πράγμα να κυνηγήσει η τράπεζα ένα άτομο που χρωστά 10.000.000 και άλλο να κυνηγήσει 2.000 άτομα που χρωστάνε από 5.000). 
  Αυτό σημαίνει για την τράπεζα μεγάλο κόστος σε χρήμα και χρόνο, αν ήθελε να τους κυνηγήσει όλους με νομικές διαδικασίες. Ακόμα και οι όποιες νομικές διαδικασίες εναντίον οφειλετών τρέχουν τώρα, γίνονται αργά γι αυτόν ακριβώς το λόγο και όχι για οποιονδήποτε άλλο.
 2. Όσον αφορά οφειλές χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση, χάθηκαν πολλά χρήματα σε νομικές διαδικασίες, όπου οι τράπεζα έμπαινε στα έξοδα για την έκδοση διαταγής πληρωμής, για να καταλήξει στο τέλος να παρακαλάει κάποιον, που δεν είχε ούτε δεκάρα στο όνομά του, να προσέλθει για ρύθμιση.
 3. Μέσα στις προθέσεις των τραπεζών δεν είναι η διενέργεια κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων, πλην κραυγαλέων περιπτώσεων, όπου ο οφειλέτης δεν πληρώνει, ενώ ταυτόχρονα αποδεδειγμένα διαθέτει χρήματα ή στην περίπτωση που κάποιο ακίνητο θεωρείται «φιλέτο» και είναι βέβαιο ότι θα πουληθεί αμέσως.

 4. Στο ξεκίνημα της κρίσης, οι τράπεζες δεν προσαρμόστηκαν αμέσως και ξεκίνησαν κατασχέσεις κάποιων ακινήτων αλλά και αυτοκινήτων. Τα μεν αυτοκίνητα σάπισαν σε κάποιες αποθήκες και στο τέλος αναγκάστηκαν να τα πουλήσουν κοψοχρονιά σε εμπόρους. Τα δε ακίνητα, στην πλειονότητα δεν μπόρεσαν να πουληθούν, με τους διαγωνισμούς να παραμένουν άγονοι. Σε κάποιες, ελάχιστες περιπτώσεις που οι τράπεζες πέρασαν τα ακίνητα απ’ ευθείας στη δική τους κυριότητα (κυρίως κάποιες επαγγελματικές ή εργοστασιακές εγκαταστάσεις), αυτά κατέληξαν αχούρια, αφού η τράπεζα δεν μπορούσε να διαχειριστεί, συντηρήσει και φυλάξει τις εγκαταστάσεις. Σε κλασσικότατη περίπτωση, στην πόλη μου, κατάσχεσης εργοστασιακής μονάδας, μέσα σε ένα εξάμηνο, διαρρήκτες έκλεψαν τα μηχανήματα και όλο το περιεχόμενο, το κτίριο ρήμαξε και στο τέλος η τράπεζα το πούλησε σε ντόπιο καρχαρία για ψίχουλα, για να το ξεφορτωθεί, καταγράφοντας μεγάλη ζημιά.

 5. Γενικώς, οι τράπεζες θέλουν λεφτά και όχι είδος, διότι το είδος είναι δύσκολο να το διαχειριστείς, να το φυλάξεις, να το συντηρήσεις και να το πουλήσεις.

 

Επίσης είχα και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με κάποιον πολιτικό μηχανικό, σχετικά με το θέμα πώλησης ακινήτων.

Συγκεκριμένα τον ρώτησα αν έχουν ζήτηση τα ακίνητα. Η απάντηση ήταν η αναμενόμενη: όχι. Αλλά το πιο ενδιαφέρον που άκουσα ακολουθεί.

Υπάρχει μια πολύ μικρή ζήτηση από κάποιους που διαθέτουν συσσωρευμένο χρήμα, αλλά δεν γίνονται αγοροπωλησίες για τους εξής δύο απλούς λόγους:

 1. Οι έχοντες χρήμα, επηρεασμένοι από τα διάφορα δημοσιεύματα περί πτώσης των τιμών των ακινήτων, έχουν την απαίτηση να τα αγοράσουν στο 1/4 της τιμής τους.

 2. Οι περισσότεροι από αυτούς, το χρήμα το έχουν κλειδωμένο στην τράπεζα και θέλουν να πραγματοποιήσουν την αγορά με μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό, όχι τόσο επειδή θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητο, αλλά περισσότερο για να ξεφορτωθούν χρήματα, τα οποία ενδεχομένως θα κουρευτούν στο κοντινό μέλλον.

  Οι πωλητές, με τη σειρά τους, είτε έχουν χρέη και φοβούνται ότι τα χρήματα θα κατασχεθούν, μόλις εμφανιστούν στο λογαριασμό τους, είτε φοβούμενοι ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, έχουν αρχίσει να ζητάνε μετρητά.
  Και μην αναρωτηθείτε που θα βρεθούν μετρητά, διότι υπάρχει ακόμα πολύς κόσμος που διαθέτει μετρητά, είτε σε θυρίδες, είτε στα στρώματα.

 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων

Τα παραπάνω είναι απόψεις από δύο πρόσωπα με τα οποία συζήτησα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι περιγράφουν με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση.
Εννοείται ότι δεν αποτελούν προτροπή των αναγνωστών σε ενέργεια ή αποφυγή ενέργειας


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.