Κόκκινα δάνεια: Οι δικαστικές καθυστερήσεις «καίνε» τράπεζες και εταιρείες

Επιπλέον προσκόμματα στις προσπάθειες να βρεθούν βιώσιμες λύσεις βάζει η αναμονή των απαραίτητων αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Τα αντικειμενικά προβλήματα και το… κερασάκι στην τούρτα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισηγμένων.

Το γνωστό πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας έρχεται να επηρεάσει αρνητικά και την πορεία της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, θα ήταν άδικο να φορτώσουμε στη λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος τις πολυετείς καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, αλλά ωστόσο φαίνεται να αποτελεί το… κερασάκι στην τούρτα.

«Είναι σαν να έχεις τρέξει έναν ολόκληρο μαραθώνιο και στην τελική ευθεία να σου λένε πως θα χρειαστεί να διανύσεις ένα ακόμη χιλιόμετρο. Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να εκδίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Έτσι, ακόμη και σε περιπτώσεις που μετά την πάροδο ετών, πιστωτές (κυρίως τράπεζες) και διοικήσεις εταιρειών συμφωνούν να προχωρήσουν σε εξυγίανση των επιχειρήσεων μέσα από δικαστικές διευθετήσεις-«κουρέματα» υποχρεώσεών τους, οι διαδικασίες καθυστερούν περαιτέρω.

Πολύ συχνά, μετά την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων, χρειάζεται πάνω από επτά μήνες προκειμένου να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την ευστάθεια των επιχειρήσεων που εδώ και χρόνια ζουν σε περιβάλλον σαφέστατης χρηματοοικονομικής στενότητας.

Τα πράγματα βέβαια γίνονται ακόμη δυσκολότερα, σε περιπτώσεις όπου η πρωτόδικη απόφαση απορρίπτει τη ρύθμιση των δανείων, οπότε συχνά ακολουθεί η διαδικασία της έφεσης.

«Από την ημέρα της υποβολής της αίτησης έως και την ανακοίνωση της απόφασης, πολλές εταιρείες -ανάλογα και με τη φύση των δραστηριοτήτων τους- βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς δυσκολεύονται να βρουν νέους πελάτες, ενώ παράλληλα δυσχεραίνεται και η θέση τους απέναντι στους προμηθευτές. Η όλη αυτή διαδικασία έπρεπε να είναι σύντομη, πράγμα όμως που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Ελλάδα», αναφέρει γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας πληροφορικής Unisoft (η Altec κατέχει το 30% των μετοχών της), όπου οι τράπεζες αφού είχαν απορρίψει σειρά προτάσεων εξαγοράς της κατά το παρελθόν, κατέθεσαν στις 31 Ιουλίου του 2017 αίτηση ένταξης στο άρθρο 106β, με την οποία ζητήθηκε η «άμεση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με την πλειοψηφία των πιστωτών της».

Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2017, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί η σχετική απόφαση. Ενδιάμεσα, σε σχετικό διαγωνισμό για την εξαγορά της Unisoft πλειοδότησε η SoftOne, ωστόσο το όλο θέμα «βρίσκεται στον αέρα» λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει.

Άλλη περίπτωση είναι η αίτηση της ανάληψης της διαχείρισης της Axon Συμμετοχών ΑΧΟΝ 0,00% (του μεγαλύτερου μετόχου της Euromedica) από την Τράπεζα Πειραιώς. Η υπόθεση που ήταν να συζητηθεί στις 19 Απριλίου του 2018 αναβλήθηκε για την 4η Μαΐου, οπότε και εκδικάστηκε. Σήμερα, επτά μήνες αργότερα, η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί, με παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν πως η αποκαμωμένη από ρευστότητα Euromedica χάνει μερίδια αγοράς και υποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η πολύμηνη καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος των μετόχων, των εργαζομένων, των προμηθευτών και των πιστωτών των εταιρειών του ομίλου.

Στην κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος, διοίκηση και τράπεζες συμφώνησαν και έτσι στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017 εκδικάστηκε η «αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης». Έξι μήνες αργότερα (Μάρτιος 2018), η συγκεκριμένη αίτηση απορρίφθηκε πρωτόδικα («μάλλον για τυπικούς λόγους», όπως ειπώθηκε). Η εισηγμένη εταιρεία στη συνέχεια υπέβαλε έφεση, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται.

Τη δικαστική απόφαση στην αίτηση ρύθμισης των υποχρεώσεών της, που υπέβαλε με τη σύμφωνη γνώμη των βασικών της πιστωτών, περιμένει και η εισηγμένη Pasal Development. Η δικαστική έγκριση της αίτησης που υποβλήθηκε στις 2 Απριλίου και εκδικάστηκε στις 23 Μαΐου, θα ανοίξει τον δρόμο για την ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας, αλλά και για την ολοκλήρωση της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή (κατά πάσα πιθανότητα της Hines) στο θυγατρικό εμπορικό κέντρο Athens Heart.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.