Μεγάλες πιέσεις των δανειστών για τα “κόκκινα” δάνεια – Τι απαιτούν για τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Τελευταία ενημέρωση την 01 Μαρ 2018 — 11:02

Σε αγκάθι για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξελίσσεται το ζήτημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το ζήτημα των αντικειμενικών εξελίσσεται σε πολύ σημαντική παράμετρο για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι έτοιμες. Όμως ένα μήνα πριν λήξει η προθεσμία και οι δυο πλευρές διαπιστώνουν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών παραμένει το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα.

Το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που παίρνει μέρος στη διαπραγμάτευση είπε χθες με νόημα ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να καθορίσει τις αντικειμενικές αξίες που θα είναι ίσες με τις εμπορικές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον το χρονοδιάγραμμα για το όλο εγχείρημα βρίσκεται στον αέρα και είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί τελικά αργότερα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον φετινό ΕΝΦΙΑ που είναι πολύ πιθανό να παραμείνει ίδιος με αυτόν του 2017.

Στις  συζητήσεις εξετάστηκε και το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι κινούνται «ικανοποιητικά». Οι δανειστές ωστόσο σημείωσαν δεν πρέπει να περιορίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ότι χρειάζεται να υπάρχει γεωγραφική διασπορά.

Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και το ζήτημα των αλλαγών στο νόμο Καστέλη δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση, δεδομένου ότι δεν είχε οριστεί ακόμα ο νέος υπουργός Οικονομίας. Τέθηκε ωστόσο το ζήτημα των καθυστερήσεων στη διαδικασία για την διευθέτηση των οφειλών.

Συζήτηση για το θέμα του νόμου Κατσέλη έγινε στα τεχνικά κλιμάκια ότι εξετάζεται το πώς θα αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα δικαστήρια.

Την ίδια ωρα το  ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνάντηση που είχαν χθές το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με την επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί.

Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν ακόμη ευρύτερα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Στουρνάρας και Νουί συμφώνησαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την μείωση των κόκκινων δανείων.

Πηγή

Απάντηση