Με «fast track» η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Πολύ κοντά στην υιοθέτηση της πρώτης θεσμικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια είναι όπως όλα δείχνουν η DG Comp.

Τα πράγματα θα κινηθούν με διαδικασίες fast track σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται εκτός απροόπτου να υιοθετηθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Το βασικό πρόβλημα που σχετιζόταν κυρίως με την τιμολόγηση των εγγυήσεων φαίνεται πως έχει επιλυθεί. Έτσι, τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους από τις βαριές επισφάλειες που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν.

Η εκτίμηση είναι πως οι εγγυήσεις τελικώς θα τιμολογηθούν με βάση τα τριετή CDS της χώρας, τα οποία έχουν υποχωρήσει αισθητά κοντά στις 180 μονάδες, ενώ ενδέχεται ο μαθηματικός τύπος να προσαυξάνει την τιμολόγηση ώστε αυτή να μην είναι χαμηλότερη από τις 200 μονάδες βάσης που ίσχυσε όταν η Ιταλία εφάρμοσε το σχετικό μοντέλο. Και οι προμήθειες θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που επιθυμούν οι τράπεζες, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν διαδικασία.

Όταν ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις στη βάση της πρότασης της Morgan Stanley, τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου της χώρας) κινούνταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, η αρχική πρόταση μιλούσε για τιμολόγηση των εγγυήσεων με βάση τα τριετή, πενταετή και επταετή ασφάλιστρα κινδύνου αναλόγως του ρυθμού πωλήσεων και τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν την παραπάνω σπονδυλωτή τιμολόγηση και τούτο διότι τα δάνεια που θα εισέλθουν στο όχημα ειδικού σκοπού θα αφορούν βαριές επισφάλειες που πρέπει να εκκαθαριστούν εντός τριετίας.

Τι προβλέπει το σχέδιο
Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων 15-20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ο χρονικός ορίζοντας αφορά την περίοδο 2019-2021, όπου ο συνολικός στόχος των τραπεζών για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο σχήμα αυτό θα προωθηθούν κυρίως στεγαστικά δάνεια με επισφάλειες βαριές που οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστούν. Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη και υπάρχει σημαντική δυσκολία στα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε κάποιου άλλου τύπου ρύθμιση.

Ακόμη, μέσα στο ίδιο όχημα θα προωθηθούν και δάνεια SMEs, δηλαδή επιχειρηματικά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (Small and medium-sized enterprises) στις οποίες επίσης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η όποια άλλη διαχείριση.

Το πρόσφατο μεγάλο πακέτο της Eurobank αποτελεί ένα είδος μπούσουλα, καθώς τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν στην πλειονότητά τους είχαν ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν άθλο το γεγονός πως, παρά την αλλαγή στις διάφορες ευρωπαϊκές θέσεις μετά τις ευρωεκλογές, οι διαδικασίες για την υιοθέτηση μιας θεσμικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια προχωράει.

Η διαπραγμάτευση ήταν και παραμένει δύσκολη, με δεδομένο πως οι συζητήσεις διεξάγονται με την παλιά σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ένα από τα θετικά της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός πως η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, παραμένει και φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα την εξέλιξη των συγκεκριμένων συζητήσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, παρά τις δυσκολίες, αρχίζουν να αποτελούν έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς: οι τιμές τους βρίσκονται σε εξόχως χαμηλά επίπεδα, τα NPEs θα υποχωρήσουν αισθητά αφήνοντας χώρο για χρηματοδοτήσεις και τέλος είναι δυνατός ο σχεδιασμός νέων προϊόντων τα οποία θα συνεπικουρήσουν το τραπεζικό σύστημα στις κεφαλαιαγορές.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.