Κόκκινα δάνεια: Οι εγγυητές στην κόψη του ξυραφιού

Η προσφυγή ενός οφειλέτη στο νόμο Κατσέλη και η δικαίωσή του, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε τυχόν εγγυητές του δανείου.Η τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει από αυτούς τα όσα θα χάσει, αφού ο εγγυητής ενός  δανείου ευθύνεται για όλο το ποσό που έχει εγγυηθεί ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη. Έτσι αν ο κυρίως οφειλέτης  εξασφαλίσει μια ευνοϊκή απόφαση για τον ίδιο, ο εγγυητής δεν προστατεύεται και πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση.

Αυτό που χιλιάδες Έλληνες δεν γνωρίζουν είναι ότι στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να καλύψει το δάνειό του, τότε το χρέος βαρύνει στο ακέραιο τον εγγυητή. Και το χειρότερο, ότι ο τελευταίος δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από τον ρόλο του.

Μάλιστα, για να απαλλαγεί κανείς από τις υποχρεώσεις του ως εγγυητής, θα πρέπει ο κοκκινισμένος δανειολήπτης να το ζητήσει από την τράπεζα, να προτείνει νέο πρόσωπο και, εφόσον η τράπεζα το δεχθεί, να γίνει νέα προσημείωση ακινήτου ώστε να φαίνεται το όνομα του νέου εγγυητή. Πρόκειται, όμως, για μια σύνθετη διαδικασία αλλά και δαπανηρή.

Ταυτόχρονα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι χιλιάδες είναι οι σύνθετες περιπτώσεις ανθρώπων που εγγυήθηκαν για μικρά ή μεγάλα δάνεια και σήμερα, λόγω καταστάσεων της ίδιας της ζωής, δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης και πληρωμής τους, τα οποία αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται επικίνδυνα. «Πρόκειται για περιπτώσεις διαζευγμένων που έλαβαν στεγαστικά κυρίως δάνεια ή για συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα που μπορεί σήμερα να μην έχουν επαφές. Οι περιπτώσεις αυτές είναι πάρα πολλές και σύντομα χιλιάδες εγγυητές θα αιφνιδιαστούν από τις επιστολές που μαζικά θα λάβουν εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», αναφέρουν πηγές.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες κατά τη χορήγηση δανειακών διευκολύνσεων στην αρχική σύμβαση και κατά τη διάρκειά της απαιτούσαν προσημειώσεις σε ακίνητα του δανειολήπτη, ακίνητα συγγενικών και φιλικών του προσώπων, καθώς και προσωπικές εγγυήσεις τόσο του δανειολήπτη όσο και συγγενικών και φιλικών προς αυτόν προσώπων.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το εν λόγω ζήτημα δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται σε χώρα ευρισκόμενη σε σύνθετο οικονομικό καθεστώς. Πρόνοιες όσον αφορά στον χειρισμό των εγγυητών θεσμοθέτησε τον Μάιο του 2015 η Κύπρος με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κάποιες αρχικές εισηγήσεις αναφέρονται στην κατάθεση πρότασης η υποχρέωση του εγγυητή, σε σχέση με το δάνειο του πρωτοφειλέτη, να ισοδυναμεί με το ποσό της διαφοράς μεταξύ της αξίας της ενυπόθηκης εξασφάλισης και του υπολοίπου του δανείου.

Συνεπώς το δικαίωμα του πιστωτή να εισπράξει από τον εγγυητή περιορίζεται στο ποσό της διαφοράς, όμως και πάλι θα υπάρξει μια σημαντική επιβάρυνση και σ’ αυτή την περίπτωση.

Επίσης μελετάται αν το υπόλοιπο του δανείου είναι μικρότερο από την αξία της ενυπόθηκης περιουσίας. Τότε οι εγγυητές απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους. Όμως όλα αυτά παραμένουν σε αρχικό στάδιο κι ακόμη -παρά τις συνεχείς κλήσεις κόκκινων δανειοληπτών- κανένας δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το κρίσιμο κοινωνικό θέμα. Βέβαια ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις από οικονομικά και επαγγελματικά επιμελητήρια που θίγουν το ζήτημα.

Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, ο οποίος έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας δίχως να λάβει όμως απάντηση.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.