Μήπως σπάει στα δυο η ευρωζώνη;

Η πρώτη μετωπική σύγκρουση Μέρκελ-Ολάντ με φόντο μια κρίση που όλο βαθαίνει ίσως οδηγήσει σε ψυχολογικό σπάσιμο της ευρωζώνης.

Tι σημαίνει “περισσότερη Ευρώπη” στο όνομα της οποίας ορκίστηκαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, που συναντήθηκαν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ; Ο ορισμός των δύο ηγετών είναι απόλυτα διαφορετικός: Το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την έκδοση ευρωομολόγων και επιμένει στη συνταγή της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Το Παρίσι ζητά επεκτατικές πολιτικές και κοινή διαχείριση του χρέους. Οι αγορές θα αξιολογήσουν τις αποφάσεις
των “27″ τη Δευτέρα, κάτι που ανάγκασε τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, σύμμαχο του Φρανσουά Ολάντ, να προειδοποιήσει ότι πρέπει να κρατήσουν οι εργασίες όσο χρειαστεί, ακόμη και μέχρι την Κυριακή, το βράδυ προκειμένου να βρεθεί μία πραγματική λύση.

Μέρκελ και Ολάντ δεν έδωσαν συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους 
στο Παρίσι και η σημειωτική της κοινής τους εμφάνισης μπροστά στις κάμερες ήταν απολύτως ενδεικτική της απόστασης που τους χωρίζει. Ο Γάλλος πρόεδρος στη δημόσια δήλωσή του υπογράμμισε την ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής και πολιτικής ένωσης, σημειώνοντας ότι “η Ευρώπη πρέπει να επιβεβαιώσει τη συνέχειά της, την ολοκλήρωσή της και την αλληλεγγύη της”. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σοβαρή και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ανάπτυξη. “Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη”, κατέληξε. Πριν φτάσει στα Ηλύσια Πεδία, η Αγκελα Μέρκελ είχε ”κλειδώσει” τις θέσεις της μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο. Χαρακτήρισε “οικονομικό λάθος” και “αντιπαραγωγική επιλογή” την έκδοση ευρωομολόγων ή ευρωγραμματίων, ακόμη και την αγορά κρατικού χρέους από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ενώ τόνισε ότι τέτοιες λύσεις προσκρούουν στο γερμανικό σύνταγμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του με τη μέθοδο “ευθύνης και ελέγχου”, που σημαίνει στην πράξη έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και των τραπεζικών συστημάτων από τις Βρυξέλλες. Η θέση με την οποία προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι ότι “η κοινή ανάληψη (του δημοσίου χρέους) μπορεί μόνο να συμβεί όταν θα έχουμε αποτελεσματικούς ελέγχους”. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων είναι ότι “η Γερμανία
μπορεί να είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, αλλά οι δυνατότητές της δεν είναι ούτε απεριόριστες ούτε ανεξάντλητες”, συνεπώς η οικονομική στήριξη δεν είναι αυτονόητη εις το διηνεκές. Το σχέδιο Ρομπέι για την τραπεζική ένωση και τα βήματα προς την οικονομική ενοποίηση απορρίπτεται για διαφορετικούς λόγους τόσο από το
Παρίσι όσο και από το Βερολίνο. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής θα αντιπαρατεθούν ευθέως δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις, η γερμανική “γραμμή” που υποστηρίζεται από τους “βόρειους” των 3Α, κυρίως Αυστρία και Ολλανδία, και το μέτωπο του Νότου του οποίου ηγείται ο Φρ. Ολάντ.

Δεν είναι τυχαίο ότι από χθες γινόταν προσπάθεια να μετριαστούν οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. “Νομίζω ότι είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν. . . Θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό” είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η σύνοδος “δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα” επισήμανε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε
επίσης να μην “υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις”. “Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές την παραμονή της συνόδου” σημείωσε, τονίζοντας ειδικά τη συνεχιζόμενη αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων. “Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή” πρόσθεσε.

Γεγονός, όμως, είναι, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι έγκυροι αναλυτές στην ΕΕ, ότι η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά πιεστική και ζητά επείγουσες ριζικές λύσεις. Ενα ημιτελές και ανεπαρκές αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει νέο κύκλο πιέσεων από τις αγορές προς τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα. Η Μαδρίτη δεν μπορεί να δανείζεται για πολύ καιρό τόσο ακριβά, διεμήνυσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι κάνοντας έκκληση για ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα γίνει στο βαρύ περιβάλλον που δημιουργεί η υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης της Ισπανίας και της Κύπρου. Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια “αν πωλείται η Κύπρος” προκαλώντας τον εύλογο εκνευρισμό του. Είχε προηγηθεί η αποδοχή από το Eurogroup των αιτημάτων της Κύπρου και της Ισπανίας για υπαγωγή στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, τον EFSF. Το κλιμάκιο της Τρόικας θα φτάσει στη Λευκωσία της Δευτέρας για να συμφωνηθεί το μνημόνιο στη βάση του οποίου θα δοθούν περίπου δέκα δισ ευρώ. Για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών αναμένεται να δοθούν 51-62 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, μαζί με ένα επιπλέον ”περιθώριο ασφαλείας”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ.

[sc:Πηγή id=”http://papaioannou.wordpress.com/2012/06/28/%CE%BC%CE%AE%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7/” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.