Με διαγραφή χρέους έως και 75% οι πρώτες ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού

Τελευταία ενημέρωση την 25 Νοέ 2021 — 23:30

Oι πρώτες 25 περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ολοκληρώθηκαν με κούρεμα της οφειλής που φθάνει έως και το 75%.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι πρώτες αυτές υποθέσεις παρουσιάστηκαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με τους αρμόδιους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Υπουργείο οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι βιώσιμες, ρεαλιστικές και δίκαιες για τον οφειλέτη, καθώς προκύπτουν από έναν ειδικό αυτοματοποιημένο αλγόριθμο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα (έσοδα, εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αξία περιουσίας κ.λπ.) του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του. Με τον τρόπο αυτό, εξαλείφονται οι χειροκίνητες διαδικασίες του παρελθόντος, μειώνεται η γραφειοκρατία και – πρωτίστως – ενισχύεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα, δεδομένου ότι όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο, ελέγχονται και διασταυρώνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Οι ρυθμίσεις που παράγονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δύναται να περιλαμβάνουν:

α) Μερική διαγραφή («κούρεμα») οφειλών, η οποία μπορεί να ανέλθει:

 έως 75% επί της βασικής οφειλής, και έως 95% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)

 έως 80% επί της βασικής οφειλής, και έως 100% επί των τόκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις

ή/και

β) Μακροχρόνια αποπληρωμή οφειλών:

 έως 240 δόσεις για το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)

 έως 420 δόσεις για τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

 

Αναφορικά με την παροχή διαγραφής οφειλών (δηλαδή, «κουρέματος» χρέους), ελέγχονται και οι πρόσθετες προϋποθέσεις της νομοθεσίας, όπως, για παράδειγμα, εάν η εμπορική αξία της περιουσίας είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής, εάν δεν υφίσταται υπολειπόμενο εισόδημα μετά και την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης κ.λπ. Επομένως, η ελάχιστη μηνιαία δόση της ρύθμισης του δανείου που προκύπτει από τον αλγόριθμο, υπολογίζεται βάσει των εισοδημάτων και της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

5 σχόλια σχετικά με το “Με διαγραφή χρέους έως και 75% οι πρώτες ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού”

 1. Γεια σας σε όλους εδώ ,
  Έχω να κάνω το εξής ερώτημα παρακαλώ θέλω να πουλήσω προσημειωμενο ακίνητο μου που είναι κόκκινο και σε found πια σε τρίτο πρόσωπο που δεν έχει καμία συγγένεια μαζί μου φυσικά αλλά αυτός θέλει να αναλάβει το δάνειο και να το ρύθμιση για το πληρώνει .
  Έχει κάποιος άλλος ακολουθήσει τέτοια διαδικασία ? Μου είπαν ότι πια ζητηται η έγκριση της τράπεζας γι’αυτό …ο αγοραστής είναι ενήμερος για όλη την εικόνα του ακινήτου όμως θέλει να το αγοράσει και θέλει να αναλάβει την δανειακη υποχρέωση έχει καλά οικονομικά στοιχεία
  Αν έχετε κάποια πληροφορία θα ήμουν ευγνώμων να μου την γράψατε

  1. Αν θέλει ο αγοραστής να πληρώνει με δόσεις, απαιτείται πρώτα να συνεννοηθεί με την δανείστρια τράπεζα.

   1. Έχουμε όλες τις διαδικασίες τελειωμένες όσο αφορά πληρωμή φόρων και νομιμοποίηση ακινήτου καθώς και νέο ενημερωμένο τοπογραφικό που συμπεριλαμβάνει την νομιμοποίηση αυθερετου ,έκανα αίτηση στο faoud do value και κοινοποίηση στην τράπεζα απευθείας για ρύθμιση δανείου με πρώτη καταβολή το 3 %του δανείου που μπορεί να δώσει ο αγοραστής ,λέτε να έχω κάποια τύχη ?

    1. Αν η τράπεζα κρίνει ως φερέγγυο τον αγοραστή, θα δώσει έγκριση.
     Το έχω δει να γίνεται και με άλλους.

     1. Αυτό νομίζω και εγώ σας ευχαριστώ πολύ ,ο αγοραστής είναι φερεγγυος και έχει και ακίνητη περιουσία , ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

Απάντηση