Νέο πακέτο εγγυήσεων 35 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Νέο δίχτυ ασφαλείας καλείται να …απλώσει γύρω από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση στην Βουλή νέο πακέτο εγγυήσεων του Δημοσίου στις τράπεζες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει διασφαλισθεί και η ρευστότητα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων την περίοδο εφαρμογής του PSI plus.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη ψήφιση από τη Βουλή και μάλιστα, με ταχείς διαδικασίες, νέου πακέτου εγγυήσεων. «Πρέπει να ψηφίσουμε τώρα το νόμο για τις τραπεζικές εγγυήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η παροχή νέων εγγυήσεων από το Δημόσιο κρίνεται επιβεβλημένη από τραπεζίτες, λόγω της μεγάλης εκροής καταθέσεων τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η οποία οδήγησε τις τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά την άντληση κεφαλαίων από τον ELA και να κάνουν χρήση σημαντικού μέρους του τελευταίου πακέτου εγγυήσεων.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες κρίνουν απαραίτητο να υπάρχει «μαξιλάρι» εγγυήσεων της τάξης των 35 δισ. ευρώ, για το επόμενο ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα, μέχρι να κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την οριστική μορφή του PSI plus.

O υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα υπάρξει και μηχανισμός έκτακτης παροχής ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ και με την εγγύηση του EFSF την περίοδο που θα τεθεί σε εφαρμογή η ανταλλαγή ομολόγων συνεπεία του PSI plus.

Βάσει των προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμισθεί στην κατηγορία του selective default, με το που θα επιτευχθεί συμφωνία οικειοθελούς κουρέματος του χρέους μέσω ανταλλαγής- μετακύλησης ομολόγων.

Για ένα διάστημα μερικών ημερών (τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα διαρκέσει ως 15 ημέρες) και μέχρι οι οίκοι να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει έκτακτος μηχανισμός χορήγησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Και αυτό γιατί τα ομόλογα που έχουν εκδώσει με εγγύηση Δημοσίου δεν θα γίνονται αποδεκτά όπως και τα κρατικά ομόλογα. Στην ενδιάμεση περίοδο ο EFSF θα παράσχει σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να συνεχίσει η τελευταία να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Διαφορετικές επιλογές θα ενέχει το PSI plus

Αναφερόμενος στο PSI plus ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα ενέχει πολλαπλές επιλογές για τους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν. «Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να διαλέξουν μια από τις επιλογές αυτές» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Η παραπάνω αποστροφή, δεν σηματοδοτεί αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζουν βασικές θέσεις όπως κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας κατά 50% με αντάλλαγμα συνδυασμό ομολόγων και μετρητών και χωρίς εγγύηση από τον EFSF.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο προυπολογισμός που κατατέθηκε χθες προβλέπει ότι τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει η χώρα από τον EFSF για τη χρηματοδότηση του PSI θα δοθούν για πρόωρη εξαγορά ομολόγων.

Κατά τα υπόλοιπα ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει το Δημόσιο για τις εγχώριες τράπεζες θυμίζοντας ότι διαθέτει προνομιούχες μετοχές τραπεζών αξίας 3 δισ. ευρώ και έχει παράσχει εγγυήσεις 127 δισ. ευρώ.

«Εμείς σεβόμαστε τον ιδιωτικό χαρακτήρα, θα τον διασφαλίσουμε, αλλά πρωτίστως να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Διότι θέλουμε μέσα από την ενίσχυση των τραπεζών και την επανακεφαλαιοποίησή τους, να στηρίξουμε και να ισχυροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα να κερδίσει και το δημόσιο, δηλαδή να κερδίσει ο Έλληνας πολίτης.» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.